Στα πλαίσια των εκδηλώσεων της 7ης Έκθεσης βιβλίου, τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, στις 21.30 στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης (κεντρική πλατεία) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη μνήμη της Βάσως Τότσικα, για την προσφορά της στην πολιτιστική ζωή της Ηλιούπολης.

Ένα αλλιώτικο «μνημόσυνο»
Τη Δευτέρα 7 Ιουνίου, στο χώρο του βιβλιοπωλείου «Απρόβλεπτο» στην Ηλιούπολη, έγινε ένα αλλιώτικο «μνημόσυνο» για τη Βάσω Τότσικα.
Πλήθος κόσμου, από τους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους που δραστηριοποιήθηκε, την αποχαιρέτησαν πίνοντας ένα ποτήρι ρακί, τρώγοντας σπιτικά κεράσματα φτιαγμένα από φίλους και παρακολουθώντας την προβολή διαφανειών με τα «ίχνη της». Μιλώντας μεταξύ άλλων ο σύντροφός της Πάνος, περιέγραψε με λίγα λόγια τη ζωή της, από τα δύσκολα χρόνια της χούντας και του Παρισιού μέχρι τα χρόνια της μεταπολίτευσης και τα πρόσφατα χρόνια, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η Βάσω αντιστάθηκε στις κυρίαρχες αξίες, στα κυρίαρχα πρότυπα και πάλεψε όλη τη ζωή της αφήνοντας ευδιάκριτα ίχνη. Άφησε πίσω της το γιο μας, συνδέθηκε με ανθρώπους που την αγάπησαν.  
Άφησε πίσω της το «Απρόβλεπτο», όπου για 25 χρόνια, μαζί με τη Σόφη, οργάνωσε πάμπολλες πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων γνωστών και άγνωστων συγγραφέων, συζητήσεις συλλογικοτήτων.
Το «Απρόβλεπτο» λειτούργησε ως ένας εναλλακτικός κοινωνικός χώρος, ως σημείο αναφοράς και επικοινωνίας πολλών και διαφορετικών ανθρώπων». Και κατέληξε: «Η Βάσω δεν ζει πια, όμως, υπάρχει ανάμεσά μας…».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!