Κι όμως, χαμογελούσαν. Σαν να είχαν ξεχάσει τη δουλειά που δεν είχαν, τα λεφτά που δεν είχαν στην τσέπη. Σαν να μην τους είχε επηρεάσει η κατήφεια από τα νέα μέτρα. Ούτε ο φόβος που διαχέουν τα παπαγαλάκια του συστήματος για τη διαβόητη «5η δόση». Σύνταγμα, Κυριακή 29 Μάη. Δεκάδες χιλιάδες φωτεινά πρόσωπα. Οργή και χαμόγελο μαζί. Οργή και ελπίδα.

Αύριο το νέο μεγάλο ραντεβού. Κυριακή 5 Ιούνη. Να πλημμυρίσουμε τις πλατείες όλης της Ελλάδας. Να κατακλύσουμε -όχι πια μόνο το Σύνταγμα- αλλά ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας. Σε μια ειρηνική λαοθάλασσα. Είναι στο χέρι μας. Το μπορούμε! Το πιστεύουμε πια…
Από την πρώτη μεγάλη και διαδικτυακά οργανωμένη συγκέντρωση στις 25 Μάη μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί μια μεγάλη αλλαγή στη συνείδηση του λαού. Από την απογοήτευση και το «δεν γίνεται τίποτα» περάσαμε στις καθημερινές μεγάλες συγκεντρώσεις και στο «δεν θα φύγουμε αν δεν φύγουν». Ένα θυελλώδες κίνημα ανατροπής γεννιέται.
Η Κυριακή, 5 Ιούνη, θα αποτελέσει εφαλτήριο για τη συνέχεια. Στο Κάιρο η συγκέντρωση «του ενός εκατομμυρίου» στην Πλατεία Ταχρίρ έριξε τον μισητό και πανίσχυρο, μέχρι εκείνη τη στιγμή, Μπουμπάρακ. Ας πάρει το Σύνταγμα (και όλες οι πλατείες της Ελλάδας) σειρά.
Αν στις πλατείες και τους δρόμους βρεθούν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, τότε η λαϊκή πεποίθηση ότι «μπορούμε να τους διώξουμε» θα κορυφωθεί. Οι «αγανακτισμένοι» θα γίνουν «αποφασισμένοι». Αποφασισμένοι να γκρεμίσουν το πολιτικό σύστημα της χρεοκοπίας, της διαφθοράς και της κοινωνικής καταστροφής. Ν’ ανοίξουν ένα νέο δρόμο για την Ελλάδα.
Γνωρίζουμε ότι οι προοδευτικοί άνθρωποι, αυτό το Σάββατο, θα μιλήσουν στο τηλέφωνο, στη λαϊκή, στο καφενείο, στο κομμωτήριο, στην ταβέρνα, στην παρέα, για την αυριανή μέρα, για την Κυριακή 5 Ιούνη. Θα ξεκινήσουν μαζί με το γείτονα, με το φίλο, μαζί με το συνάδελφο, με τον οποίο μέχρι σήμερα ίσως μιλούσαν κυρίως για το ποδόσφαιρο ή για τη μόδα, θα πάνε όλοι μαζί την Κυριακή στο Σύνταγμα και στις πλατείες όλης της Ελλάδας. Θα φωνάξουν δυνατά, πολύ δυνατά «ουστ». Η φωνή μας και η οργή μας θα τους διώξει.
Κι αμέσως θ’ αρχίσουμε να συζητάμε -το κάνουμε ήδη- για το πώς θα οργανώσουμε τη ζωή μας, εμείς για εμάς, όχι οι άλλοι για εμάς. Για το πώς θα βάλουμε τάξη στο σπίτι μας, για το πώς δεν θα αφήσουμε να ξαναφυτρώσουν τα ζιζάνια και τα παράσιτα που μας έφτασαν ώς εδώ: τοκογλύφοι τραπεζίτες, πολυεθνικές, μεγαλοκαρχαρίες που ζουν από τον ιδρώτα των άλλων.
Ας κάνουμε πράξη το σύνθημα «Ούτε ΔΝΤ, ούτε και Ε.Ε., πάρε την κατάσταση στα χέρια σου λαέ».

Χ.Κ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!