Ο κ. Κατρούγκαλος δεν έχει την εντιμότητα να παραδεχτεί ότι κάνει περικοπές συμφωνημένες…

 

Θαυμάστε τον! Αστράφτει κι αυτός και το αμάξι του.
(«Επίσημους και κορδωμένους» τους έλεγε ο Μπακούνιν. Πετυχημένο.)
Ο φάκελος έχει μέσα τα χαρτιά της καταδίκης των επικουρικών συντάξεων.

«Ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για σπέκουλα και μαύρη προπαγάνδα, αναφερόμενος στα περί νέων περικοπών στις συντάξεις και τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις είτε κύριες, είτε επικουρικές, εφόσον έχουν ήδη γίνει.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, υπήρξαν μειώσεις σε επικουρικές έως και 40%, καθώς η σχέση εισφορών-παροχών δεν ήταν ισορροπημένη. Εξήγησε ότι με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού η ισορροπία εισφορών-παροχών παίζει σημαντικό ρόλο και συμβάλλει στην κοινωνική δικαιοσύνη, αφού δεν γίνονται οριζόντιες περικοπές».

Ένας φίλος μου διηγήθηκε την περίπτωσή του και μου έδειξε τα νούμερα.

Δυστυχώς, είπε, φαίνεται πως έπεσα στην περίπτωση. Η επικουρική μου δεν ήταν «ισορροπημένη», ακόμα χειρότερο, αποδείχτηκε ετοιμόρροπη. Έπρεπε λοιπόν να θυσιαστώ για χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης (είπαμε, στο δούλεμα είναι άριστοι).

Έχοντας κάτι παραπάνω από 1.500 ένσημα στο ΤΕΑΜ, συνέχισε, πήρα πριν από καιρό μια επικουρική ονομαστικής αξίας 97 ευρώ, αν θυμάμαι σωστά. Το νούμερο αυτό δεν το είδα ποτέ στην πράξη, γιατί οι κόφτες Κουτρουμάνη-Λοβέρδου το κατέβασαν αμέσως στα 70,62. Τώρα ήρθε ο κ. Κοινωνικά Δίκαιος, που δεν κάνει οριζόντιες περικοπές και ποτέ πάνω από 40% («τα άλλα είναι σπέκουλα»), και μου έκανε μια περικοπή 51% (από 65,70 σε 32,48). Ιδού τα νούμερα και η ιστορία της αθλιότητας:

30/7/2015 Συντ. ΤΕΑΜ 70,62
2/8/2016 Συντ. ΤΕΑΜ 65,70
3/9/2016 Συντ. ΤΕΑΜ 32,48

Και έπεται συνέχεια. Θα πάρουν πίσω λεφτά λόγω αναδρομικών επιστροφών. Από πού; από το 32,48; Και κατέληξε: λες να δω κι αυτό:
3/10/2016 Συντ. ΤΕΑΜ 0,01;

Τέλος της αφήγησης, τέλος της ασήμαντης περίπτωσης. Λεπτομέρειες…

Κατά τα άλλα, ο Άδωνις είναι ξεφωνημένη Ακροδεξιά και ο κ. Κ. είναι εκλεκτή Αριστερά. Και κάποιοι είναι αμετανόητοι αριστεριστές, απροσάρμοστοι που δεν εννοούν να αντιληφθούν τα γυρίσματα της Ιστορίας. Αν το δούμε έτσι μπορούμε να συζητάμε αιώνια και μάλιστα να είμαστε υποχρεωμένοι, ως προοδευτικοί άνθρωποι, να πάρουμε θέση δίπλα στην «Αριστερά» κι απέναντι στη Δεξιά. Αν όμως γίνουμε λίγο πρακτικοί, αν προσαρμοστούμε στην πραγματικότητα, όπως μας παροτρύνουν οι ρεαλιστές κυβερνητικοί, τότε τα νούμερα λένε ότι η «Αριστερά» συνεχίζει το έργο της Δεξιάς.

Ο κ. Κ. δεν έχει την εντιμότητα να παραδεχτεί ότι κάνει περικοπές, συμφωνημένες, υπογεγραμμένες, συνολικού ύψους 300 εκ. ευρώ σε πρώτη φάση, μέχρι το 2017, ότι μετά θα εξαφανιστούν οι επικουρικές συντάξεις, θα περικοπούν και οι κύριες συντάξεις, κι ότι αυτά είναι όροι της δικής τους ύπαρξης, αν δεν τα κάνουν τότε πολύ απλά τα αφεντικά τους, οι σημερινοί προστάτες της κυβέρνησης θα της γυρίσουν την πλάτη και θα τη ρίξουν. Αντί γι’ αυτό, παίζει κρυφτούλι κι έχει το θράσος να λέει ότι όποιος διαμαρτύρεται ή τον διαψεύδει κάνει σπέκουλα (πολύ ντούρο κουκουέδικο αυτό) κι ότι ακολουθεί τους δεξιούς στη μαύρη προπαγάνδα τους.

Αυτό το «πράγμα», ο καθένας τους, κι όλοι μαζί, δεν είναι Αριστερά. Είναι ένας λουστραρισμένος πρωταγωνιστής σ’ αυτό που λέει η Ιστορία: «Κάτι έπρεπε ν’ αλλάξει για να μείνουν όλα ίδια».

 

Γιάννης Φούντας

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!