Με ένα «λιτό και σεμνό» δελτίο Τύπου το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την οριστικοποίηση της πώλησης του ΟΠΑΠ στην κοινοπραξία EMMA DELTA αντί τιμήματος 712 εκατ. ευρώ που αποτελείται από 652 εκατ. (τα 30 εκατ. σε δόσεις…) που θα καταβάλλει η αγοράστρια και 60 εκατ. που είναι το μέρισμα που δικαιούται το Ελληνικό Δημόσιο από τη χρήση 2012.

Η οριστικοποίηση της πώλησης επιβεβαίωσε το σκάνδαλο μεταβίβασης έναντι εξευτελιστικού τιμήματος μιας κερδοφόρας εταιρίας του Δημοσίου στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο υπό γερμανική διοίκηση ΟΤΕ πούλησε τη θυγατρική του εταιρία Globul, που βρίσκεται στη Βουλγαρία, στη νορβηγική TELENOR. Το τίμημα της πώλησης ισούται με έξι φορές τα εκτιμώμενα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων για τη χρήση 2013.
Το τίμημα που εισέπραξε ο ΟΤΕ είναι σαφώς μεγαλύτερο από αυτό που εισέπραξε το Ελληνικό Δημόσιο αφού, σύμφωνα με τον ισολογισμό της χρήσης 2012 του ΟΠΑΠ, τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη ανήλθαν σε 673,8 εκατ. Αν τα πολλαπλασιάσουμε επί έξι φορές (τρόπος υπολογισμού για την πώληση της Globul) και υπολογίσουμε την αναλογία 33% των μετοχών, τότε προκύπτει ότι το τίμημα που έπρεπε να εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ.
Υπάρχει όμως και μια ποιοτική διαφορά στη σύγκριση μεταξύ της πώλησης των δύο εταιριών. Η Globul δραστηριοποιείται στην άκρως ανταγωνιστική αγορά των τηλεπικοινωνιών (πρόσφατα η Βουλγαρία αύξησε τα τέλη τερματισμού) ενώ ο ΟΠΑΠ είναι μονοπώλιο στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών που είναι από τους πλέον κερδοφόρους σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει επηρεασθεί ελάχιστα από την οικονομική κρίση.                                  

Γ.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!