Μετωπική επίθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση στην ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

 

Με σφοδρότητα επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κάνοντας εφ’ όλης της ύλης κριτική στα έργα και τις ημέρες της, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Η κυβέρνηση, είπε, ζητά ψήφο εμπιστοσύνης γιατί βρίσκεται μπροστά σε τεράστια συσσωρευμένα αδιέξοδα αλλά και μπροστά στη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια. «Η πρόταση αυτή κατατέθηκε για να περιοριστούν οι διαρροές και να μείνουν στις θέσεις τους οι αμφισβητούμενοι πανταχόθεν συγκυβερνήτες» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Μετά από τρεις μέρες κινδυνεύετε να σας γυρίσει τελείως μπούμερανγκ η πρωτοβουλία συσπείρωσης. Την μετατρέψατε από μόνοι σας σε πρόταση μομφής εναντίον του εαυτού σας».

Σε αντίθεση με τις προσδοκίες που είχε η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτές τις τρεις μέρες είχε άλλη μια ευκαιρία να παρουσιάσει τις προγραμματικές του δεσμεύσεις, τις δεσμεύσεις που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη και οι οποίες ήταν «η κρίσιμη στιγμή της αρχής της κυβερνητικής κατάρρευσης από τη μια και της μεγάλης συσπείρωσης ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, που επιτέθηκε στους κυβερνητικούς εταίρους υπογραμμίζοντας: «Ο ελληνικός λαός έχει μάτια και βλέπει. Και δεν καταπίνει πια την κινδυνολογία που εξαπολύεται πότε από τα τηλεοπτικά παράθυρα και πότε από το καφενείο της Βουλής. Αλήθεια, τίνος το λάκκο σκάβετε όταν κινδυνολογείτε στο καφενείο της Βουλής; Το μεγάλο δυστύχημα για εσάς είναι ότι δεν μπορείτε να αποσταθεροποιήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ, δίχως ταυτόχρονα να αποσταθεροποιήσετε τη χώρα … Ευτυχώς ο λαός μας σας έχει πάρει χαμπάρι και ξέρει ότι η μόνη ασφαλής διέξοδος για τον τόπο, είναι η συντεταγμένη και δημοκρατική πολιτική αλλαγή. Και μια άλλη πολιτική από μια άλλη κυβέρνηση. Την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Που θα εκπροσωπήσει τον κόσμο της εργασίας και της μεσαίας τάξης».

 

Τα μνημόνια συνεχίζονται

Αποκαλύπτοντας την κυβερνητική ρητορική περί εξόδου από το μνημόνιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κοροϊδεύει τον λαό: «Τα μνημόνια είναι οι πάνω από 460 εφαρμοστικοί νόμοι και οι 25 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, που στραγγαλίζουν την οικονομία και μονιμοποιούν την κοινωνική τραγωδία. Τα μνημόνια δεν είναι ένας τίτλος σε ένα δανειακό πρόγραμμα. Είναι η ανεργία, οι απολύσεις, η αιμορραγία των συνταξιούχων, ο εργασιακός μεσαίωνας, η ανασφάλεια. Η διάλυση της μεσαίας τάξης. Είναι η εκποίηση του δημόσιου πλούτου. Τα μνημόνια είναι η ανάπηρη δημοκρατία, η κατάργηση δημοκρατικών, εργασιακών, ακόμα και ανθρώπινων δικαιωμάτων. Τα μνημόνια είναι όσα και τώρα συζητάτε και απεργάζεστε. Οι ομαδικές απολύσεις, το λοκ άουτ , η απαγόρευση της απεργίας, η πλήρης εξουθένωση εργαζομένων και συνταξιούχων. Είναι τα διαβόητα προαπαιτούμενα. Αυτά είναι τα μνημόνια. Είναι το δέσιμο της πατρίδας μας στο άρμα μεγάλων συμφερόντων που τη θέλουν φτηνό οικόπεδο, με φτηνό και φιμωμένο εργατικό δυναμικό. Έχετε αλήθεια καμία πρόθεση να μας αποδεσμεύσετε από όλα αυτά; Ή μήπως αντιθέτως είστε απόλυτα ταυτισμένοι με όλα αυτά; … Είτε υπάρχει τρόικα είτε δεν υπάρχει. Είτε είμαστε στο μνημόνιο είτε το πείτε διαφορετικά. Η ουσία ποια είναι; Ότι το καθεστώς των μνημονίων με εσάς θα παραμείνει. Γιατί έχετε ταυτιστεί μαζί του».

Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «ο κ. Σαμαράς δεν έχει πολιτική στρατηγική διαπραγμάτευσης. Δεν έχει πολιτική ευρωπαϊκών συμμαχιών. Γιατί, εκτός από το ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο, πιστεύει, παράλληλα, ότι είναι ελληνικό πρόβλημα». Επανέλαβε δε τη θέση του κόμματος για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης στο πλαίσιο των αποφάσεων της Διεθνούς Διάσκεψης του Λονδίνου το 1953 για τη Γερμανία.

 

Ν’ ακούσουν καλά Βερολίνο και Ουάσιγκτον

«Συναίνεση, όπως το Σύνταγμα προβλέπει, 180 βουλευτών από την παρούσα βουλή δεν μπορεί να υπάρξει. Γιατί προφανώς και δεν αφορά τη συναίνεση στο πρόσωπο. Συναίνεση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ισοδυναμεί με συναίνεση στη συνέχεια της καταρρακωμένης σας κυβέρνησης, ισοδυναμεί με συναίνεση στη συνέχεια της καταστροφικής πολιτικής των μνημονίων» είπε ο κ. Τσίπρας για να σημειώσει ότι ο χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει προειδοποιώντας μάλιστα για άλλη μια φορά: «Μην προχωρήσετε σε κρίσιμες κινήσεις, σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις, σε αποφάσεις που θα δεσμεύουν τα χέρια και των επόμενων κυβερνήσεων, χωρίς τη συναίνεσή μας. Το λέω ξανά, για να το ακούσουν και στις Βρυξέλες και στο Βερολίνο και στην Ουάσινγκτον. Οποιαδήποτε απόφαση ή συμφωνία δεν έχει τη δική μας συναίνεση δε θα γίνει αποδεχτή. Δεν θα δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα δεσμεύει την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας για την οποία ο λαός μας σύντομα θα δώσει ισχυρή εντολή με την ψήφο του. Και όπως γνωρίζετε, όπως έχουμε πει χιλιάδες φορές, σε καμία συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη συνέχεια του μνημονιακού καθεστώτος, τη συνέχεια της λιτότητας, με οποιοδήποτε επικοινωνιακό καμουφλάζ, εμείς δε πρόκειται να βάλουμε την υπογραφή μας».

 

Κοινωνικές προτεραιότητες

Για τον ΣΥΡΙΖΑ «είναι προφανές ότι η προοπτική περαιτέρω εξαθλίωσης της κοινωνίας οδηγεί στη διαιώνιση της Ελλάδας ως μιας χώρας πειραματόζωου στην Ευρώπη. Ως μια χώρα αποικίας χρέους και ανεργίας» και στη βάση αυτή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θέτει αδιαπραγμάτευτες κοινωνικές προτεραιότητες. Την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής, την επανεκκίνηση της οικονομίας, τη φορολογική αποφόρτιση των μεσαίων στρωμάτων, την ενίσχυση της ζήτησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Πάνω σε αυτό το σχέδιο θα δημιουργηθούν οι όποιες προωθητικές συναινέσεις της επόμενης μέρας και όχι πάνω στο αποτυχημένο και καταστροφικό σχέδιο της λιτότητας». Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να ζητά εκλογές «όχι για να έρθουμε στην εξουσία και να διαχειριστούμε τη μνημονιακή Ελλάδα. Ζητάμε εκλογές για να αλλάξουμε την Ελλάδα».

«Η μεγάλη κοινωνική αλλαγή, η μεγάλη ανατροπή, έχουν ήδη δρομολογηθεί. Το παλιό φεύγει. Το καινούργιο δεν μπορεί κανείς να το εμποδίσει. Η κοινωνική δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και τα δικαιώματα επιστρέφουν στην Ελλάδα. Η πραγματική δημοκρατία και οι κανόνες επιστρέφουν. Η Ελλάδα του αύριο θα είναι μια κοινωνία δίκαιη. Μια κοινωνία ανοιχτή. Μια κοινωνία δημοκρατική» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!