Στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα τα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής  και σοκολατοποιίας πολλών ευρωπαϊκών χωρών συνήθιζαν να τοποθετούν μέσα στις συσκευασίες  των προϊόντων τους συλλεκτικές κάρτες καρτ ποσταλ (επιστολικά δελτάρια).

Οι καρτ ποστάλ αυτές είχαν διάφορα θέματα, εικόνες από τη φύση, άγρια ​​ζώα, ηγεμόνες του παρελθόντος, ιστορικά γεγονότα ή απλά διαφημίσεις.

Οι εταιρείες  για να προωθήσουν τα προϊόντα τους  δημιουργούσαν διαφορετικές ενότητες και έτσι οι συλλέκτες αγόραζαν συστηματικά τα γλυκά ή τα σοκολατάκια για να ολοκληρώσουν την συλλογή τους.

Το 1898, το Εργοστάσιο Σοκολατοποιίας «Chocolaterie d’Aiguebelle» τύπωσε 14 καρτ ποστάλ με θέμα τις σφαγές των Αρμενίων στην Οθωμανική Τουρκία  την περίοδο 1895-96. Στην Παγκόσμια Έκθεση των Παρισίων το 1900 η συλλογή αυτή δημιούργησε αίσθηση και βραβεύτηκε με το χρυσό  μετάλλιο.

Η συλλογή των 14 καρτ ποστάλ με τον γενικό τίτλο «Οι σφαγές των Αρμενίων» δεν δείχνουν μόνο τις σφαγές των Αρμενίων από τους Τούρκους και τους Κούρδους, αλλά και τις θηριωδίες σε βάρος άλλων χριστιανικών πληθυσμών και κληρικών διαφόρων χριστιανικών δογμάτων.

 

Μάικ Τσιλιγκιριάν,
περιοδικό «Αρμενικά» 

 

*φωτό άρθρου: Σφαγές στο Ηράκλειο της Κρήτης

 

Απομάκρυνση πτωμάτων στο Γαλατά

 

cart3

cart4-5

cart6 cart7 cart8 cart9 cart10

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!