Από τη χούντα μέχρι τη Δημοκρατία 53.000 στρέμματα αναζητούν ιδιοκτήτη. Του Ζαχαρία Ρουστάνη

Κατοίκους με γερά νεύρα και πολύ κουράγιο χρειάζεται και μάλλον διαθέτει τελικά η πολύπαθη Χαλκιδική, για να αντιμετωπίσει όλους εκείνους που με προσβάσεις σε χουντικές, νεοδημοκρατικές, πασοκικές, παρα-κυβερνητικές… άκρες, επιβουλεύονται τον ορυκτό και το φυσικό της πλούτο. Στη Σιθωνία συνεχίζεται ο «40ετής πόλεμος των 53.800 στρεμμάτων», με ένα πανέμορφο δάσος, εννέα νησιά, κατοικίες και αρκετές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ανθρώπων που συνέδεσαν και χρονολογούν μ’ αυτήν τη γη την ύπαρξη και την επιβίωσή τους τουλάχιστον από τον 14ο αιώνα.
Έπρεπε να συνεργαστούν θεοί και δαίμονες για να… ανατραπούν εδώ τα λογικά και τα αυτονόητα. Έπρεπε ένας υπουργός Γεωργίας της χούντας, το 1973, να υπογράψει την παραχώρηση ολόκληρης της έκτασης στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος, κι εκείνη αμέσως και με τις «ευλογίες» του δασάρχη να τη μεταβιβάσει, έναντι ευτελούς τιμήματος, στην εταιρία ΣΕΚΑ Α.Ε., συμφερόντων Β. Βαρδινογιάννη. Η σκανδαλώδης παραχώρηση έγινε αντιληπτή και τα αρμόδια όργανα επιλήφθηκαν και την ακύρωσαν τον ίδιο μήνα. Όπως την ακύρωσε και η κυβέρνηση Μαρκεζίνη το 1974. Εκδόθηκε και η υπ’ αριθμόν 2332 απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ το 1980, με την οποία το Ανώτατο Δικαστήριο αποφαίνεται τελεσίδικα ότι η έκταση ανήκει στο Δημόσιο.
Όμως όλοι αυτοί δεν ήξεραν… καλά με ποιες δυνάμεις είχαν να αναμετρηθούν.
Η δούρεια… χαρτογράφηση στο Εθνικό Κτηματολόγιο το 2000 για λογαριασμό της ΣΕΚΑ και το ανεξήγητο μουλάρωμα του Υποθηκοφυλακείου Συκιάς να υλοποιήσει οριστικές δικαστικές αποφάσεις, μας έφεραν στο 2008 και στη σύσταση μιας «επιτροπής εμπειρογνωμόνων» που θα αποφανθεί πιο… οριστικά! Η επιτροπή ετοιμάζεται να παρουσιάσει το πόρισμά της τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όμως η τοπική κοινωνία έχει αρκετούς λόγους να αγωνιά.
Όπως μας πληροφορεί ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Σιθωνίας, Σωτήρης Ληστής, οι κάτοικοι δεν σταμάτησαν στιγμή να καταγγέλλουν αυτό το εξωφρενικό σκάνδαλο, έχουν πυκνώσει τις κινητοποιήσεις τους και τα συλλαλητήρια, προσπαθώντας να διαδώσουν την ανησυχία τους, γιατί βλέπουν την άλλη πλευρά να τους υπόσχεται τις ίδιες τους τις ιδιοκτησίες μετά τη… δικαίωσή της και άλλα τέτοια ευτράπελα. «Μας ανησυχεί -λέει ο Σωτήρης Ληστής- και μας εξοργίζει η ανοχή της κυβέρνησης σε αυτήν τη σκανδαλώδη προσπάθεια του επιχειρηματία να αρπάξει με ιερά “χρυσόβουλα” και πλήρη απαξίωση των δικαστικών αποφάσεων τη δημόσια περιουσία και τη γη που παραλάβαμε από τους προγόνους μας».
Κατατέθηκε μάλιστα και ερώτηση από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, Παναγιώτα Δριτσέλη, Ηρώ Διώτη και Σοφία Σακοράφα προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με έκκληση να υπερασπιστεί άμεσα και με κάθε τρόπο το Ελληνικό Δημόσιο τις περιουσίες των πολιτών της Σιθωνίας και τη δημόσια γη, που εδώ και 40 χρόνια βολιδοσκοπεί η Ιερά Μονή Ξενοφώντος και η εταιρία ΣΕΚΑ Α.Ε.
Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά στον Δρόμο η Κατερίνα Ιγγλέζη, «είναι απαράδεκτο Ιερές Μονές και ανώνυμες εταιρίες να επιβουλεύονται δημόσια γη με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο και σκανδαλώδης η αδιαφορία του Δημοσίου και η μη άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων του. Οι οικονομικές Αρχές οφείλουν να ελέγχουν την ορθότητα των ισολογισμών των ανωνύμων εταιριών και είναι τεράστια η ευθύνη αυτής της κυβέρνησης και των προηγούμενων που δεν υλοποίησαν τις δικαστικές αποφάσεις, αφήνοντας επί δεκαετίες σε καθεστώς αβεβαιότητας ένα μεγάλο τμήμα της Χαλκιδικής».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!