Αποφασίζουν οι παλιές διοικήσεις των ΔΕΚΟ για να δεσμεύσουν τις επόμενες – Η καραμπινάτη περίπτωση της ΕΥΑΘ

 

Θυμάστε που κάποιοι έλεγαν χαιρέκακα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει στελέχη για να επανδρώσει τον κρατικό μηχανισμό; Δύο μήνες μετά τις εκλογές, ο κρατικός μηχανισμός δεν έχει ακόμη στελεχωθεί και οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ (με τους παλιούς μνημονιακούς επικεφαλής) συνεχίζουν όχι το έργο τους, αλλά την καταστροφή. Αφού ξεμούδιασαν μετά το σοκ των εκλογών, έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να εξυπηρετήσουν τους φίλους τους πριν παραδώσουν στις νέες διοικήσεις. Με λεόντειες συμβάσεις, και μάλιστα μακροχρόνιες, γι’ αυτό και η βιασύνη: για να δεσμεύσουν και τις επόμενες διοικήσεις.

Πρόσφατο παράδειγμα η ΕΥΑΘ, όπου πρόσφατα «πέρασε» απόφαση –με οριακή πλειοψηφία– για το νέο πληροφοριακό της σύστημα προϋπολογισμού 1.600.000 ευρώ, σε βάθος διετίας. Διαγωνισμός που προκηρύχθηκε ενόψει της ιδιωτικοποίησης, για να βρουν την ΕΥΑΘ έτοιμη οι αγοραστές, και ολοκληρώθηκε με κυβέρνηση Αριστεράς που αντιπάλευε την ιδιωτικοποίηση! Και αύριο θα έρθει μια αριστερή διοίκηση για να υπογράφει τις «ουρές» της προηγούμενης μνημονιακής διοίκησης. Ο διαγωνισμός ουσιαστικά επικυρώθηκε στον ένα και μοναδικό υποψήφιο, την PricewaterhouseCoopers – ναι, αυτή που ενεπλάκη στη φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ από μεγάλες ελληνικές εταιρίες, τα περίφημα Luxleaks.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού είχε έναν όρο που εξ όσων συμμετείχαν, μόνο η κοινοπραξία PwC – Singular πληρούσε. Καθόλου φωτογραφική διάταξη, νόμιμη διαδικασία – ηθική όμως; Θέλετε και άλλη… σύμπτωση; Πρόκειται για την εταιρία που τα τελευταία 5 χρόνια έχει την «υποστήριξη» στο λογιστήριο της ΕΥΑΘ, και που σε λίγο θα αναδειχθεί και εκεί ο εργολάβος για την επόμενη τριετία! Και μαντέψτε ποια εταιρία έχει ήδη προκριθεί στην τελική φάση – ναι, είναι η PwC! Η νυν διοίκηση της ΕΥΑΘ προσπαθεί να δεσμεύσει την επόμενη με μια τριετή σύμβαση, σε λίγο θα έρθουν και οι διαγωνισμοί για τις μεγάλες εγκαταστάσεις (Βιολογικός – Διυλιστήριο), και μετά θα λέμε ότι μας φταίνε οι προηγούμενοι.

 

Η θυγατρική των κολλητών

Η ΕΥΑΘ έχει απαξιωθεί τόσο, που πλέον η «εργολαβία» και η εύκολη λύση περνάει στο DNA ακόμη και στελεχών της. Ενώ λοιπόν η εταιρία αγόρασε υπερσύγχρονο όχημα αξίας 250.000 ευρώ για βιντεοσκόπηση των αγωγών αποχέτευσης, για χειριστής του επιλέχθηκε συμβασιούχος από την ΕΥΑΘ Υπηρεσίες! Δεν προτιμήθηκε μόνιμο προσωπικό αλλά συμβασιούχος. Έτσι δημιουργούμε «απαραίτητους» στην ΕΥΑΘ. Η ΕΥΑΘ Υπηρεσίες είναι μια θυγατρική που λειτουργεί με παράνομες προσλήψεις στο πλαίσιο του παλιού πελατειακού προτύπου που μας έχουν συνηθίσει Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα ο συγκεκριμένος συμβασιούχος έχει ήδη εκπαιδευθεί από ό,τι λέγεται στη Γερμανία, ενώ φήμες που τον θέλουν ως παιδικό φίλο συγγενούς διευθυντή της ΕΥΑΘ δεν έχουν εξακριβωθεί. Ακόμη δεν έχουν εξακριβωθεί ούτε οι συγγενικές σχέσεις πολλών παράνομα προσληφθέντων στην θυγατρική, με ειδικούς συμβούλους του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΑΘ. Αυτοί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μπορούν πλέον να διεκδικήσουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες…». Αλλά η θυγατρική από μόνη της είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο, και θα χρειαστεί να επανέλθουμε.

 

Κ.Μπ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!