Να προσλάβει τους εργαζόμενους που απασχολεί μέσω ΚΕΚ με το σύστημα των voucher μετά τη λήξη της σύμβασής τους, καλεί τη Διοίκηση της Wind το επιχειρησιακό σωματείο.

Οι εργαζόμενοι αυτοί απασχολούνται τους τελευταίους μήνες με τα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας κι ενώ δεν κοστίζουν τίποτα στην επιχείρηση η Wind εμφανίζεται να προσφέρει… κοινωνικό έργο.
Το σωματείο σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει αυτά τα προγράμματα ως μια τεράστια επίθεση ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους και τους άνεργους, αφού:
1. Θεσμοθετούν άθλιους όρους αμοιβής. Οι «ωφελούμενοι» δεν έχουν κανένα δικαίωμα. Για 5 μήνες που διαρκούν τα προγράμματα, το μόνο που δικαιούνται είναι 2.000 ευρώ (400 ευρώ το μήνα) – τίποτ’ άλλο, χωρίς ασφάλιση και χωρίς ένσημα.
2. Θεσμοθετούν, ουσιαστικά, την απλήρωτη εργασία (για τον εργαζόμενο) και την παροχή δωρεάν εργατικού δυναμικού (για τον εργοδότη). Οι εργαζόμενοι σ’ αυτά τα προγράμματα πληρώνονται μόνο στο τέλος τους. Δηλαδή, περίπου για 5 μήνες πρέπει να εργαστούν χωρίς να καλύπτουν ούτε τα στοιχειώδη – π.χ. την καθημερινή διατροφή και μετακίνησή τους. Ενώ όλο αυτό δεν κοστίζει στον εργοδότη απολύτως τίποτα!
3. «Σπάνε» τους μισθούς, τις συλλογικές συμβάσεις, τα σωματεία. Δημιουργείται μια νέα κατηγορία, ακόμα πιο χαμηλά αμειβόμενων εργαζομένων, τραβώντας τους μισθούς όλων προς τα κάτω. Καλλιεργείται η διαίρεση των εργαζομένων σε αναρίθμητες «κατηγορίες», που δεν μπορούν να έχουν την ίδια συλλογική σύμβαση ή να είναι στο ίδιο σωματείο (όπως και με τις εργολαβίες, τους επινοικιαζόμενους, τα «μπλοκάκια»).
4. Αυξάνουν την ανεργία. Οι εργοδότες, αφού έχουν στη διάθεσή τους δωρεάν εργαζόμενους, δεν πρόκειται ποτέ να κάνουν προσλήψεις. Πρόκειται για μια επικοινωνιακή διαχείριση του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας, για την παροχή δωρεάν εργαζομένων στους επιχειρηματίες και για μια ευκαιρία για διάφορους αετονύχηδες που στήνουν «συνεργαζόμενες εταιρίες με τον ΟΑΕΔ» να βάλουν στο χέρι κρατικά κονδύλια!
Ταυτόχρονα, το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για να προσληφθούν όλοι όσοι απασχολούνται στα προγράμματα, μετά το τέλος τους, με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, πλήρους απασχόλησης για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν. Ενώ για όσο διαρκούν τα προγράμματα ζητά να καλύπτονται οι στοιχειώδεις ανάγκες τους με έξοδα της εταιρίας: δωρεάν γεύμα και καφές από το εστιατόριο, δωρεάν κάρτα διαδρομών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δωρεάν χρήση προγράμματος κινητού τηλεφώνου. Τέλος, ζητά να σταματήσουν οι προσλήψεις μέσω voucher, καθώς και όλες οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!