Μεγάλη η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις της περασμένης Τετάρτης

 

Εντυπωσιακή η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της περασμένης Τετάρτης σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε δεκάδες πόλεις του εξωτερικού. Παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε σε όλες τις γωνιές της χώρας, δεκάδες χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν τη θέλησή τους να μην υποταχθεί η Ελλάδα στις ασφυκτικές πιέσεις των ευρωκρατών προς την νεοεκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση.

Η καρδιά των κινητοποιήσεων χτύπησε βέβαια στο Σύνταγμα. Οι περισσότερες εκτιμήσεις για τη συμμετοχή την εμφάνιζαν κοντά στις 50.000, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να υπολογίσει κανείς πόσοι ακριβώς πέρασαν από την κεντρική πλατεία της Αθήνας, καθώς για πολλές ώρες μεγάλα κύματα ανθρώπων έφταναν στο Σύνταγμα και στέκονταν όση ώρα επέτρεπαν οι πολύ βαριές καιρικές συνθήκες. Γεμάτοι ασφυκτικά οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα στα περισσότερα σημεία, όπως και το εσωτερικό της πλατείας.

Η εικόνα στις εξόδους του μετρό ήταν εντυπωσιακή, με μια συνεχή «λαοθάλασσα» να ανεβαίνει προς την πλατεία. Εικόνα που είχαμε καιρό να δούμε, καθώς οι σταθμοί του Μετρό παρέμεναν κλειστοί τα τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια μαζικών κινητοποιήσεων. Ήταν κι αυτή μια διαφορά από άλλες συγκεντρώσεις. Κοντά σε αυτήν, η εμφανής απουσία αστυνομικών δυνάμεων που έκανε κάποιους να λένε στους διπλανούς τους «Τώρα φαίνεται ποιος ευθύνονταν για τα επεισόδια», αλλά και η ανοιχτή πρόσβαση στον Άγνωστο Στρατιώτη.

Στο χώρο του Συντάγματος κυριαρχούσαν οι αυτοσχέδιες πικέτες, οι σημαίες της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών, κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς και πανό και σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλων πολιτικών κινήσεων. Στη συγκέντρωση δεν κυριαρχούσαν τόσο τα συνθήματα, όσο το χαμόγελο και η αποφασιστικότητα των συμμετεχόντων αλλά και οι συζητήσεις και τα «πηγαδάκια».

Εντυπωσιακή και η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης. Περίπου 10.000 οι πολίτες που γέμισαν την περιοχή γύρω από τον Λευκό Πύργο. Εκεί, τον τόνο έδιναν τα ηχηρά συνθήματα κατά της γερμανικής κυριαρχίας και της Μέρκελ, ενώ ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Συγκεντρώσεις έγιναν στην Πάτρα (2-3.000 άνθρωποι στην πλατεία Γεωργίου), το Ηράκλειο, όπως και σε σχεδόν όλες τις πρωτεύουσες νομών, αλλά και σε περιοχές που δεν συνηθίζεται, ακόμα και σε μικρά νησιά. Τέλος, σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες λιγότερος ή περισσότερος κόσμος συγκεντρώθηκε σε πλατείες, έξω από γραφεία της Ε.Ε. ή από ελληνικές πρεσβείες και προξενεία, δηλώνοντας συμπαράσταση στην Ελλάδα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!