Δεν πρόλαβαν να στεγνώσουν οι υπογραφές στη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ των τριών κομμάτων του Μεγάλου Συνασπισμού* και η πολιτική κρίση έκανε πάλι αισθητή την παρουσία της. Αφορμή για να αποδειχθεί εκ νέου ότι η αστάθεια έχει βαθιές ρίζες και δεν ξορκίζεται εύκολα αποτέλεσαν δύο ειδήσεις. Η πρώτη αφορούσε την τελευταία δημοσκόπηση σε παγγερμανικό επίπεδο, η οποία δείχνει ότι η τάση απόρριψης της κυβερνητικής πολιτικής από τους Γερμανούς πολίτες όχι μόνο δεν ανακόπηκε από τη δύσκολη επίτευξη του πρόσφατου συμβιβασμού, αλλά ενισχύθηκε κι άλλο. Έτσι, επιβεβαιώνεται η κάθοδος της παραδοσιακής γερμανικής Δεξιάς (CDU και CSU μαζί) κάτω από την κόκκινη γραμμή του 30%, και η περαιτέρω αποδυνάμωση της σοσιαλδημοκρατίας (17%). Αποτέλεσμα, να ανεβαίνει στη δεύτερη θέση, έστω και οριακά, η ακροδεξιά Εναλλακτική (AfD) με 17,5%. Κερδισμένα εμφανίζονται και τα 2 από τα 3 κόμματα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης (Πράσινοι 12%, Αριστερά 11%), ενώ φθίνουν οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι του FDP (9,5%).

Η γνωστοποίηση της δημοσκόπησης του θεωρούμενου έγκυρου ινστιτούτου INSA προκάλεσε αναζωπύρωση του ενδοκυβερνητικού καβγά και των εσωκομματικών διενέξεων, με τους διαφωνούντες κάθε πολιτικής οικογένειας να αναθαρρούν και να ζητούν πιο «καθαρές» πολιτικές. Στους χριστιανοκοινωνιστές, που έχουν να αντιμετωπίσουν την AfD στις φθινοπωρινές βαυαρικές εκλογές, επέστρεψε ο πανικός και η σκληρή αντιμεταναστευτική φρασεολογία. Στο κόμμα της Μέρκελ δυνάμωσαν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι είναι πια «αντιπαραγωγική» η αριστοτέχνιδα των συμβιβασμών και της μετριοπάθειας. Η δε μόνιμα ηττημένη «αριστερή» πτέρυγα των σοσιαλδημοκρατών ξαναβάζει με έμφαση τη διαπίστωση ότι είναι αβίωτη η συνύπαρξη με τη Δεξιά… Μονάχα το βαρύ πυροβολικό των ελίτ, τα ΜΜΕ που απηχούν τις απόψεις των «παραγωγικών τάξεων», έμειναν να καλούν σε σωφροσύνη.

Ήταν εν μέρει αυτός ο πανικός που προκάλεσε τη δεύτερη αφορμή επιβεβαίωσης της αστάθειας: προσπαθώντας να πλειοδοτήσει σε ξενοφοβία ο Χορστ Ζεεχόφερ, υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής των Βαυαρών χριστιανοκοινωνιστών (στη φωτογραφία με την Μέρκελ), πανηγύρισε επιδεικτικά την προηγούμενη εβδομάδα για την απέλαση 69 Αφγανών την ημέρα των 69ων γενεθλίων του. Ήταν άτυχος: λίγες μέρες αργότερα ένας από τους «επαναπροωθημένους», ένας 23χρονος που από παιδί ζούσε στη Γερμανία, αυτοκτόνησε σε «κέντρο φιλοξενίας» του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης  στην Καμπούλ. Παρόλο που ο Ζεεχόφερ δήλωσε ότι «λυπάται», πρώτη η γερμανική Αριστερά ζήτησε την παραίτησή του. Σύντομα την ακολούθησαν οι πρωταγωνιστές στην υποκρισία νεοφιλελεύθεροι του FDP (που εκ των υστέρων θεώρησαν «άκομψους» τους πανηγυρισμούς του) και οι Πράσινοι, ενώ τον επέκριναν ακόμη και στελέχη των κυβερνητικών κομμάτων…

* Βλ. άρθρο «Θολώνει κι άλλο η Μέρκελ» (φύλλο 415, σελ. 9).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!