Νέα δημοσιεύματα και στοχοποιήσεις στελεχών και τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ

 

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στις σελίδες του προηγούμενου Δρόμου, όπου κάναμε λόγο για συστημικές πιέσεις και «κλίμα προγραφών σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ». Αφορμή στάθηκαν τα συνεχή δημοσιεύματα, τόσο των διεθνών ΜΜΕ όσο και του εγχώριου Τύπου που αφορούν στα «εσωτερικά» του ΣΥΡΙΖΑ. Μια μέρα μετά, ήταν η σειρά των Financial Times να αναφερθούν στο θέμα, κάνοντας λόγο για αλλαγή στην κυβερνητική σύνθεση που απαιτούν Ευρωπαίοι παράγοντες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πολλοί αξιωματούχοι -ανάμεσά τους και υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης- θεωρούν αναγκαίο να απαλλαγεί ο Αλ. Τσίπρας από την Άκρα Αριστερά («far left» στο άρθρο) του ΣΥΡΙΖΑ, αν θέλει να πετύχει μια «συμφωνία διάσωσης». Νέα κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι βλέπουν οι F.T. και μεταφέρουν τον προβληματισμό του «μετριοπαθούς ΣΥΡΙΖΑ» για την αριστερή αντιπολίτευση που εμφανίζεται από το δημοσίευμα ως επικίνδυνη ακόμα και για να ρίξει τη σημερινή κυβέρνηση.

Σε άλλο μήκος κύματος αλλά με αρκετά στοιχεία, περισσότερο λεπτομερή παρά αξιόπιστα, για την εσωτερική ζωή του ΣΥΡΙΖΑ, το κεντροαριστερό OpenDemocracy γράφει, μεταξύ άλλων, με αφορμή την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα: «Συνιστώσες όπως η Αριστερή Πλατφόρμα και άλλες με σαφή  κομμουνιστική ταυτότητα (όπως η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας/ΚΟΕ) τείνουν να εκφράζουν συχνά τα ρωσόφιλα συναισθήματά τους, με φόντο τον σκληρότερο ευρωσκεπτικισμό τους και την αντίθεσή τους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς»…

Στο…εσωτερικό μέτωπο, τώρα, όπου είχαμε νέα επίθεση, η οποία αυτή τη φορά είχε στόχο τον Αντώνη Νταβανέλλο. Ο τηλεοπτικός σταθμός Action24 παρουσίασε βίντεο με το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζει σε εσωκομματική διαδικασία τις απόψεις του για τις κυβερνητικές επιλογές. Το βίντεο που προέρχεται από σύσκεψη που οργάνωσε το προηγούμενο σαββατοκύριακο στην Αθήνα το Κόκκινο Δίκτυο, μια συσπείρωση μελών του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Αριστερή Πλατφόρμα, δεν ανέβηκε στο διαδίκτυο με ευθύνη τον οργανωτών.

Ο Αντ. Νταβανέλλος εμφανίζεται να ασκεί κριτική σε μια σειρά κυβερνητικές επιλογές, μεταξύ άλλων στη Συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και την επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η διατύπωση, όμως, κάποιων απόψεων, ακόμα και στο πλαίσιο μιας διαδικασίας μελών του ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιείται από όσους σπεύδουν να διακινήσουν νέα σενάρια και δημοσιεύματα για τους «άτακτους» του κόμματος, σενάρια που αναδεικνύουν, μάλιστα με περίσσιο ζήλο ακόμα και θεωρητικά φίλια ΜΜΕ.

Το σίγουρο είναι ότι στη «χειρουργική» στοχοποίηση στελεχών και τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, φυσικά, δεν μπορεί να είναι το «σιωπητήριο» που δυστυχώς ζητείται και από πολλές πλευρές του κόμματος, αλλά η ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών και η απόρριψη της κεντροαριστερής μετάλλαξης.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!