Κινητοποιήσεις την Τετάρτη και την επόμενη Κυριακή

 

Μια σελίδα με τίτλο Παλλαϊκό συλλαλητήριο σε Σύνταγμα και Λευκό Πύργο όταν η ελληνική αντιπροσωπεία μεταβεί στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτεί το ελληνικό χρέος, εμφανίστηκε στο Facebook, στα μέσα της περασμένης εβδομάδας. Η συμμετοχή είχε ανοδική πορεία από τις πρώτες μέρες, αλλά εκτοξεύτηκε το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής, μετά από όσα έγιναν στη συνάντηση Βαρουφάκη-Ντάισελμπλουμ. Με ρυθμούς περίπου 1.000 νέων συμμετοχών την ώρα, η σελίδα έφτασε να συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες χρήστες του Μέσου. Σήμερα ξεπερνούν τις 63.000 όσοι δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, ενώ δεκάδες συγκεντρώσεις ετοιμάζονται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας αλλά και σε πόλεις του εξωτερικού.

 

Σε όλες τις πλατείες της χώρας

Το κάλεσμα της σελίδας αναφέρει: «Την ώρα που η ελληνική αντιπροσωπεία θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και θα διαπραγματεύεται τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, μια κατάμεστη Πλατεία Συντάγματος, Λευκού Πύργου, αλλά και όλων των υπόλοιπων πλατειών της χώρας, ίσως αποτελέσει το ισχυρότερο διαπραγματευτικό χαρτί. Πάνω από τις στατιστικές και τους δείκτες της οικονομίας, πρέπει να βρεθεί ο ελληνικός λαός και το αίτημά του για ανεξαρτησία, δημοκρατία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, αρχές που υποτίθεται πως είναι αυτονόητες αλλά και επιβεβλημένες στην Ευρώπη του πολιτισμού!»

Οι διοργανωτές είχαν προσδιορίσει, αρχικά, το συλλαλητήριο για την Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου, για να το μεταθέσουν στη συνέχεια στις 16 και να καταλήξουν τελικά, μέσα και από αρκετές διαβουλεύσεις και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στην Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου. Στο μεταξύ, όμως, οι καθημερινές εξελίξεις αλλάζουν τα δεδομένα και τους σχεδιασμούς. Έτσι, μετά την οριστικοποίηση της διεξαγωγής του έκτακτου Eurogroup, ορίστηκε συγκέντρωση την ίδια μέρα, δηλαδή την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου.

Έτσι, το αρχικό «μπέρδεμα» με τις ημερομηνίες φαίνεται ότι τελείωσε και πλέον αναμένεται ότι τόσο η Τετάρτη όσο και η επόμενη Κυριακή θα είναι μέρες μαζικών συγκεντρώσεων σε όλες τις πόλεις της χώρας ενάντια στους εκβιασμούς των ευρωκρατών.

 

Καθημερινή συζήτηση

Μια ματιά στην καθημερινή συζήτηση που διεξάγεται και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δείχνει τις διαθέσεις που διαφαίνονται. Τα μηνύματα χιλιάδων πολιτών είναι χαρακτηριστικά. Η στάση των Ευρωπαίων ηγετών εξοργίζει και ενώ επιδιώκει την τρομοκράτησή τους, φαίνεται να φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Μέσα από ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, οι συμμετέχοντες δηλώνουν τις επιλογές τους για τα βασικά αιτήματα και τα συνθήματα των συλλαλητηρίων, ενώ ανταλλάσσουν καθημερινά σκέψεις για το πώς αυτά μπορούν να οργανωθούν πιο αποτελεσματικά.

Αρχικά το κάλεσμα εξελήφθη απλώς σαν υποστήριξη της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν πρόκειται γι’ αυτό. Εκείνο που γίνεται καθημερινά φανερό είναι ότι ξαναφουντώνει στην ελληνική κοινωνία η αναζήτηση μιας πραγματικής διεξόδου από το καθεστώς της αποικίας χρέους στο οποίο η χώρα οδηγήθηκε βίαια, αλλά και η βούληση να ανανεωθούν οι αξίες της πραγματικής δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ανεξαρτησίας, να αποτελέσουν οδηγούς για μια νέα πορεία. Το κλίμα που διαμορφώνεται είναι υποστηρικτικό προς τη νεοεκλεγμένη κυβέρνηση, αλλά οι πολίτες με κάθε τρόπο δηλώνουν τη θέλησή τους να μην υπάρξει επιστροφή στα παλιά, να μην ψαλιδιστούν οι προσδοκίες τους για μια νέα Ελλάδα.

«Δεν πρόκειται για υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ ή της κυβέρνησης», γράφει ένας από τους διοργανωτές και συνεχίζει: «Είναι θέμα επιβίωσης του ελληνικού λαού. Τώρα μιλάνε οι πολίτες, τώρα θα φανεί πόση ψυχή έχουμε. Αν θα διαλέξουμε μια Ευρώπη των Γερμανών και της υποτέλειας, αν θα επιβιώνουμε με τα ψίχουλα και αν τελικά θα γίνουμε οι σερβιτόροι τους η αν θα βάλει πλάτη ο λαός και θα τους φωνάξουμε: Βάλτε τα μνημόνια εκεί που ξέρετε, εδώ είναι Ελλάδα και δεν σας φοβόμαστε».

Εκείνο που περισσότερο εξοργίζει χιλιάδες πολίτες είναι η αγνόηση της δημοκρατικής θέλησης του λαού, μετά και τις τελευταίες εκλογές, όπως διαβάζουμε και πιο πάνω στην ίδια σελίδα: «Οι “εταίροι” μας, μας δείχνουν τη συμπάθειά τους μπρος στις κάμερες αλλά και μας τονίζουν ότι πρέπει να σεβαστούμε τις αποφάσεις. Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει πως ό,τι κι αν επέλεξε ο λαός, σημασία έχει να τηρηθούν οι συμφωνίες που μια ομάδα εθελόδουλων πολιτικών της χώρας υπέγραψε. Τι κι αν ο λαός φτωχοποιείται, τα 751 ευρώ ξεχάστε τα και τηρήστε το Mνημόνιο. Αλλά δεν είναι μόνο οι οικονομικές συμφωνίες και τα προγράμματα. Είναι και η παντελής έλλειψη ευαισθησίας απέναντι σε έναν ήδη ταπεινωμένο λαό».

 

 

Η αρχή έγινε

Μια «παράξενη» συγκέντρωση την περασμένη Πέμπτη στο Σύνταγμα…

Το κάλεσμα για την συγκέντρωση της Πέμπτης στο Σύνταγμα, είχε γίνει μόλις μια μέρα πριν, το βράδυ της Τετάρτης, μετά τον εκβιασμό της ΕΚΤ. Η σελίδα που δημιουργήθηκε στο facebook ανέφερε: «Ο αρχιτραπεζίτης Ντράγκι επέλεξε να παίξει το παιχνίδι της Μέρκελ ξανά και να εκβιάσει τον ελληνικό λαό και τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Δεν πρόκειται να υποκύψουμε ξανά στον εκβιασμό», ενώ πιο κάτω συμπλήρωνε: «Η Δημοκρατία μίλησε και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μην την ακούσει. Κατεβαίνουμε στο Σύνταγμα και τις άλλες πλατείες της χώρας την Πέμπτη 5/2 στις 18.00 και όσες άλλες μέρες χρειαστεί, για να στείλουμε το μήνυμα σε όσους νομίζουν ότι μας έχουν στο χέρι, ότι κάτι δεν έχουν καταλάβει καλά. Η εποχή της γονατισμένης Ελλάδας και των υπάκουων κυβερνήσεων, τελείωσε».

Η συγκέντρωση θύμισε σε αρκετούς την πρώτη μέρα των «αγανακτισμένων» του 2011. Το κάλεσμα είχε γίνει για τις 6 το απόγευμα αλλά ήδη λίγη ώρα πριν έβλεπε κανείς ανθρώπους να μαζεύονται σιγά-σιγά στην πλατεία Συντάγματος. Σχεδόν κανείς δεν κρατούσε σημαίες και πανό και όλοι προσέρχονταν με διάθεση να συζητήσουν, να ακούσουν, να δουν πώς θα συνεχίσουν. Ήδη στις 6, οι συγκεντρωμένοι ήταν περίπου 1.000, ενώ τις επόμενες ώρες η συμμετοχή μεγάλωνε. Τελικά, γύρω στις 6-7.000 άνθρωποι βρέθηκαν έξω από τη Βουλή για να δηλώσουν τη διάθεσή τους να μην περάσουν οι εκβιασμοί που απευθύνουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στον ελληνικό λαό.

 

Χωρίς κάγκελα, ΜΑΤ και κλούβες

Εκείνα που έλειπαν ήταν βέβαια τα κάγκελα στον Άγνωστο Στρατιώτη, τα ΜΑΤ και οι κλούβες, ενώ ακόμα και προς την είσοδο του Κοινοβουλίου, απουσίαζαν εμφανή μέτρα φύλαξης. Έτσι, η εικόνα που δίνονταν ήταν μιας ήρεμης πρώτης συγκέντρωσης όπου κυριαρχούσαν τα «πηγαδάκια» και οι συζητήσεις για την εξέλιξη του ελληνικού θέματος, για τη στάση των Ευρωπαίων ηγετών και της κυβέρνησης, αλλά και για το πώς θα μπορούσε να οργανωθεί ο ίδιος ο κόσμος μπροστά στις εξελίξεις που έρχονται. Αραιά και πού, έβλεπε κανείς λίγες ελληνικές σημαίες, μια-δυο του ΣΥΡΙΖΑ και καμιά δεκαριά αυτοσχέδια πλακάτ.

Η πρώτη αυτή συγκέντρωση κάνει φανερό ότι στο κοινωνικό σώμα υπάρχουν διαθέσεις αντίστασης στη νέα φάση στην οποία έχει εισέλθει η χώρα. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι αυτά που διακυβεύονται δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από μια κυβερνητική διαπραγμάτευση, είτε αυτή είναι περισσότερο «σκληρή» και αποφασισμένη, είτε πιο υποχωρητική και «ρεαλιστική». Ο εκβιασμός δεν απευθύνεται μόνο στη νέα κυβέρνηση αλλά στον ίδιο το λαό. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, είναι η δική του στάση, αποφασιστικότητα και ενεργοποίηση που θα καθορίσει τις εξελίξεις.

Στο μεταξύ, αντίστοιχες συγκεντρώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο και μερικές ακόμα πόλεις. Σε αρκετές από αυτές οι συγκεντρωμένοι δεν ήταν πολλοί αφού η προετοιμασία ήταν ελλιπής, πολλοί όμως διαπίστωναν ότι για πρώτη φορά μετά από μερικούς μήνες «νηνεμίας», συγκεντρώθηκε κάποιος κόσμος και μάλιστα αρκετοί πολίτες που δεν συμμετέχουν στις «συνήθεις» κινητοποιήσεις, ανάμεσά τους αρκετοί νέοι. Το κλίμα ήταν παρόμοιο και παντού η αίσθηση που δίνονταν ήταν μιας επανεκκίνησης που προμηνύει την άνοδο της λαϊκής κινητοποίησης. Η συνέχεια τις επόμενες μέρες…

 

Φώτο: Άγγελος Καλοδούκας

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!