του Ντιέγκο Φουζάρο*

«Οι αγορές θα μάθουν τους Ιταλούς να ψηφίζουν σωστά». Τάδε έφη όχι ο… Ζαρατούστρα, αλλά, ούτε λίγο-ούτε πολύ, ο Ευρωπαίος επίτροπος Έτινγκερ. Με υπεροψία, οίηση και αλαζονεία, μιλώντας σαν δικτάτορας παλαιάς κοπής. Πρόκειται για τη χρηματοπιστωτική δικτατορία των αγορών. Δεν καταλάβατε ακόμη τι συνέβη στις 27 Μαΐου του 2018; Ήταν ένα ξεκάθαρο πραξικόπημα του χρηματοπιστωτικού τομέα! Θα το επαναλαμβάνω μέχρι να το καταλάβετε, όπως έλεγε ο Βολταίρος: Ακύρωσαν και κατάργησαν μια κυβέρνηση που δεν ήταν αρεστή στις αγορές και στους άρχοντες του παγκοσμιοποιημένου χρηματιστικού κεφαλαίου. Όπως πάντα, με την πλήρη υποστήριξη μιας αριστεράς που υπηρετεί τα αφεντικά και προδίδει τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Η βούληση των απάτριδων αγορών έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από τη δημοκρατική βούληση των πολιτών του εθνικού Κράτους. Αυτά που αποκαλείτε «Ευρωπαϊκή Ένωση» και «παγκοσμιοποίηση» δεν είναι παρά αποχύμωση της δημοκρατίας, μια δικτατορία των αγορών και των πρακτόρων τους

Θέλετε την απόδειξη; Δείτε τα μηνύματα των αναγνωστών της εφημερίδας Repubblica, του καθημερινού οργάνου της παγκοσμιοποίησης που χαίρει της εμπιστοσύνης των αγορών, και λειτουργεί σαν φερέφωνο των ευρωμανών – οι οποίοι κραυγάζουν εν χορώ: «Ο Ματαρέλα υπερασπίζεται το Σύνταγμα». Sic! Επαληθεύεται έτσι, και μάλιστα συνειδητά, αυτό που περιγράφεται στο Σπήλαιο του Πλάτωνα: σκλάβοι που λατρεύουν τις αλυσίδες τους και είναι πρόθυμοι να κάνουν τα πάντα για να τις υπερασπιστούν. Το έχουμε καταλάβει πολύ καλά πια. Η βούληση των απάτριδων αγορών έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από τη δημοκρατική βούληση των πολιτών του εθνικού Κράτους. Αυτά που αποκαλείτε «Ευρωπαϊκή Ένωση» και «παγκοσμιοποίηση» δεν είναι παρά αποχύμωση της δημοκρατίας, μια δικτατορία των αγορών και των πρακτόρων τους.

Είναι η χρηματοπιστωτική δικτατορία των αγορών. «Οι αγορές πίνουν στην υγειά του Κάρλο Κοταρέλι. Τα σπρεντ υποχωρούν στις 190 μονάδες»: αυτοί ήταν οι τίτλοι των εφημερίδων των τελευταίων ημερών. Για την ακρίβεια, οι προσωποποιημένες αγορές, που μπροστά σε μια πιθανή κυβερνητική κιτρινοπράσινη συμμαχία –της Λέγκας και του Κινήματος 5 Αστέρων– έδειχναν νευρικότητα, σήμερα πανηγυρίζουν. Στήνουν χορό, ξανοίγονται και γιορτάζουν! Πίνουν στην υγειά του Κοταρέλι, ανθρώπου του ΔΝΤ, ήρωα του spending review και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών (διάβαζε: των ανελέητων περικοπών των δημόσιων δαπανών).

Η χρηματοπιστωτική δικτατορία των αγορών ολοκληρώθηκε. Έγινε ένα πραξικόπημα του χρηματοπιστωτικού τομέα. Σε άλλες εποχές, αυτό θα είχε προκαλέσει δέκα γαλλικές και δεκαπέντε ρωσικές επαναστάσεις. Αντίθετα, ο ιταλικός λαός υπομένει σιωπηλά. Κανένα ξέσπασμα αξιοπρέπειας, καμία εξέγερση. Ο Χίτλερ επιστρέφει. Χωρίς τη σβάστικα και το χαρακτηριστικό μουστακάκι, αλλά με κουστούμι και γραβάτα αυτή τη φορά. Μιλά αγγλικά και επαναλαμβάνει μονότονα «μας το ζητά η Ευρώπη». Καθησυχάζει τις αγορές. Καταγγέλλει τις τραγωδίες του παρελθόντος, προκειμένου να νομιμοποιήσει τις οικονομικές γενοκτονίες που προωθεί, πάντα στο όνομα της αγοράς και της ελεύθερης κυκλοφορίας. Ενεργεί προωθώντας ένα πραξικόπημα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Καλώς ορίσατε στον νέο, χλιδάτο ολοκληρωτισμό των χρηματοπιστωτικών αγορών. Το πραξικόπημα της 27ης Μαΐου ρίχνει τις μάσκες: πρόκειται για μια πραγματική δικτατορία του χρηματοπιστωτικού τομέα.

* Ο Ντιέγκο Φουζάρο είναι Ιταλός συγγραφέας και δημοσιογράφος. Έγραψε αυτό το κείμενο στις 29 Μαΐου, δηλ. πριν τον σχηματισμό της νέας ιταλικής κυβέρνησης.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!