του Στέλλιου Βικόπουλου*

 

Σίγουρα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι αλλάζει το σύστημα καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ από 1/1/2017. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας είχε προϊδεάσει από το καλοκαίρι.

Η λειτουργία πλέον μιας μικρομεσαίας επιχείρησης, αν συνυπολογισθούν η φορολογία εισοδήματος, η προκαταβολή, το τέλος επιτηδεύματος, ο ΕΝΦΙΑ, τα λειτουργικά έξοδα μιας οποιασδήποτε επιχείρησης, οι οικογενειακές υποχρεώσεις και οι δαπάνες διαβίωσης (επιβίωσης πλέον) καθίσταται ασύμφορη από τη στιγμή που τα έξοδα θα υπερβαίνουν τα έσοδα.

Ειδικά για τον κλάδο των φαρμακοποιών, αν σε όλα τα προαναφερθέντα προσθέσουμε όσα έχουμε υποστεί σε οικονομική βάση τα προηγούμενα χρόνια, την κατάργηση όλων των νόμων που διασφάλιζαν την ύπαρξη του φαρμακείου, τις προγραμματισμένες ήδη νέες μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, τη μεταφορά ύλης από τον χώρο του φαρμακείου σε άλλα καταστήματα λιανικής πώλησης και την αναμενόμενη απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ, το μεγαλύτερο μέρος των λειτουργούντων σήμερα φαρμακείων θα αναγκαστεί να κλείσει ή να πωληθεί αντί πινακίου φακής στα οικονομικά συμφέροντα που αναμένουν να επωφεληθούν από τη δική μας αδυναμία.

Πάγιες θέση και πεποίθηση του Δικτύου Φαρμακοποιών είναι ότι οι λύσεις δεν θα έρθουν ούτε ως μάννα εξ ουρανού, ούτε μέσω της οδού της ανάθεσης σε επαΐοντες, αλλά προτάσσοντας ξανά τις έννοιες της συναδελφικότητας, της συλλογικότητας, της κοινωνικής συμπόρευσης, της αντίστασης, της διεκδίκησης και της αλληλεγγύης. Γι’ αυτό τον λόγο το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, τα Δ.Σ. των Φ.Σ. αλλά και κάθε φαρμακοποιός ατομικά πρέπει να σταθούμε απέναντι στη νέα αυτή καταστροφική, για τον κλάδο μας αλλά και για όλη την κοινωνία, επιδίωξη των «δανειστών» και των «συνοδοιπόρων τους».

Είναι αδήριτη ανάγκη άμεσα, σε τοπικό αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, να υπάρξουν συγκλίσεις με τους άλλους κλάδους, ακόμα και με δική μας πρωτοβουλία, για τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου ενάντια στα μέτρα για το Ασφαλιστικό.

Είναι απαραίτητο, η διαδικασία και το πλαίσιο δράσης των φαρμακοποιών να βρίσκεται σε κοινή πάντα πορεία με τους υπόλοιπους κλάδους που θίγονται από την ασφαλιστική «μεταρρύθμιση».

Κοινό μέτωπο, λοιπόν, ενάντια στη βαρβαρότητα.

 

* Ο Στέλλιος Βικόπουλος είναι εκλέκτoρας ΠΦΣ, μέλος του Δικτύου Φαρμακοποιών

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!