Το ένα μετά το άλλο έρχονται στην επικαιρότητα τα γεγονότα που φανερώνουν το μέγεθος και την «ποιότητα» της διάλυσης και του ξεχαρβαλώματος της χώρας με τις ευλογίες πάντα του επιτελικού κράτους του Μαξίμου. Δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία αυτά τα περιστατικά, όπως και πολλά των τελευταίων μηνών, πως σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας και ανά πάσα στιγμή όλοι οι πολίτες κινδυνεύουν με θάνατο, με σοβαρό τραυματισμό, με καταστροφή των περιουσιών τους ή στην καλύτερη των περιπτώσεων με πολύ μεγάλη ταλαιπωρία. Στο αυτοκίνητο, στο τρένο, στο πλοίο, στο δάσος που καίγεται (αλλά και στις πόλεις με τα εργοστάσια που ανατινάζονται), στον κάμπο, στο χωριό, στα νησιά ή σε ολόκληρους νομούς.

Όλα τα παραπάνω είναι αποτελέσματα της απόσυρσης του κράτους από κάθε μορφή κοινωνικής πρόνοιας, από κάθε γωνιά και πεδίο της κοινωνικής οργάνωσης. Παράλληλα έχουμε διόγκωση του παρακράτους και των μηχανισμών μπράβων και τραμπούκων. Έχουμε ολομέτωπη επίθεση σε εργασία και πλήρη ιδιωτικοποίηση τομέων όπως υγεία και παιδεία, εγκατάλειψη της πολιτικής προστασίας, περικοπές κονδυλίων από κρίσιμους τομείς. Και μαζί μ’ αυτά κουβαλάμε 13 χρόνια μνημονιακής υποβάθμισης, ξηλώματος, απαγόρευσης προσλήψεων και υποθήκευσης κάθε δημόσιου αγαθού. Συν την ιδιαίτερη έκφανση του «επιτελικού κράτους», της «Ελλάδας 2.0», του «πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού», που όλα αυτά τα πολλαπλασιάζει με απίστευτο κυνισμό.

Στο 2ο ΓΕΛ Άνω Λιοσίων και στο 5ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, οι γονείς συγκέντρωσαν ανεμιστήρες προκειμένου να κάνουν όσο το δυνατόν πιο εύκολες τις συνθήκες διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων για τα παιδιά τους, λόγω του δυνατού καύσωνα. Μάλλον δεν ήξεραν ότι υπάρχει το επιτελικό κράτος…

Είναι τυχαίο;

Είναι τυχαία η απόσυρση του κράτους και της πολιτείας από κρίσιμους τομείς; Φυσικά και όχι! Είναι τμήμα ενός σχεδιασμού των ελίτ που διαλύουν μια χώρα. Ο σχεδιασμός αυτός υποβοηθιέται σε εκθετικό βαθμό από την καταστροφή κάθε είδους, και εκμεταλλεύεται το σοκ που προκαλείται εδώ και 13 χρόνια με συστηματικό τρόπο. Ο πληθυσμός πρέπει να συνηθίζει στο σοκ της καταστροφής και να προσαρμοστεί στα pass που θα εκδίδονται κάθε τόσο. Ο πληθυσμός πρέπει να συνηθίζει στους ακρωτηριασμούς ζωής, περιοχών, νησιών, δουλειών, επαγγελμάτων, δομών, χωριών, πόλεων. Αυτή η «συνθήκη» είναι άκρως απαραίτητη για την προώθηση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» και όσα έχουν εξαγγείλει το Μαξίμου, ο κ. Τσούνης (πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα) και ο κύριος Στουρνάρας.

Ολόκληρο το πολιτικό σύστημα υπάρχει και εξυπηρετεί ή και μεγεθύνεται μέσα από το ψηφιακό κράτος (ζούμε στον «καπιταλισμό της επιτήρησης») και μέσα από την προώθηση γεωπολιτικών σχεδιασμών («Πρέσπες» κανονικές χθες, «Πρέσπες του Αιγαίου» σήμερα, και μάλιστα με επείγοντα ρυθμό). Δεν πάνε να καταστραφούν όλα, οι μπίζνες να προχωράνε.

Την ίδια στιγμή δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι μέσα στη διάλυση και στη μπαχαλοποίηση χώρας και κοινωνίας εκκολάπτεται και ένας αγριανθρωπισμός, μια κτηνωδία, ενός βαθμού αποσάθρωση της κοινωνικότητας. Το είδαμε περίτρανα με τη πρόσφατη δολοφονία της 11χρονης.

Το «επιτελικό κράτος», η επίσημη πολιτεία, αρκείται στο 112 και το «μείνετε σπίτι, μην κυκλοφορείτε», ή στο «εκκενώστε» ή στο επιβάλω πρόστιμο πάντα προς τους πολίτες. Έως εκεί και φτάνει. Από εκεί και πέρα, ο καθένας είναι απολύτως μόνος του να βγάλει πέρα. Μόνος για να σωθεί, μόνος για να περιποιηθεί τα τραύματά του, να πενθήσει τα θύματα, να αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας και παιδείας, να βρει χρήματα για λογαριασμούς και είδη πρώτης ανάγκης, να μην χάσει το σπίτι του – από φωτιά, πλημμύρα, ή τις τράπεζες.


Ορισμένα γεγονότα

Φωτιά στην Κάτω Κηφισιά

Την στιγμή που η κυβέρνηση έχει κηρύξει τον πόλεμο στα ακαθάριστα οικόπεδα μετακυλώντας το βάρος στους δήμους και την ευθύνη στους πολίτες, έχουμε ένα εργοστάσιο στην Κάτω Κηφισιά να γίνεται παρανάλωμα του πυρός μετά από ισχυρή έκρηξη – το εργοστάσιο είναι ιδιοκτησίας του Βασίλη Παλαμήδη, συζύγου της πνευμονολόγου και πρώην αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα. Αυτό το γεγονός αποτελεί τρανταχτή απόδειξη της αποτυχίας της λογικής του επιτελικού κράτους. Υπάρχει μόνο η ατομική ευθύνη των πολιτών αλλά για την ύπαρξη και τη λειτουργία ενός εργοστασίου μέσα σε κατοικημένη περιοχή, εφοδιασμένου με τοξικά υλικά, δεν φταίει κανένας, ούτε καν η επίσημη πολιτεία. Κανένας έλεγχος σε αυτούς που αποτελούν μέρος της ελίτ της χώρας και το επιτελικό κράτος το μόνο που κάνει είναι να στέλνει 112.

Δολοφονία 11χρονης

Μια αποτρόπαια δολοφονία έλαβε χώρα την περασμένη Κυριακή στην Ηλεία. Ένας 37χρονος προσπάθησε να ξεμοναχιάσει και να αποπλανήσει ένα 11χρονο κορίτσι και όταν αυτό αρνήθηκε, το δολοφόνησε με ένα κατσαβίδι. Ο δολοφόνος της 11χρονης, το 2020, είχε καταδικασθεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ζακύνθου σε κάθειρξη εννέα ετών για τον βιασμό μιας 14χρονης και κατόπιν είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μέχρι να εκδικαστεί η έφεσή του με το σκεπτικό ότι δεν ήταν ύποπτος τέλεσης νέου αδικήματος. Άλλη μια επιτυχία του επιτελικού κράτους που έχει αφήσει απροστάτευτες τις γυναίκες από τα σεξουαλικά εγκλήματα και τη βία αλλά και της δικαιοσύνης που απέτυχε να αποτρέψει νέα εγκλήματα.

Φωτιά σε βυτιοφόρο

Στην εθνική οδό, κάτω από γέφυρα, στον Ισθμό της Κορίνθου, την προηγούμενη βδομάδα, ανετράπη βυτιοφόρο που μετέφερε βενζίνη με αποτέλεσμα να ξεσπάσει μεγάλη κλίμακας φωτιά. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πάθει σοβαρές ζημιές η γέφυρα, που κατόπιν κατεδαφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουρές χιλιομέτρων στην εθνική οδό, για πολλές ώρες, αφού είχαν κλείσει και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Όμως υπάρχουν και ορισμένα ερωτήματα: α) Επιτρεπόταν να κυκλοφορεί στην εθνική το βυτιοφόρο Παρασκευή βράδυ;, β) Ποιας εταιρίας ήταν το βυτιοφόρο και ήταν εξοπλισμένο με gps όπως υποτίθεται προβλέπεται για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμου;, και γ) ποια ήταν τα κλιμάκια που αποφάσισαν με συνοπτικές διαδικασίες την κατεδάφιση της γέφυρας; Αυτό είναι το επιτελικό κράτος; 112 και κατεδαφίσεις μόνο πραγματοποιεί;

Η ευθύνη στους πολίτες

Βαίνει προς το τέλος του το σίριαλ με τα ακαθάριστα οικόπεδα και τους κανόνες πυρασφάλειας στα ακίνητα που βρίσκονται μέσα ή πέριξ δασικών εκτάσεων. Τελικά το επιτελικό Μαξίμου κατάλαβε το ανεφάρμοστο των εγκυκλίων και λίγο πριν τις εκλογές αποφάσισε ότι φέτος θα ισχύσουν μόνο οι διατάξεις για τα ακαθάριστα οικόπεδα ενώ για τα ακίνητα έχουμε αναβολή για τον επόμενο χρόνο – σε αυτό έπαιξε ρόλο και το προεκλογικό ανάθεμα από τους μηχανικούς που η κυβέρνηση φοβήθηκε τα αποτελέσματά του στην κάλπη. Όμως η λογική παραμένει: την ευθύνη για την αντιπυρική προστασία την έχουν οι πολίτες, το επιτελικό κράτος έχει πια αποσυρθεί και το μόνο που κάνει είναι να μετακυλύει το βάρος στους δήμους, να στέλνει 112 και να επιβάλει πρόστιμα.

Τι θα γίνει με την πλατφόρμα του Πόθεν Έσχες

Μπορεί στα κανάλια η κυβέρνηση να κάνει ντόρο με το θέμα του Πόθεν Έσχες του Στ. Κασσελάκη όμως η πλατφόρμα για να κάνεις δήλωση για το 2023 (οικονομικό έτος 2022) ακόμα να λειτουργήσει κανονικά. Αυτό και αν είναι επιτελικό κράτος….

Ανοχύρωτη πόλη η Αθήνα

Μέσα στον καύσωνα οι Αθηναίοι συνειδητοποίησαν για ακόμα μια φορά πόσο ανοχύρωτη πόλη είναι η Αθήνα. Κανένα ειδικό μέτρο ανακούφισης των πολιτών από τον καύσωνα ή πολύ περισσότερο από την κίνηση που κυριολεκτικά τους τελευταίους μήνες έχει στοιχειώσει τις οδικές αρτηρίες της Αττικής. Μαξίμου και Δήμος Αθηναίων στον ύπνο τους…


Υπάρχει διέξοδος;

Μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση; Ναι, μπορεί. Η διέξοδος υπάρχει στην αυτοργάνωση των πολιτών, στην καταγγελία στα λιμάνια, στη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη παντού, σε κάθε χώρο, στον διαρκή εθελοντισμό υπέρ της ζωής και της κοινωνικότητας. Μέσα από μορφές που γεννιούνται από τα κάτω σώζεται ό,τι είναι δυνατό να σωθεί με τα πενιχρά μέσα που έχει η λαϊκή πρωτοβουλία.

Πενιχρά αλλά απαραίτητα, που μπορούν να πολλαπλασιαστούν αν η συνείδηση τροποποιηθεί, αν δεν συνηθίσουμε στην καταστροφή και τη μοιρολατρία.

Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος. Η κραυγή απελπισίας να γίνει πολιτική ισχύ μέσα από την ενεργοποίηση των πολιτών, που μόνο έτσι μετατρέπονται σε «εμείς».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!