Γενική επίθεση εξαπέλυσε η κατοχική Τουρκία σε μια προσπάθειά της να προωθήσει την αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας, του ψευδοκράτους, με απώτερο στόχο την αναγνώριση. Την τελευταία περίοδο η Άγκυρα έχει ανεβάσει στροφές και ασκεί πιέσεις προς φιλικά κράτη, ώστε να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ο στόχος της αναγνώρισης είναι προφανώς, σε αυτή τη φάση και με δεδομένα που υπάρχουν, δύσκολο εγχείρημα. Ωστόσο, είναι σαφές πως η κατοχική πλευρά κινείται παρασκηνιακά και θεωρεί πως βαθμηδόν, με επιμονή και με πιέσεις, μπορεί να φθάσει στο στόχο.

Είναι σαφές από τα όσα γίνονται πως στην Άγκυρα θεωρούν ότι ρόλο πρώτου βιολιού θα διαδραματίσει το Αζερμπαϊτζάν, ενώ στο παιχνίδι θα μπουν σιγά-σιγά κι άλλες χώρες του τουρκόφωνου μπλοκ. Η Άγκυρα προφανώς και ελέγχει τον Οργανισμό Τουρκόφωνων Κρατών (ΟΤΚ) και μέσα από αυτόν θα επιχειρήσει να σπρώξει τις χώρες αυτές προς την ικανοποίηση των επιδιώξεών της και την υλοποίηση των σχεδιασμών της.

Θεωρείται δεδομένο, με βάση και συναφείς πληροφορίες, ότι το Μπακού με απαίτηση του Ερντογάν φαίνεται να μπαίνει μπροστά σε αυτήν την τουρκική προσπάθεια, ώστε να παρασύρει και άλλες χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακολουθούμε επισκέψεις Αζέρων αξιωματούχων στα κατεχόμενα. Συστάθηκε Επιτροπή Φιλίας του κοινοβουλίου του Αζερμπαϊτζάν και της ψευδοβουλής του κατοχικού καθεστώτος. Πρόκειται για ένα βήμα, το οποίο τόσο το Μπακού όσο και το κατοχικό καθεστώς, το χαρακτήρισαν βήμα προς την αναγνώριση. Επισκέψεις πραγματοποιούν πολύ συχνά και αξιωματούχοι της αποσχιστικής οντότητας στο Μπακού, και μάλιστα προβάλλονται ως σημαντικό γεγονός. Λεγόμενοι υπουργοί του κατοχικού καθεστώτος ταξιδεύουν τόσο συχνά στο Αζερμπαϊτζάν όσο και στην Τουρκία. Όπως συναφώς αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, οι επισκέψεις αυτές δεν είναι καθόλου τυχαίες: εντάσσονται σε ένα πρόγραμμα που διαμορφώθηκε στην Άγκυρα και υλοποιείται υπό την εποπτεία του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Οι εντολές δίνονται από τον Ερντογάν και η υλοποίηση του σχεδιασμού παρακολουθείται από το προεδρικό.

Το τουρκικό λόμπι

Παράλληλα με τα πιο πάνω, είναι και οι παρεμβάσεις των τουρκικών λόμπι. Ένα ισχυρό τουρκικό λόμπι δραστηριοποιείται στο Λονδίνο, το οποίο την τελευταία περίοδο έχει πετύχει δύο στόχους:

Ο πρώτος είναι η πρόσφατη επιστολή 50 Βρετανών βουλευτών προς τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, David Cameron, για άρση της «τιμωρητικής και άδικης απαγόρευσης των απευθείας πτήσεων προς το διεθνές αεροδρόμιο Ercan [σ.σ. εννοούν το παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου] από το Ηνωμένο Βασίλειο». Η βρετανική εφημερίδα Independent ανέφερε σε ρεπορτάζ της πως η επιστολή στάλθηκε στον υπουργό Εξωτερικών ως μια τελευταία προσπάθεια πριν τη διάλυση του Κοινοβουλίου για τη διεξαγωγή εκλογών, και τυγχάνει στήριξης από τον Βρετανό πρώην υπουργό Εξωτερικών, Jack Straw, και τον πρώην πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος, Sir Iain Duncan Smith.

Ο δεύτερος είναι η μετάβαση στα κατεχόμενα, με απευθείας πτήση, του πρώην απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Στα κατεχόμενα συναντήθηκε με τον εγκάθετο της Άγκυρας. Μετά τη συνάντησή του με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο παράνομος Μπαϊράκ, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ευτυχής(!) που επέστρεψε στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην «τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου», όπως φέρεται να αποκάλεσε την αποσχιστική οντότητα, το ψευδοκράτος. «Εργάστηκα για λύση του Κυπριακού για έξι χρόνια. Οι ίδιες απόψεις επαναλαμβάνονται ακόμη στο Κυπριακό, και δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση με αυτές τις απόψεις. Επομένως θα πρέπει να συζητηθούν νέες και δημιουργικές ιδέες», επισήμανε ο Ντάουνερ. Είναι σαφές τι εννοεί. Να μπουν στην εξίσωση των συζητήσεων οι τουρκικές αξιώσεις για «κυριαρχική ισότητα» και «ίσο διεθνές καθεστώς» ( Κυπριακής Δημοκρατίας και «ΤΔΒΚ»). Το «επιχείρημά» του είναι πως, επειδή διεξάγονται χρόνια συζητήσεις και δεν καταλήγουν, πρέπει να γίνουν αποδεκτές οι τουρκικές επιδιώξεις στο νησί. Ο Αυστραλός πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος και κατά τη διάρκεια της εξαετούς θητείας του στα Ηνωμένα Έθνη και στο Κυπριακό προκαλούσε πολλές αντιδράσεις για τη φιλοτουρκική του στάση, χρησιμοποιείται από το τουρκικό λόμπι για εντυπώσεις. Προσθέτει κι αυτός στην πρωτοβουλία της Άγκυρας για αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας.

Είναι σαφές πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει προς το στόχο της, που είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους. Όσο περνά ο καιρός, τόσο πιο σκληρή παρουσιάζεται. Αυτό που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δώσει ώθηση στις προσπάθειες είναι στην περίπτωση κατά την οποία τα Ηνωμένα Έθνη αποφανθούν ότι το Κυπριακό έχει εισέλθει σε βαθύ αδιέξοδο, και δύσκολα μπορεί να επαναρχίσει νέα προσπάθεια από πλευράς του Διεθνούς Οργανισμού. Αυτή τη στιγμή περιμένει η Άγκυρα για να αναβαθμίσει τις προσπάθειές της και να επιχειρήσει να επιβάλλει τις αξιώσεις της.


Διπλές εκλογές με πολλά τα στοιχήματα για το πολιτικό σύστημα

Διπλές εκλογές για πρώτη φορά στην Κύπρο: τοπικής αυτοδιοίκησης, που εγκαινιάζει νέα δομή λειτουργίας, και για την εκλογή έξι θέσεων στο Ευρωκοινοβούλιο. Μέχρι και έξι ψηφοδέλτια θα κρατά στα χέρια του μπροστά στην κάλπη ο ψηφοφόρος, ο οποίος πρέπει να προσέλθει «διαβασμένος». Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 9ης Ιουνίου; Σε σχέση με τις ευρωεκλογές, η πρωτιά, η τρίτη θέση, η επιβίωση των μικρών, η αποχή, η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων. Αυτοί οι παράγοντες θα καθορίσουν και το αποτέλεσμα.

Θα επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις για το φαινόμενο Φειδίας, ενός 24χρονου, που εκφράζει δήθεν το απολιτίκ αντι-συστημικό μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης; Θα φανεί. Τα ποσοστά του δείχνουν να κινείται λίγο πίσω από το ΔΗΚΟ, με ποσοστά που φθάνουν το 6%!

Είναι σαφές πως τα κόμματα δεν πρέπει να εκπλήσσονται από τις δημοσκοπήσεις. Γιατί θα έπρεπε να τους προβληματίσουν πρωτίστως τα αποτελέσματα των εκλογών των προηγούμενων χρόνων. Μέσα σε μια δεκαετία τα παραδοσιακά κόμματα μετρούν μεγάλες διαρροές ψήφων. Αιμορραγία, που δεν σταματά. Ο ΔΗΣΥ έχασε 40.000 ψήφους και το ΑΚΕΛ 50.000. Το ΔΗΚΟ περίπου 23.000 και η ΕΔΕΚ 12.000. Στην αντίπερα όχθη, το ακροδεξιό ΕΛΑΜ από το 2011, που κατήλθε στις εκλογές, μέχρι το 2021, είχε αύξηση 20.000 ψήφων.

Είναι προφανές πως το ΑΚΕΛ φλερτάρει για πρώτη φορά από το 2006 με την πρωτιά. Έχει το πλεονέκτημα ότι για τις ευρωεκλογές ψηφίζουν και οι Τουρκοκύπριοι, η πλειοψηφία των οποίων στηρίζει ΑΚΕΛ. Περαιτέρω έχει το πλεονέκτημα ότι ο ΔΗΣΥ από τις προεδρικές και τη μεγάλη ήττα ταλανίζεται από εσωτερικά προβλήματα, έχει διαρροές ψήφων, η ηγεσία υπονομεύεται εκ των έσω. Το ΔΗΚΟ φαίνεται να χάνει την τρίτη θέση, την οποία θα καταλάβει το ακροδεξιό υποκατάστημα της Χρυσής Αυγής, το ΕΛΑΜ.

ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ θα περάσουν δύσκολα την Κυριακή των εκλογών. Θα είναι αγώνας επιβίωσης και για τα δύο αυτά σχήματα. Ειδικά για το ιστορικό κόμμα του Βάσου Λυσσαρίδη. Προφανώς και σε αυτή την περίπτωση δεν περιλαμβάνονται οι Οικολόγοι. Το νεοσύστατο Βολτ αναμένεται να κινηθεί σε «χαμηλές πτήσεις».

Το πρόβλημα σε σχέση με τις εκλογές είναι ότι δεν διαφαίνεται διέξοδος σε όλα τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Γιατί οι διέξοδοι δεν έχουν να κάνουν με την καλύτερη διαχείριση ενός ξεπερασμένου συστήματος, αλλά με την ανατροπή του. Και τα κόμματα, ανεξάρτητα πού ιδεολογικά τοποθετούνται, ασκούνται απλά στη διαχείριση του συστήματος.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!