της Ζηνοβίας Σαπουνά *

 

Το μακρινό 2005 είναι η χρονιά που η ελληνική δικαιοσύνη ξεκινά δειλά-δειλά την έρευνα για το σκάνδαλο της Ζίμενς με μια προανάκριση που είχε ανατεθεί τότε στον 4ο ειδικό ανακριτή, Νίκο Ζαγοριανό.

Είχαν προηγηθεί οι αποκαλύψεις της γερμανικής δικαιοσύνης σχετικά με τη δαπάνη ύψους 1,3 δισ. ευρώ της εταιρείας για αμφιλεγόμενες πληρωμές –δωροδοκίες δηλαδή– σε αξιωματούχους, προκειμένου να εξασφαλίζονται συμβόλαια υπέρ των συμφερόντων της σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, τη χρονική περίοδο 1999-2006.

Από τότε έως την έναρξη τελικά της δίκης για τα μαύρα ταμεία, τον περασμένο Φεβρουάριο στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της συγκάλυψης, του κουκουλώματος και της σιωπής γύρω από την υπόθεση.

Έτσι, ελάχιστα είναι αυτά που φτάνουν στην κοινή γνώμη αναφορικά με το τι καταθέτουν στη δίκη οι μάρτυρες και φυσικά αυτό δεν είναι διόλου τυχαίο.

Όταν, για παράδειγμα, η πρώην γραμματέας του άλλοτε ισχυρού άνδρα του γερμανικού κολοσσού, του φυγόδικου Μιχάλη Χριστοφοράκου, Αικατερίνη Τσακάλου, καταθέτει πως η Ζίμενς έκανε «δώρα» –όπως οικιακό εξοπλισμό, τηλεφωνικά κέντρα κτλ– σε πολιτικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων ο… εν αναμονή πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόβσκι, η αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη, υπάρχει λόγος να δοθεί μεγάλη δημοσιότητα;

Η υπόθεση της Ζίμενς είναι ένα τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο διαφθοράς, για το οποίο 11 χρόνια μετά, δεν έχει αποδοθεί ακόμη δικαιοσύνη και για το οποίο οι πολίτες έχουν ελάχιστη έως ανύπαρκτη ενημέρωση.

Η ίδια διαπίστωση αφορά και σε ένα σωρό άλλες σοβαρές υποθέσεις η εξέλιξη των οποίων παραμένει αργή και για τις οποίες επίσης οι πολίτες αγνοούν σημαντικές πτυχές.

Πού βρίσκεται η δίκη για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, η δίκη για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ή «μικρότερες» δίκες όπως αυτή του πρώην υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Ανθόπουλου για υπόθεση τοκογλυφίας; Τι γίνεται με την υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν»; Αποδόθηκε δικαιοσύνη για τους TOR M-1 ή πώς αντιλαμβάνεται η κοινή γνώμη τις καταδίκες των Παπαγεωργόπουλου (υπεξαίρεση Δήμος Θεσσαλονίκης), Μαντέλη (ξέπλυμα μαύρου χρήματος), Μηλιώνη (σκάνδαλο Energa) οι οποίοι ωστόσο κυκλοφορούν ελεύθεροι; Την ίδια ώρα πώς «διαβάζεται» η μη αναστολή εκτέλεσης ποινής της Ηριάννα Β.Λ. η οποία σαπίζει σε μια φυλακή με μοναδικό στοιχείο ένα αμφιλεγόμενο στοιχείο DNA;

Η ελληνική κοινωνία, η καθημαγμένη από τις πολιτικές των μνημονίων, αυτή που της πλειστηριάζουν τα σπίτια όταν δεν έχει να πληρώσει το δάνειο, αυτή που της κόβουν το ηλεκτρικό ρεύμα όταν δεν έχει να εξοφλήσει τη ΔΕΗ, αυτή που της πετσόκοψαν τον μισθό και τη σύνταξη, αυτή που της καταστρατήγησαν τα εργασιακά δικαιώματα, η κοινωνία που μεταναστεύει, αυτή η κοινωνία αναμένει δικαιοσύνη.

Κι όσο το «πρότζεκτ δικαιοσύνη» παραμένει ένα κυβερνητικό ή αντιπολιτευτικό φληνάφημα, τόσο θα οξύνονται οι κοινωνικές εντάσεις και οι αυτοδικίες.

 

 

* Η Ζηνοβία Σαπουνά είναι δημοσιογράφος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!