Συγκεκριμένες και πρωτότυπες απαντήσεις για την ενεργή σχέση της κοινωνίας με την κυβέρνηση της Αριστεράς

 

Ζούμε ιστορικές στιγμές. Ως χώρα και ως κοινωνία. Ο δρόμος για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή ανοίγει, την ίδια στιγμή που οι πολίτες αναμετριούνται με τον φόβο, τα εκβιαστικά διλήμματα, τη δυσπιστία αλλά και μια συνολικότερη έλλειψη οράματος. Οι ίδιοι πολίτες που είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, να προχωρήσουν ένα βήμα μπροστά, δίνοντας σάρκα και οστά σε αυτή την αλλαγή.

Την ίδια στιγμή, η απουσία λαϊκού κινήματος για αρκετό καιρό, η έλλειψη οργάνωσης σε συλλογικότητες, σε συνδικάτα, σε συλλόγους, στη γειτονιά αποτελεί κενό που μπορεί η εκλογική μάχη να φέρνει σε δεύτερο πλάνο. Παραμένει, όμως, ένας κρίσιμος παράγοντας για την πολιτική εξέλιξη του εγχειρήματός μας. Και μάλιστα σε συνθήκες ρήξης και σύγκρουσης με το πολιτικό κατεστημένο και τους μηχανισμούς τους, που θα αντιμετωπίσουμε την επόμενη ημέρα.

Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα πώς με γρήγορο και οργανωμένο τρόπο, το κενό του λαϊκού παράγοντα κατά το τελευταίο διάστημα και της έλλειψης οργανώσεων του λαού, θα βρεθεί μέθοδος η ώστε να απαντηθεί. Πώς, δηλαδή, θα ξαναγεννηθεί η έννοια της συλλογικότητας και της συλλογικής υπεράσπισης αιτημάτων και δικαιωμάτων, πώς θα αποκατασταθεί η ουσία του συνεταιρισμού, του συλλόγου, του σωματείου. Γιατί η αλήθεια είναι ότι η έννοιες αυτές είναι βαριά απαξιωμένες, με συνέπεια να ισχύει η λαϊκή ρήση «όποιος έχει καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι».

Για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η ύπαρξη ενός λαϊκού πολιτικού ρεύματος είναι κρίσιμος όρος επιβίωσης, όπως σήμερα για τον ίδιο το λαό η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί όρο επιβίωσης. Αυτή τη σχέση, σχέση πολιτική, οφείλουμε να την καλλιεργήσουμε, να την αναπτύξουμε και να την κάνουμε δυνατή. Αποφεύγοντας, ξεκάθαρα, την άσχημη και τραυματική εμπειρία του παρελθόντος, που οδήγησε στην απαξίωση της έννοιας της οργάνωσης μέσω της κομματικοποίησής της. Καλώντας από τώρα σε πλατύ προσκλητήριο τον λαό μας προς αυτή την κατεύθυνση, δίνοντας χώρο στις ενεργές κοινωνικές δυνάμεις να μπορούν να εκφράσουν γνώμη, άποψη και κυρίως να συμμετάσχουν για την εξέλιξη της πολιτικής αλλαγής και της τιτάνιας προσπάθειας να σταθεί και πάλι ο τόπος μας στα πόδια του.

Αν κάποιος το καλοσκεφτεί, η συγκεκριμένη προεκλογική περίοδος που διανύουμε, μια προεκλογική περίοδος εξπρές, που διεξάγεται κυρίως με τηλεοπτικούς όρους, αυτό που κάνουμε ως ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς εκλογές. Είναι μια πολιτικότατη μάχη στην κατεύθυνση διαμόρφωσης ενός συσχετισμού στην κοινωνία, συσχετισμού υπέρ των συμφερόντων της.

Είναι μια πολιτική μάχη με στόχο να ανοίξει ένας άλλος δρόμος για τη χώρα. Πράγμα που σημαίνει, μεταξύ άλλων, ανάγκη για συγκεκριμένες και πρωτότυπες απαντήσεις σε βασικά ζητήματα. Η ανάγκη αυτή εκφράζεται έντονα από τον κόσμο που προβληματίζεται για το αν η κατάσταση μπορεί να πάει αλλιώς. Αν υπάρχει τρόπος.

Για παράδειγμα, η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας θα πρέπει να προσανατολιστεί διαφορετικά και να περάσει μέσα από τη συνέργεια με κοινωνικές δυνάμεις που έχουν τεχνογνωσία, εμπειρία, έχουν βγάλει συμπεράσματα από την ίδια τους την πράξη. Άρα, σημαίνει δίκτυα ενεργής και ταυτόχρονης αλληλοτροφοδότησης του προγράμματός μας από την ίδια την κοινωνία και το λαϊκό παράγοντα. Σημαίνει συμμετοχή της κοινωνίας και συνδιαμόρφωση. Και αυτό αποτελεί, επί της ουσίας, προγραμματικό στοιχείο. Γιατί το πρόγραμμά μας δεν είναι απλώς ένα φυλλάδιο με βασικούς άξονες και προτεραιότητες. Οφείλει να είναι και να εκφράζει έναν πολιτικό συσχετισμό υπέρ της κοινωνίας και του λαού μας.

 

Ο Βασίλης Χατζηλάμπρου είναι υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας με τον ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!