• Από αυτή εδώ τη στήλη αλλά και γενικότερα τις σελίδες της εφημερίδας, έχουμε εδώ και μήνες μια… εμμονή με το θέμα της κεντροαριστερής ανασύνθεσης και υποστηρίζουμε διαρκώς ότι αυτό δεν αφορά κάποιες συγκολλήσεις κομμάτων αλλά το συνολικό πολιτικό σκηνικό και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Έφτασαν σύντροφοι να μας κατηγορήσουν ότι έχουμε μια τακτική σαν αυτή της Κομμουνιστικής Διεθνούς των αρχών της δεκαετίας του ‘30 που, όπως λένε, πιο πολύ τα έβαζε με τους σοσιαλδημοκράτες παρά με τους δεξιούς!

 

  • Οι εξελίξεις που έχουμε τόσο στο εσωτερικό (σενάρια για Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ, ρεσάλτο στα ψηφοδέλτια, επανεμφάνιση ΓΑΠ χωρίς καμιά κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.) αλλά και στο εξωτερικό, με τις συνεχείς αναφορές και εκθέσεις εκπροσώπων της ευρωπαϊκής ελίτ, μάλλον δείχνουν ότι δεν επρόκειτο ακριβώς για εμμονή αλλά κάποια σχέση έχει με την πραγματικότητα.

 

  • Ήδη από τον Απρίλιο, στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ είχε ακουστεί η παρακάτω προειδοποίηση: «Πάνε να δημιουργήσουν ξανά μια κεντροαριστερή δύναμη, από Ποτάμι, από Ελιά, από ΓΑΠ, από ΔΗΜΑΡ αν θέλετε, και από άλλους, άσχετους από όλο αυτό το πράγμα που έχει βγει και να μας πιέσουν να είμαστε σε συνεργασία με αυτή την κατάσταση και να μας βάλουν όρια. Να μας ευνουχίσουν πολιτικά. Αυτό είναι το κεντρικό πολιτικό ζήτημα που έχουμε σήμερα. Και για τα επόμενα ένα-δύο χρόνια αυτό θα είναι το κεντρικό θέμα: Αν θα πρωταγωνιστήσει η Αριστερά ή αν η Αριστερά θα μετατραπεί, θα πιεστεί προς πιο κεντροαριστερές θέσεις».

 

  • Τι γράφει σήμερα το αγγλικό Economist; Ότι είναι κρίσιμο θέμα αν από τις εκλογές στην Ελλάδα θα προκύψει αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ ή «συμμαχία με άλλα αριστερά κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι». Τι λέει η ελβετική Credit Suisse; Ότι το κεντρικό πρόβλημα είναι «ποια θα είναι η κατεύθυνση οποιασδήποτε νέας κυβέρνησης, ανάλογα με το ποιοι θα είναι οι «συνεργάτες» σε αυτήν. Αν είναι Το Ποτάμι, αυτό θα σηματοδοτούσε μια πιο παραδοσιακά κεντροαριστερή προσέγγιση».

 

  • Πανηγύρι διαρροών για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Μήπως έχει δημοσιευτεί καμιά αγγελία ότι απαραίτητο προσόν για τη συμπερίληψη σε αυτά είναι να υπάρχει προϋπηρεσία στο ΠΑΣΟΚ και δεν το έχω πάρει χαμπάρι; Γιατί σχεδόν αποκλειστικά, μόνο τέτοια ονόματα βλέπω να δημοσιεύονται.

 

  • Βέβαια, είδα ότι ο οργανωτικός υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε στο… Facebook ότι τσάμπα χαίρονται κάποιοι και τα θέματα αυτά θα τα λύσουν τα όργανα στην ώρα τους. Μετά από αυτό, κοιμάμαι πλέον ήσυχος…

 

  • Σε τι, άραγε, θα βοηθούσε μια συνάντηση Τσίπρα-Νταβούτογλου (πιθανή την χαρακτήρισε ο Π. Σκουρλέτης) ενώ βρίσκεται στο απόγειό της η τουρκική επιθετικότητα; Για «να πούμε τις θέσεις μας» και σε αυτόν; Ας δώσουμε σαφές στίγμα στην κοινωνία για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Αυτό προς το παρόν θα αρκούσε…

 

  • Διάβασα μια κριτική για το Podemos που περίπου το ψέγει που δεν ακολουθεί τη γραμμή των Ισπανών τροτσκιστών για να… βρει την υγειά του. Αναζητήστε την στην ιστοσελίδα R-Project. Μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που το άρθρο αναφέρεται στα εσωτερικά του ισπανικού κινήματος σαν να μιλάμε για το τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ Γκύζη-Αμπελοκήπων. Επίσης, η αρθρογράφος αναφέρεται στη «μεγάλη συνέλευση που έγινε στις 18 και 19 Οκτώβρη στο Στάδιο Vistalegre της Μαδρίτης, με 7.000 ανθρώπους να φωνάζουν συνθήματα και να τραγουδούν». Δεν μπόρεσα να μη θυμηθώ ότι όταν είχαν γίνει προτάσεις για πιο ανοιχτές και μαζικές διαδικασίες στο πρώτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη της ίδιας τάσης με την αρθρογράφο σχολίαζαν χαμογελώντας ότι αυτά τους θυμίζουν «πανηγυράκι»…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!