Ανεργία ρεκόρ στο 16,2% έφερε η πολιτική του Μνημονίου
Του Μάριου Διονέλλη.

Την τραγικότερη απόδειξη για την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής του Μνημονίου παρείχε την εβδομάδα που πέρασε η ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία, από την ίδια την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Πίσω από το επίσημο πλέον ποσοστό του 16,2% για τον Μάρτιο που μας πέρασε κρύβονται 811.340 άνθρωποι, κυρίως νεαρής ηλικίας.

Στοιχεία που σοκάρουν
Τα επιμέρους στοιχεία της ανεργίας είναι σοκαριστικά και δείχνουν μια χώρα όπου δεν ευημερούν ούτε οι αριθμοί ούτε φυσικά οι άνθρωποι. Για πρώτη φορά ο αριθμός των εργαζομένων στη χώρα είναι μικρότερος από τον αριθμό όσων δεν εργάζον ται (4.185.325 έναντι 4.335.461) με συνακόλουθες αρνητικές συνέπειες και για τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων βεβαίως. Μέσα σε ένα μόνο χρόνο έμειναν χωρίς δουλειά 232.617 άνθρωποι με τους νέους να αποτελούν τα μεγαλύτερα θύματα και να βλέπουν «με τα κιάλια» την εργασία, αφού στην πρώτη ηλικιακή ομάδα (15-24) το ποσοστό ανεργίας σκαρφάλωσε στο συντριπτικό 42,5%.
Η Περιφέρεια της χώρας οδηγείται σε πραγματικό οικονομικό μαρασμό, κρατώντας τα πρωτεία στην ανεργία, με «πρωταθλητές» τους κατοίκους του Νοτίου Αιγαίου (30,4%) και στη συνέχεια των Ιονίων Νήσων (24,5%), της Δυτικής Μακεδονίας (20,6%), της Κεντρικής Μακεδονίας (16,5%), της Στερεάς Ελλάδας (16,1%), της Ηπείρου (15,9%), της Δυτικής Ελλάδας και της Θεσσαλίας (15,2%), της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (14,9%), της Κρήτης (14,5%), του Βορείου Αιγαίου (13,7%) και της Πελοποννήσου (13,2%).
Τέλος, για ακόμα μία φορά επιβεβαιώνεται πως οι γυναίκες είναι περισσότερο θύματα της ανεργίας και των αντεργατικών πολιτικών, καθώς έχουν το προβάδισμα στα νούμερα της Στατιστικής Αρχής με ποσοστό ανεργίας 19,5% έναντι 13,8% των αντρών.
Ωστόσο, όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν μόνο ένα μέρος και όχι την πλήρη έκταση του προβλήματος, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό ανέργων δεν καταγράφεται στα επίσημα νούμερα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής είτε επειδή δεν δηλώνονται στον ΟΑΕΔ είτε επειδή υποαπασχολούνται έστω και για μερικούς μήνες το χρόνο και άρα δεν λογίζονται ως άνεργοι. Με αυτά τα δεδομένα οι εκτιμήσεις ανεβάζουν την πραγματική ανεργία στο 20% και στο ένα εκατομμύριο ανθρώπων που αυτή τη στιγμή δεν εργάζονται.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!