Το Ισραήλ με την ανοχή της κυβέρνησης Παπανδρέου κρατά ακόμα τα ελληνικά πλοία.

Στα τέλη του Ιούνη έχει προγραμματιστεί η δεύτερη μεγάλη αποστολή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας από την ομάδα «Ένα Καράβι για τη Γάζα» με την ονομασία «Freedom Flotilla – Stay Human».
Στη νέα δράση αλληλεγγύης προς το λαό της Παλαιστίνης θα συμμετέχουν περισσότερα από 10 σκάφη και πάνω από 1.000 υποστηρικτές του εγχειρήματος, ανάμεσά τους, όπως και στο παρελθόν, άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, εκπρόσωποι πολιτικών οργανισμών (ευρωβουλευτές, βουλευτές) πολιτικών-κοινωνικών κινημάτων και θρησκευτικών δογμάτων, με δημοσιογραφική κάλυψη απ’ όλα τα διεθνή ΜΜΕ. Η αποστολή θα πλεύσει για μια ακόμα φορά προς τη Λωρίδα της Γάζας.
Η ελληνική αποστολή, ωστόσο, συναντά επιμέρους προβλήματα καθώς σε αντίθεση με την επιστροφή των τουρκικών πλοίων μετά από πιέσεις της ίδιας της κυβέρνησης Ερντογάν, η ελληνική κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα για την επιστροφή ελληνικών πλοίων. Η εξέλιξη αυτή, όσο ο χρόνος πλησιάζει, δημιουργεί ακόμη ένα πρόβλημα για την ελληνική αποστολή αφού στην περίπτωση που δεν επιστραφούν τα δύο ελληνικά πλοία, θα πρέπει να βρεθούν νέα που θα χρησιμοποιηθούν για το ταξίδι προς την Παλαιστίνη.
Όπως σημειώνει στο κείμενο υπογραφών της η πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα «η αποστολή θα μεταφέρει και πάλι φορτίο χιλιάδων τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας. Το κράτος του Ισραήλ, προσηλωμένο στην επιθετική του στρατηγική, αγνοώντας τα διδάγματα της ιστορίας, αδυνατεί να συλλάβει τα μηνύματα των καιρών στην ευρύτερη περιοχή, επενδύει στο μίσος και συνάμα επιδίδεται σε πολιτική ισχύος και σε μικροπολιτικούς εκβιαστικούς χειρισμούς σπίλωσης και ακύρωσης της αποστολής. Πέρα, όμως, από τις διπλωματικές πιέσεις που εξασκεί προς όλες τις ευρωπαϊκές –κυρίως- κυβερνήσεις και προς τους διεθνείς οργανισμούς, απαιτεί να εμποδιστεί με κάθε τρόπο ο απόπλους των σκαφών, προβάλλοντας έωλες εικασίες περί μεταφοράς “όπλων” και συμμετοχής “τρομοκρατών”. Συνάμα, απαιτούμε την άρση του αποκλεισμού της Γάζας από στεριά, θάλασσα και αέρα, ώστε να αποδοθούν στον παλαιστινιακό λαό τα ζωτικά και κυριαρχικά του δικαιώματα.
Θέτουμε τις κυβερνήσεις των χωρών, από λιμάνια των οποίων θα αποπλεύσουν τα πλοία του Στολίσκου της Ελευθερίας ΙΙ, μπροστά στις ευθύνες τους και τις καλούμε να τηρήσουν τη νομιμότητα, να μην υποκύψουν σε πιέσεις και να μην αποδεχθούν εκβιασμούς, να μη μεταβληθούν σε εργαλεία της ισραηλινής πολιτικής.
Αντιτείνουμε το πολύ απλό, πολύ αποτελεσματικό μέτρο, εκτός από τους ελέγχους των εθνικών λιμενικών αρχών, αυτό του ελέγχου των πλοίων από διεθνή οργανισμό επιφορτισμένο με καθήκοντα ειρηνικής επίλυσης κρίσεων (υπό την ευθύνη του ΟΗΕ).
Απαιτούμε την άμεση επιστροφή των δύο ελληνικών πλοίων που -σε αντίθεση με τα τουρκικά τα οποία το Ισραήλ εξαναγκάστηκε να αποδεσμεύσει- κατέχονται ακόμη παράνομα ως πειρατική λεία, προσβάλλοντας έτσι βάναυσα τον ελληνικό λαό και τη χώρα».

Λ.Σ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!