Του Στέφανου Μάλαμα*

 

Η σύσταση του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στη Wind στις 7 Ιουλίου του 2005 έγινε διότι πιστεύαμε ότι ήταν ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους σε όλα τα τμήματα της εταιρίας.

Εκείνη την περίοδο, έγινε ιδιαίτερα αισθητή η έλλειψη ενός σωματείου, μετά και την πώληση της εταιρίας σε επενδυτικά κεφάλαια, αφού παρά το αρχικό καθησυχαστικό κλίμα, ακολούθησαν μια σειρά από απολύσεις. Μάλιστα, ο τρόπος που αυτές γίνονταν, σε συναδέλφους με χρόνια στην εταιρία, να απολύονται με συνοπτικές διαδικασίες μέσα σε λίγες ώρες, υπογράμμισε την αδυναμία των εργαζομένων να αντιμετωπίσουν αυτές τις δυσμενείς συνθήκες όταν λείπει μια συνδικαλιστική οργάνωση.

Αυτό έδωσε τη δυνατότητα να καταλάβουμε εμείς οι εργαζόμενοι ότι οι αποφάσεις της διοίκησης επηρεάζουν τους όρους και τις συνθήκες εργασίας μας, τους όρους αμοιβής μας και κατ’ επέκταση και το βιοτικό μας επίπεδο.

Όλα τα παραπάνω, αλλά και πολλά ακόμα μας οδήγησαν στην ίδρυση του σωματείου και αποδεικνύουν ότι όλες οι δευτερεύουσες ιδιαιτερότητες και διαιρέσεις μπορούν να μπουν στην άκρη και όλα τα επιμέρους θέματα να αντιμετωπιστούν κάτω από τη λογική του κοινού, του συλλογικού μας συμφέροντος. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι κύριο όργανο αποφάσεων του Σωματείου είναι οι γενικές συνελεύσεις μας ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελεί ένα συντονιστικό όργανο χωρίς να έχει στην ουσία εκτελεστικό χαρακτήρα.

Τους τελευταίους μήνες, το Σωματείο μας βρίσκεται σε αγωνιστική δραστηριοποίηση διεκδικώντας επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση με βάση τις ανάγκες μας για όλους και υπερασπίζοντας τις θέσεις εργασίας.

Από την άλλη πλευρά, η διοίκηση της Wind αρχικώς με διάφορες προφάσεις αρνούνταν να συζητήσει για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης. Στη συνέχεια, κατόπιν της πίεσης που ασκήθηκε από τους εργαζόμενους, η διοίκηση κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εκεί αρνήθηκε να συμπεριλάβει στους όρους της σύμβασης όλα τα αιτήματα της γενικής συνέλευσης που αφορούσαν τη διασφάλιση μισθών, δικαιωμάτων και θέσεων εργασίας και για να υπογράψει απαίτησε να ισχύσουν τα εξής: μειώσεις μισθών άνω του 15% για τους νεοπροσλαμβανόμενους εργαζομένους (μείωση μισθού 10%, κατάργηση επιδόματος ξένης γλώσσας 5%, μη αναγνώριση προϋπηρεσίας), αποχαρακτηρισμός του επιδόματος ξένης γλώσσας (5%) και μετατροπή του από υποχρεωτική σε οικειοθελή παροχή για τους υφιστάμενους εργαζομένους, κατάργηση ρεπό που λαμβάνει τμήμα που εργάζεται σε καθεστώς ετοιμότητας (standby).

Για τη Wind, που έχει επενδύσει την τελευταία πενταετία 500 εκ. ευρώ, που προτίθεται να επενδύσει μόνο για την ανακαίνιση καταστημάτων τουλάχιστον 20 εκ., που πρόκειται σε λίγο καιρό να λανσάρει 4G (σύμφωνα με συνέντευξη του κ. Ζαρκαλή στην εφημερίδα Το Βημα, που έχει προωθήσει μη δεσμευτική προσφορά για τη Forthnet και βρίσκεται στη 19η θέση των πιο κερδοφόρων EBITDA επιχειρήσεων στην Ελλάδα, είναι μείζονος σημασίας η μείωση του εργασιακού κόστους. Ήδη έχει προχωρήσει σε δεκάδες απολύσεις και εξαναγκασμούς σε παραίτηση, έχει απομακρύνει ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού προωθώντας το σε εργολαβικές εταιρίες (Teleperformance, ICAP κ.ά.) για να ασκεί τα ίδια καθήκοντα με… άλλους όρους και καλύπτει τα κενά που δημιουργούνται με εντατικοποίηση της εργασίας και με δανεικούς εργαζομένους, ακόμα και με εργαζομένους με voucher με μισθούς των 250 ευρώ χωρίς ένσημα, οι οποίες επιδοτούνται πλήρως από τον ΟΑΕΔ.

Τα επόμενα βήματά μας είναι ότι προχωράμε στην οργάνωση της 48ωρης απεργίας που έχει ήδη αποφασίσει η Γενική Συνέλευση του Σωματείου και παράλληλα είμαστε διατεθειμένοι να προβούμε σε πολυποίκιλες και δυναμικές ενέργειες, όπως είναι οι παρεμβάσεις προς το καταναλωτικό κοινό έξω από τα καταστήματα της εταιρίας, για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και τη διεκδίκηση επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης με ικανοποιητικούς όρους για όλους τους εργαζομένους. Παράλληλα, το Σωματείο μας έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για κάλεσμα-συνάντηση προς τα Σωματεία του κλάδου των τηλεπικοινωνιών και συζητάμε ήδη για κοινές και συλλογικές κινητοποιήσεις.

 

* Ο Στέφανος Μάλαμας είναι αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στη Wind

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!