Αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις στη Περιφέρεια Αττικής

Σε καταρράκωση κάθε έννοιας δημοκρατίας κατέληξε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, την Τρίτη 6/12. Ανάμεσα στα άλλα θέματα, προβλεπόταν και η έγκριση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ). Όταν έφτασε η ώρα της συζήτησης του θέματος, δεκάδες κάτοικοι από τη Φυλή, άλλες περιοχές της Δυτικής Αττικής και το Γραμματικό, κατέλαβαν τον χώρο του προεδρείου με πανό και συνθήματα, με αίτημα την αναβολή της συζήτησης, την απόσυρση του σχεδίου ΠΕΣΔΑ και τη ριζική αναμόρφωσή του.

Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα από επτά περιφερειακούς συμβούλους (Άννα Βασιλάκη, Δέσποινα Κουτσούμπα, Μάκη Μαντά, Ζωή Ράικου, Γιάννη Πρωτονοτάριο, Μαρίνα Κουκά, Φλώρα Νικολιδάκη) «προκειμένου να εκπονηθεί νέα μελέτη που να παίρνει υπόψη της τις ανάγκες των πολιτών της Αττικής και του περιβάλλοντος» που αγνοήθηκε από το προεδρείο. Το προεδρείο διέκοψε τη διαδικασία και όλοι περίμεναν τις τελικές αποφάσεις.

Ξαφνικά, και ενώ η διακοπή είχε ξεπεράσει κατά πολύ τη μία ώρα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας μπήκαν στην αίθουσα της συνεδρίασης και ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου άρχισε να ανακοινώνει τα αποτελέσματα μιας ψηφοφορίας που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ! Η στάση αυτή και το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε η προβλεπόμενη συζήτηση προκάλεσαν νέο κύμα έντονων αποδοκιμασιών από πολίτες και συμβούλους.

Πρόκειται, αναμφίβολα για διαδικασία-πραξικόπημα, αναμενόμενη κατάληξη μεθοδεύσεων έγκρισης ενός ΠΕΣΔΑ που δεν έχει καμιά σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Διοίκησης της Ρ. Δούρου. Ενός ΠΕΣΔΑ που είναι, ήδη, απονομιμοποιημένος από το ίδιο το περιεχόμενό του.

Δίκαια με ανακοίνωση της η ΠΡΩΣΥΝΑΤ επισημαίνει: «Η περιφερειακή αρχή, το προεδρείο και τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου, που εμπνεύστηκαν και συμμετείχαν σε αυτό το απαράδεκτο φιάσκο, βαρύνονται με τεράστιες ευθύνες, για τις οποίες θα πρέπει να δώσουν δημόσια εξηγήσεις. Εκτός αν συνειδητά επέλεξαν ένα τέλος, ταιριαστό με το περιεχόμενο του ΠΕΣΔΑ. Γελιούνται, όμως, αν πιστεύουν ότι έτσι ξεμπερδεύουν με αυτή την υπόθεση. Έσπειραν ανέμους, θα θερίσουν θύελλες …»

Στο ίδιο πνεύμα, με δήλωση τους, οκτώ πλέον (καθώς συνυπογράφει και η Κ. Θανοπούλου) περιφερειακοί σύμβουλοι, επισημαίνουν ότι η «απόφαση» που παρουσιάζεται «είναι ουσιωδώς και τυπικά άκυρη και νομικά έωλη, αφού δεν τηρήθηκε καμία από τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος και ο κανονισμός λειτουργίας του ΠΕΣΥ. Πέραν του προέδρου, όσοι νομιμοποιούν τέτοιου τύπου πραξικοπηματικές ενέργειες φέρουν ευθύνη, ατομικά και συλλογικά».

Σ.Π.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!