Τον Σεπτέμβριο του 2016, από το βήμα της ΔΕΘ και προκειμένου να χρυσώσει το χάπι του ξεπουλήματος του ΟΛΘ, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε πως η Προβλήτα 1 του λιμανιού θα αποδοθεί στον λαό της Θεσσαλονίκης. Ενάμισι χρόνο μετά κι ενώ βρισκόμαστε μια ανάσα πριν την ολοκλήρωση της πώλησης του λιμανιού, το θέμα της Προβλήτας 1 ξαναέρχεται –διόλου τυχαία– στην επικαιρότητα.

Να θυμίσουμε πως η Προβλήτα 1 του ΟΛΘ αποτελεί ένα σημαντικό και ζωντανό χώρο για τον πολιτισμό και τη νεολαία της πόλης. Στην Προβλήτα 1 στεγάζονται οι αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, φιλοξενούνται τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ, μουσικά φεστιβάλ, ενώ οι ακάλυπτοι χώροι έχουν γίνει τόπος συνάθροισης της νεολαίας.

Την αρχή έκανε η ιστοσελίδα του ρ/σ Στο Κόκκινο κάνοντας λόγο για συνδιαχείριση της Προβλήτας 1 ανάμεσα στον ιδιωτικοποιημένο ΟΛΘ, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Αρχή Λιμένα Θεσσαλονίκης. Επειδή όμως είναι γνωστό πως ο συγκεκριμένος σταθμός αποτελεί κομματικό εργαλείο του ΣΥΡΙΖΑ, την σκυτάλη πήρε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο χρησιμοποίησε το δημοσίευμα του ρ/σ Στο Κόκκινο, βαφτίζοντάς το μια μέρα αργότερα ως αξιόπιστες πληροφορίες.

Κυνισμός, ψέματα «αριστερής» κοπής, εντεταλμένοι, παρουσίαση πλαστής πραγματικότητας, εκβιασμοί και περιφρόνηση το οπλοστάσιο της κυβερνητικής επικοινωνιακής πολιτικής. Στην περίπτωση της Προβλήτα 1 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, επιχειρούν με δημοσιεύματα-παραγγελίες να κατασκευάσουν ειδήσεις ώστε να έχουν κάτι να πουν ότι δήθεν κέρδισαν για τον λαό από το ξεπούλημα του λιμανιού

Στα ψέμματα του σταθμού και του Αθηναϊκού Πρακτορείου απάντησε με ανακοίνωση η «Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων της Θεσσαλονίκης», η οποία έκανε λόγο για «πολιτιστικό πανωπροίκι για αξιοποίηση».

Συγκεκριμένα διευκρινίζεται στην ανακοίνωσή της πως η σύμβαση προβλέπει μεν την διαβούλευση ανάμεσα στον ΟΛΘ, τον Δήμο και τη Αρχή Λιμένα αλλά αρμόδιος για τη διαχείριση της Προβλήτας 1 παραμένει ο ΟΛΘ. Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει τις δυο ΚΥΑ ΥΠΟ/ΔΙΟΙΚ./16968/27.3.2001 και 492/3-9-2014, οι οποίες επιχειρούνται να αποσιωπηθούν και προβλέπουν πως οι αποθήκες Δ και 1 θα διατίθενται για 2 δεκαπενθήμερα για τις ανάγκες των Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ, ενώ «οι υπαίθριοι χώροι θα παραχωρούνται ή θα μισθώνονται από τον ΟΛΘ για την πραγματοποίηση μουσικών-χορευτικών ή άλλων συναφών δραστηριοτήτων».

Το ενδιαφέρον είναι πως στην ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας δεν απάντησε ο συντάκτης του Στο Κόκκινο αλλά η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, «Ανοιχτή Πόλη», η οποία κατηγόρησε την Πρωτοβουλία για παραπληροφόρηση (!) και νομικές ακροβασίες, κάνοντας λόγο για νέες παραχωρήσεις κτιρίων που προβλέπονται από τη σύμβαση, καθώς και πως οι παραπάνω ΚΥΑ δεν ισχύουν πια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση επιχειρεί μαζί με τους κολαούζους της να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη ή να πει ψέματα. Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έλεγαν ψέματα στον λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως έχει μια διαφορετική ποιότητα κι ένα διαφορετικό στυλ από τους –δήθεν χειρότερους– προηγούμενους. Η μόνιμη κρατική προπαγάνδα πως η κυβέρνηση πράττει προς το συμφέρον των πολλών και προσπαθεί για το μικρότερο κακό συμπληρώνεται με κατάφωρα ψέματα και κεραυνοβόληση της άλλης πλευράς, η οποία καταγγέλλεται ότι ψεύδεται, είναι σπασμένη, αποτελεί στήριγμα στον Κυριάκο, έχει σκοπιμότητες και τόσα άλλα που έχουν ειπωθεί κατά καιρούς.

Στην «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε εκ νέου η «Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων της Θεσσαλονίκης» τονίζοντας ότι: «Δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται, η επαρχιώτικη εθελοδουλία διακρίνει πρωτίστως και κυρίως το πολιτικό προσωπικό της κυβερνώσας αριστεράς. Πως αλλιώς να εξηγηθεί η βιασύνη της ‘Ανοικτής Πόλης’ να απαντήσει στην ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας σαν εκπρόσωπος των Πιτσιόρλα-ΤΑΙΠΕΔ και της απερχόμενης διοίκησης του ΟΛΘ; Ούτε ο Μπουτάρης δεν υπερασπίσθηκε αυτή τη συμφωνία, γιατί ξέρει πολύ καλά ότι δεν ήταν αυτό το αίτημα της πόλης.»

Στην περίπτωση της Προβλήτα 1 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, επιχειρούν με δημοσιεύματα-παραγγελίες να κατασκευάσουν ειδήσεις ώστε να έχουν κάτι να πουν ότι δήθεν κέρδισαν για τον λαό από το ξεπούλημα του λιμανιού. Στη συνέχεια φυσικά αυτές οι ειδήσεις πρέπει να υποστηριχθούν και να φανούν πιο έγκυρες και εδώ ήταν ο ρόλος του Στο Κόκκινο, της «Ανοιχτής Πόλης» και του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Η ανταπάντηση της Πρωτοβουλίας καταλήγει ως εξής: «αυτός είναι ο άχαρος ρόλος των συντακτών της ανακοίνωσης της ‘Ανοικτής Πόλης’, που ως κυβερνητικοί απολογητές προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι του ξεπουλήματος του ΟΛΘ και να συγκροτήσουν success story με fake news.»

Όμως πέρα από τα ψέματα, οι σιωπές αποτελούν ένα ακόμη χρήσιμο εργαλείο στην κεντροαριστερή διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ. Κανένα σχόλιο δεν έγινε για την αντίστοιχη περίπτωση των πρώην Λιπασμάτων Δραπετσώνας που με σχετική ΚΥΑ παραχωρήθηκαν στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, αφού εξαιρέθηκαν από την πώληση του ΟΛΠ.

Κυνισμός, ψέματα «αριστερής» κοπής, εντεταλμένοι, παρουσίαση πλαστής πραγματικότητας, εκβιασμοί και περιφρόνηση το οπλοστάσιο της κυβερνητικής επικοινωνιακής πολιτικής. Αλλά κυρίως «μην έρθουν οι χειρότεροι»…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!