Ψήφισμα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε στην ισραηλινή πρεσβεία αντιπροσωπεία βουλευτών του κόμματος

 

Τον άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων και σύναψη εκεχειρίας υπό διεθνείς εγγυήσεις, για άρση του αποκλεισμού της Γάζας και κατάργηση του εποικισμού των παλαιστινιακών περιοχών ζήτησαν την Πέμπτη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφθηκαν την ισραηλινή πρεσβεία. Οι βουλευτές Νάντια Βαλαβάνη, Στέφανος Σαμοΐλης και Κώστας Ζαχαριάς παρέδωσαν στην επιτετραμμένη της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα ψήφισμα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, με έκκληση στην ισραηλινή κυβέρνηση να τερματίσει άμεσα όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ψήφισμα της Κ.Ο., «Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς καλεί την ισραηλινή κυβέρνηση να τερματίσει άμεσα όλες τις χερσαίες και αεροπορικές στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας, τις οποίες καταδικάζει απερίφραστα. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν στοιχίσει εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες μεταξύ των άμαχων Παλαιστινίων, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά, παραβιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ενώ έχουν οδηγήσει στην κλιμάκωση της βίας και την αύξηση των επιθέσεων με βλήματα στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα το θάνατο και τραυματισμό δεκάδων Ισραηλινών.

»Είναι απαράδεκτο ένα κράτος που θέλει να εμφανίζεται ως “κράτος δικαίου”, να απαντά στην αποτροπιαστική δολοφονία των 3 εφήβων παιδιών του, εντείνοντας το φαύλο κύκλο της βίας, με μία πολιτική συλλογικής τιμωρίας απέναντι σε έναν ολόκληρο πληθυσμό, αποκλεισμένο από εδάφους, θάλασσας και αέρα.

»Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την ισραηλινή κυβέρνηση, με αφετηρία τη σύναψη συμφωνίας εκεχειρίας υπό την εγγύηση μηχανισμού της διεθνούς κοινότητας που θα περιλαμβάνει και ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας, να τερματίσει την πολιτική αποκλεισμού της Γάζας και εποικισμού των παλαιστινιακών περιοχών. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαία η άμεση απόλυση από τις φυλακές, των Παλαιστινίων που είχαν απελευθερωθεί κατόπιν συμφωνίας και συνελήφθησαν ξανά, και βέβαια των κρατούμενων βουλευτών της παλαιστινιακής Βουλής.

»Καλεί, παράλληλα, την ισραηλινή κυβέρνηση να επανέλθει σε ουσιαστικές συνομιλίες, που θα καταλήξουν στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου, ενιαίου και δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους, όπως προβλέπεται από τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ εντός διεθνώς αναγνωριζομένων συνόρων, με βάση την προ του 1967 γραμμή  και με πρωτεύουσα τα ανατολικά Ιεροσόλυμα.

»Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη σύσφιγξη των σχέσεων του ελληνικού και ισραηλινού λαού. Ωστόσο, θεωρεί ότι η ανάπτυξη της συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ, όπως και με όλες τις χώρες της Μεσογείου, δεν μπορεί παρά να βασίζεται στην προώθηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Η συνέχιση της αιματηρής κρίσης που συντελείται στη Γάζα υπονομεύει ευθέως αυτήν την προοπτική».

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!