Οι φτωχοί θα πληρώσουν τα νέα μέτρα που προνομοθέτησε ο θίασος των 153

 

Από το «δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα», τελικά τα νέα μέτρα ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ και θα αφαιρεθούν από την τσέπη των πλέον αδυνάτων, για να είναι ικανοποιημένος ο «ταξικά μεροληπτικός» υπουργός οικονομικών Ε. Τσακαλώτος.

Οι συντάξεις θα μειωθούν κατά 2,5 δισ. το 2019 και η μείωση θα φτάσει το 2021 στα 2,8 δισ. ευρώ. Περικόπτουν τις οικογενειακές παροχές, τα επιδόματα συζύγων και τις προσωπικές διαφορές του νόμου Κατρούγκαλου σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Πρακτικά, αυτά σημαίνουν ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα χάσουν, επιπλέον από ό,τι έχουν χάσει μέχρι τώρα, από μιάμιση έως τρεις συντάξεις, ανάλογα με το ύψος της σύνταξής τους σήμερα. Αυτό είναι το έργο και η τήρηση της υπόσχεσης των «αριστερών» που εκλέχτηκαν για να δώσουν πίσω την 13η σύνταξη…

Και ο τραγέλαφος για όλους τους βουλευτές τους που θα ψηφίσουν τα μέτρα: Με νέα ρύθμιση μετατίθεται την 1/1/2022 η έναρξη αναπροσαρμογής (αύξησης) των συντάξεων βάσει του ΑΕΠ και του τιμάριθμου. Οι ΣΥΡΙΖΑίοι παρέλαβαν την ημερομηνία έναρξης αυξήσεων για τις συντάξεις στην 1/1/2017, και την παραδίδουν 5 χρόνια αργότερα, αφού προηγούμενα, κατά τη διάρκεια της θητείας τους, πετσόκοψαν τις συντάξεις κατά 35% και πλέον.

Στα φορολογικά, παρέλαβαν το αφορολόγητο το 2015 στα 9.550 ευρώ, είχαν υποσχεθεί ότι θα το ανέβαζαν στις 12.000 και αφού το μείωσαν το 2016 κάτω από τις 9.000 ευρώ, τώρα το πηγαίνουν στα 5.700 το 2020. Υπάρχει, όμως, και ένα τρικ στο πότε θα εφαρμοστεί. Αν οι δανειστές προβλέπουν ότι η εφαρμογή του μέτρου είναι αναγκαία για την επίτευξη του πλεονάσματος 3,5% τότε το αφορολόγητο θα μειωθεί σε 5.700 ευρώ το 2019.

Πρακτικά θα μας παίρνουν άλλα 2,1 δισ. ευρώ το χρόνο, κύρια από τα χαμηλότερα εισοδήματα. Και για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα, ο συνταξιούχος που θα λαμβάνει εκείνη την περίοδο την τρομερά υψηλή σύνταξη των 720 ευρώ, ενώ σήμερα «φορο-αποφεύγει», τότε θα πληρώσει φόρο πάνω από 600 ευρώ το χρόνο, δηλαδή, θα χάσει μία ακόμα σύνταξη επιπλέον όσων αναφέραμε παραπάνω!

 

Και «κρυφές» επιβαρύνσεις

Εκτός από τις παραπάνω «χοντρές» επιβαρύνσεις υπάρχουν και τα «ψιλά» που είναι κρυμμένα στις λεπτομέρειες, για να δικαιωθεί η γερμανική εφημερίδα που έγραφε το Μάιο του 2016 ότι ο Ε. Τσακαλώτος έχει μεγάλη φαντασία στο να δημιουργεί νέα έσοδα.

Από όσα αλιεύσαμε, γιατί θα υπάρχουν κι άλλα:

– Καταργούνται αναδρομικά από 1/1/2017 οι εκπτώσεις φόρου για ιατρικές δαπάνες. Από 1/1/2018 καταργείται η έκπτωση 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις και μειώνεται κατά 58 εκατ. ευρώ το ποσό για επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

– Από 1/1/2018 αυξάνονται οι ασφαλιστικές κρατήσεις του ΕΦΚΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

– Οι «αθεόφοβοι» έβαλαν στο στόχαστρο μέχρι και τους άπορους, τους άνεργους και τους ανάπηρους. Καταργούνται κοινωνικές παροχές, όπως επιδόματα ένδειας, απροστάτευτων τέκνων, ανεργίας νεοεισερχόμενων στην εργασία, φορολογούνται ως εισόδημα βοηθήματα αναπηρίας κ.λπ.

– Υπάρχουν, επίσης, σημαντικές μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια (κυρίως ένστολοι και δικαστικοί).

Όλα αυτά αθροίζουν ετησίως μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ πριν τα μέτρα του 2019, και είναι επιπλέον των 5 δισ. των μέτρων της περιόδου 2019-2020.

 

Από κοντά και οι… μεταρρυθμίσεις

Επιπλέον, προωθούνται μεταρρυθμίσεις με σημαντικές αρνητικές οικονομικές συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα. Σταχυολογούμε χωρίς να εξαντλούμε το θέμα:

– Θεσμοθετούνται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Η λαϊκή περιουσία για χρέη προς τράπεζες και δημόσιο θα βγαίνει στο σφυρί με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες. Το μέγεθος της κλοπής από το Δημόσιο περιγράφεται στο ότι συνεχίζει να φορολογεί τα ακίνητα με τις αντικειμενικές αξίες, που είναι πολύ μεγαλύτερες πλέον από τις εμπορικές, κατάσχει τα ακίνητα για απλήρωτα χρέη που δημιουργούνται από αυτή την πολιτική και τα εκποιεί στις εμπορικές αξίες.

– Διευκολύνεται η διαδικασία των ομαδικών απολύσεων. Καταργείται ο προεγκριτικός έλεγχος και το βέτο από πλευράς υπουργείου Εργασίας ενώ το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας ελέγχει μόνο τη νομιμότητα των ενεργειών από πλευράς εργοδότη. Δηλαδή, ουσιαστικά απελευθερώνονται οι απολύσεις, όπως χαρακτηριστικά είπε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

– Κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Το νομοσχέδιο προβλέπει τον «εκσυγχρονισμό» της χώρας σύμφωνα με τον εξ Αμερικής υπουργό «μας» κ. Παπαδημητρίου. Συνεπώς, θα έχουμε άνοιγμα όλων των καταστημάτων τις Κυριακές από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο (6 μήνες). Χαράς ευαγγέλια για τα μεγάλα εμπορικά συγκροτήματα και θρήνος για τα μικρά. Ο αφανισμός των μικρο-μεσαίων συνεχίζεται με κάθε τρόπο, ανελέητα.

Η κυβέρνηση κομπάζει ότι περνά μέτρα και δεν υπάρχουν κοινωνικές αντιδράσεις. Θέλει να αγνοεί ότι: α) η ίδια ευνούχισε το κίνημα που δημιουργήθηκε την περίοδο 2010-2012 (πλατείες, απεργίες, πολύμορφες κινητοποιήσεις και τοπικά κινήματα και κινήσεις), καλλιεργώντας την αντίληψη ότι δεν χρειάζεται η ανάπτυξη και δράση του κινήματος αλλά αρκεί η ψήφος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, β) έχει οδηγήσει τις λαϊκές μάζες στην απογοήτευση, καθώς επαναλαμβάνει πλέον την θεωρία της μη ύπαρξης εναλλακτικής λύσης στα μνημόνια, όταν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο 2012-2015 αρνήθηκε συνειδητά, ακόμα και σε δυνάμεις εντός ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσαν συγκεκριμένες τοποθετήσεις, να προετοιμάσει ένα εναλλακτικό ριζοσπαστικό πρόγραμμα και απλά περιορίστηκε στο «ψηφίστε με, αυτό αρκεί».

Ένα δείγμα της κατακραυγής της κυβερνητικής πολιτικής ήταν η ακρόαση των κοινωνικών φορέων στις σχετικές επιτροπές της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο του 4ου μνημονίου. 31 εκπρόσωποι φορέων, ανεξάρτητα τι αντιπροσωπεύει καθένας από αυτούς και πόσο κοντά ή μάλλον μακριά βρίσκονται από τα λαϊκά συμφέροντα. Όλοι ανεξαιρέτως κατακεραύνωσαν την κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο που επισύρει νέα δεινά σε ό,τι αυτοί εκπροσωπούν. Κανείς δεν βρέθηκε να πει έστω ένα λόγο συμπόνιας και κατανόησης των δυσκολιών που, όπως λέει, αντιμετωπίζει η κυβέρνηση με τους δανειστές. Αντίθετα σε κάποιες περιπτώσεις ακούστηκαν από τους φορείς βαριές κουβέντες σε βάρος της κυβέρνησης…

 

Ο λαός θα πληρώσει τον ξαφνικό «έρωτα» Τσίπρα-Λαγκάρντ

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι στο πρόσωπο της κ. Λαγκάρντ βρήκε το σύμμαχο που θα υποχρεώσει τώρα τη Γερμανία να συμβιβαστεί στο θέμα του χρέους, αλλιώς το πρόβλημα θα είναι της Γερμανίας αν το ΔΝΤ υποχρεωθεί σε αποχώρηση από το δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Τα κυβερνητικά στελέχη διαπιστώνουν «απόλυτη ταύτιση» στο θέμα του χρέους με το ΔΝΤ. «Είμαστε στην ίδια σελίδα με την διευθύντρια του ΔΝΤ», μας μήνυσε μέσω twitter ο κ. Τσίπρας. Τα μηνύματα που διαρρέουν είναι τόσο αισιόδοξα που φθάνουν στο επίπεδο της «ιλαροτραγωδίας». Ετοιμάζεται ο πρωθυπουργός να βάλει γραβάτα, έγραψαν τα ΜΜΕ, αφού έχει δεσμευτεί ότι θα το πράξει αν ρυθμιστεί το χρέος.

Φυσικά, η όποια ρύθμιση χρέους, με τα όσα γνωρίζουμε τουλάχιστον μέχρι σήμερα σημαίνει κάποια μέτρα διευκόλυνσης πληρωμών, αλλά καμία διαγραφή μέρους του χρέους. Θα το πληρώσουμε στο ακέραιο εμείς, τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας.

Συνεπώς, πέφτοντας σε εφήμερους… έρωτες η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά επιτυχίες είχε στους σκοπούς της. Το αντίθετο μάλιστα, προχώρησε σε επώδυνους συμβιβασμούς. Απλά προσπαθεί και κερδίζει χρόνο παραμονής στην εξουσία με ό,τι αυτό σημαίνει για τα οφέλη που ποικιλοτρόπως απολαμβάνουν κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές.

Όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα, όταν και όποιο είναι αυτό, σε κάθε περίπτωση, δεν θα είναι επί της ουσίας καλό για το λαό…

 

Παύλος Δερμενάκης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!