Ανησυχία στους εργαζόμενους για το μέλλον τις ιστορικής εφημερίδας.

Οι εργασιακές ανακατατάξεις στο σύνολο του Τύπου, η αλλαγή του ρόλου που παίζουν τα παραδοσιακά Μέσα, η νέα σχέση που οικοδομείται με την κρατική και οικονομική εξουσία, σημαίνουν ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο. ΔΟΛ, Πήγασος, συγκρότημα Αλαφούζου, Απογευματινή, Ελευθεροτυπία αποτελούν πλέον ειδήσεις, πάντα κακές, στην πιάτσα των εργαζομένων στα ΜΜΕ.
Τελευταίο και από τα πλέον γνωστά «χτυπήματα» της Μάνιας Τεγοπούλου, ήταν η κατάργηση από την Ελευθεροτυπία της στήλης με το… παράξενο όνομα «Ιός», η οποία επί είκοσι χρόνια αποτέλεσε παράδειγμα ερευνητικής δημοσιογραφίας.
Οι φημολογούμενες εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, οι φαινομενικά ανεξήγητες αλλαγές στο προφίλ της εφημερίδας, η σαφής αλλαγή προσανατολισμού και η πιθανολογούμενη ένταξη της εφημερίδας στο «εθνικό μπλοκ», δεν χωρούσαν την ανεξαρτησία της στήλης.
Όπως γράφουν οι «φορείς του Ιού» στο τελευταίο σημείωμά τους στην εφημερίδα, «συναντήσαμε απόλυτη ελευθερία στην επιλογή των θεμάτων και τη διεξαγωγή των ερευνών μας, ενώ δεν μας έλειψε ποτέ η στήριξη της εφημερίδας ακόμα και στα πιο δύσκολα θέματα. Τα κείμενα, η σελιδοποίηση, η επιλογή των τίτλων και των φωτογραφιών υπήρξαν πάντοτε αποκλειστικά δική μας αρμοδιότητα. Έγινε σεβαστή και η ιδιότυπη λειτουργία μας ως ενιαίας και αυτόνομης ερευνητικής ομάδας χωρίς εσωτερική ιεραρχία, κάτι που δεν έχει επίσης προηγούμενο σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης».
Αυτό ακριβώς το προφίλ της στήλης δεν ταιριάζει με το μέλλον που οραματίζονται παλιά και νέα αφεντικά των ΜΜΕ. Ένα μέλλον που χωρά πολύ λιγότερους εργαζόμενους, πολυαπασχολούμενους στα διάφορα Μέσα του εργοδότη τους, εύκαμπτους και ευέλικτους, με ισοπεδωμένα δικαιώματα και μειωμένη συνείδηση.
Η επιλογή αυτή των εργοδοτών ξεδιπλώνεται κόντρα και στα πρόσκαιρα συμφέροντά τους –αυτό δείχνουν οι αριθμοί κυκλοφορίας της Ελευθεροτυπίας, που είναι πτωτικοί. Οι υπογραφές που συγκεντρώνονται στο https://www.petitiononline.com/ios71110/petition.html είναι ένα ελάχιστο μέσο πίεσης, που αξίζει να ενισχυθεί.

Γ.Κ.
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!