► Η επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ Λαβρόφ στο Πεκίνο ολοκληρώθηκε με τη «διαρροή» της πληροφορίας ότι και ο Πούτιν θα επισκεφθεί προσεχώς την κινεζική πρωτεύουσα για να συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ.

► Στο μενού, πέρα από το ουκρανικό, θα είναι και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή – όπου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Premise, η επιρροή των ΗΠΑ έχει πιάσει πάτο: δημοφιλία Μπάιντεν 21,7%, Πούτιν 44,4%, Σι 33,8%.

► Η αμερικανική κυβέρνηση, θορυβημένη από την προοπτική η σχέση Κίνας-Ρωσίας να γίνει πιο «χειροπιαστή», δήλωσε ότι θα θεωρήσει υπεύθυνο το… Πεκίνο εάν οι Ρώσοι πετύχουν και νέες νίκες στον ουκρανικό πόλεμο! Κάποιος είναι ζαβολιάρης.

► Ο Λευκός Οίκος χτύπησε κι άλλο καμπανάκι κατά της Κίνας, υποδεχόμενος ταυτόχρονα τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Κισίντα και τον Φιλιππινέζο πρόεδρο Μάρκος Τζούνιορ, τους οποίους διαβεβαίωσε για την «ακλόνητη υποστήριξη» των ΗΠΑ απέναντι στην «προκλητική κινεζική δράση στον Ινδο-Ειρηνικό».

► Νέο αγκάθι για τις ΗΠΑ στην ίδια γειτονιά: η ήττα του κόμματος του φιλοαμερικανού Νοτιοκορεάτη προέδρου Γιουν Σουκ-γιεόλ στις βουλευτικές εκλογές της 10ης Απριλίου.

► Νικητές αναδείχθηκαν τα φιλειρηνικά κόμματα, που αντιτάσσονται στην κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Βόρεια Κορέα και επικρίνουν την επιθετική πολιτική της Ουάσιγκτον. Πολύ εγωιστές οι Νοτιοκορεάτες: δεν θέλουν να γίνουν ολοκαύτωμα για χάρη των ΗΠΑ.

► Οι Γερμανοί ξανάρχονται: καταρχήν στη Λιθουανία, με μια ταξιαρχία της Μπούντεσβερ. Ο Γερμανός υπουργός «Άμυνας» Πιστόριους χαιρέτισε το γεγονός ότι «για πρώτη φορά σταθμεύει μόνιμα μια ταξιαρχία εκτός του γερμανικού εδάφους». Καλά, όχι και για πρώτη φορά…

► Στη γειτονική Εσθονία εξετάζουν τη δυνατότητα να απαγορευθεί και στις δημοτικές εκλογές η ψήφος στον ρωσόφωνο πληθυσμό της χώρας (ήδη απαγορεύεται στις εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές), διότι στην πλειοψηφία του υποστηρίζει τον «δικτάτορα Πούτιν». Μήπως το πρόβλημα λυθεί μια κι έξω αν σταθμεύσει και εκεί μια ταξιαρχία της Μπούντεσβερ; Όπως τον παλιό καλό καιρό.

► Διαψεύστηκαν οι δημοσκόποι στη Σλοβακία, που προέβλεπαν ότι στις προεδρικές εκλογές θα νικήσει ο φιλελεύθερος ευρωπαϊστής Ιβάν Κορτσόκ: στον Β΄ γύρο επικράτησε καθαρά ο «εθνολαϊκιστής» σοσιαλδημοκράτης Πέτερ Πελεγκρίνι με 53,1% (έναντι 46,9% του Κορτσόκ).

► Ο Πελεγκρίνι έχει ήδη αμαρτήσει βαριά, αφού προεκλογικά δήλωσε ότι θα αρνηθεί να στείλει Σλοβάκους στρατιώτες εναντίον της Ρωσίας «ακόμη κι αν αυτή επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ»! Μερικές κακές γλώσσες λένε ότι σ’ αυτήν ακριβώς τη δήλωση οφείλει τη νίκη του.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!