Η εκδοτική 4Π καταπατά τις συμβάσεις με θεατές τα σωματεία του Τύπου.

«Λόγω της γενικευμένης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, που επηρέασε και οδήγησε σε μείωση της οικονομικής δραστηριότητας του εργοδότη, ο τελευταίος πρότεινε στον εργαζόμενο και αυτός αποδέχτηκε ελεύθερα και ανεπιφύλακτα τη μείωση των έως σήμερα καταβαλλόμενων μηνιαίων μικτών αποδοχών του από…. σε ….».
Το ιδιωτικό συμφωνητικό που δημοσιεύουμε αφορά μείωση 12% των αποδοχών του εργαζόμενου, ο οποίος χάνει 224,4 ευρώ το μήνα, δηλαδή, πάνω από 3.000 ευρώ το χρόνο, τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η «σφαγή» ξεκίνησε –βάσει του συμφωνητικού που φυσικά ούτε… ελεύθερα, ούτε… ανεπιφύλακτα υπόγραψε – από τις 15 Οκτωβρίου. Απλά αναγκάστηκε υπό την πίεση της ανεργίας και με τα σωματεία του κλάδου σε ρόλο θεατή των εξελίξεων, τα οποία ενώ έσπευσαν να «παρέμβουν» στη συγκεκριμένη εκδοτική επιχείρηση, άφησαν (ή εγκατέλειψαν) τους εκεί εργαζόμενους να κινηθούν… ελεύθερα.

Η επιχείρηση, που οδήγησε τους εργαζόμενούς της σε αυτή την εκβιαστική μείωση μισθών, είναι η 4Π Ειδικές Εκδόσεις Α.Ε. (περιοδικά Ram, Hitech, National Geographic κ.ά.), μια εταιρία που ιδρύθηκε από στέλεχος του Οργανισμού Λαμπράκη πριν δυο χρόνια, για να αναλάβει με σύμβαση παραχώρησης από τον ΔΟΛ τις εκδόσεις των πιο πάνω περιοδικών. Οι εργαζόμενοι, που σήμερα υφίστανται μείωση μισθών που φθάνει και στο 17%, πριν δυο χρόνια και πάλι εκβιαστικά «μεταφέρθηκαν» σε άλλη εταιρία, γιατί έτσι όριζαν οι σχεδιασμοί των επικεφαλής του ΔΟΛ. Η ρευστότητα στις εργασιακές σχέσεις που έχουν εδώ και χρόνια εφαρμόσει οι εργοδότες των ΜΜΕ, οδήγησε ακριβώς σε αυτό που επιδιώκουν κυβέρνηση, εργοδοσία και τρόικα να εφαρμόσουν σε όλη την ελληνική κοινωνία: συμβάσεις-λάστιχο, εργαζόμενους για όλες τις δουλειές, δικαιώματα στο γύψο.
Ας δούμε, όμως, τι άλλο προβλέπει το συμφωνητικό που διακίνησαν οι εργοδότες Θ. Σπίνουλας και Δ. Χατζής στους εργαζόμενους.
Οι μειωμένες πλέον αποδοχές θα παραμείνουν σταθερές έως τις 31/12/2011. Από 1/1/2012 και μέχρι 1/1/2014 ο μισθός θα αρχίσει να αναπροσαρμόζεται σταδιακά, έτσι ώστε στη λήξη της τριετίας «να έχει επανέλθει στα επίπεδα του μηνός Σεπτεμβρίου 2010». Δηλαδή, ο εργοδότης που σήμερα προχωρά σε περικοπή 12% (σε άλλους περισσότερα), «δεσμεύεται» ότι σε τρία χρόνια από σήμερα θα δώσει τα λεφτά που έδινε τον περασμένο Σεπτέμβριο! Αν υπογραφούν νέες συμβάσεις, αν δοθούν αυξήσεις, οι εργαζόμενοι της 4Π δεν θα ωφεληθούν. Στην ουσία καταργείται κάθε έννοια σύμβασης στο συγκεκριμένο χώρο δουλειάς, αφού με τη μείωση κάποιοι εργαζόμενοι είτε σήμερα είτε στην επόμενη τριετία, μπορεί να βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα της συλλογικής σύμβασης.

Οι εργοδότες των ΜΜΕ… πρωτοπορούν
Την ίδια ώρα ο εργολάβος Σαραντόπουλος, έχει οδηγήσει την Απογευματινή στο άρθρο 99, ενώ η κυβέρνηση παρακολουθεί ως θεατής να εφαρμόζεται ένα νομοθέτημα «που έχει αναχθεί σε μέγιστο αντεργατικό όπλο δεκάδων επιχειρήσεων και παγώνει τις διεκδικήσεις των απλήρωτων αποδοχών των εργαζομένων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Παν. Λαφαζάνης στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. Οι εργαζόμενοι που  εδώ και καιρό πληρώνονταν με καθυστερήσεις που έφταναν ή ξεπερνούσαν το τρίμηνο, βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν κηρύξει η ΕΣΗΕΑ, η ΕΠΗΕΑ και η ΕΤΗΠΤΑ ενώ ο Σαραντόπουλος εκβιαστικά έκλεισε την εφημερίδα.
Τον περασμένο Ιούλιο σε άλλη ερώτηση προς τη Βουλή ο βουλευτής του Σύριζα Βασίλης Μουλόπουλος, έθετε και πάλι το θέμα του άρθρου 99 με αφορμή την εταιρία Περιοδικός Τύπος Α.Ε., αλλά ακόμα δεν έχει λάβει απάντηση από το υπουργείο Εργασίας. Προστατευμένοι τόσο ξεδιάντροπα οι εκδότες (η οικογένεια Ανεμοδουρά στη συγκεκριμένη περίπτωση), προχωρούν από τη μια αυθαιρεσία στην άλλη. Τελευταίο επεισόδιο οι απολύσεις περίπου είκοσι εργαζομένων από την εταιρεία Αστρίτης ΕΠΕ που είχαν συστήσει μέτοχοι του Περιοδικού Τύπου και μέλη της ίδιας επιχειρηματικής οικογένειας, εκδίδοντας αντίστοιχα περιοδικά και με εργαζόμενους τους απλήρωτους εργαζόμενους της παλιάς επιχείρησης. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι περίπου εκατό εργαζόμενοι είναι χωρίς δουλειά, με απλήρωτες αποδοχές και αποζημιώσεις, αρκετοί σε επίσχεση εργασίας και οι εκδότες εξακολουθούν να κυκλοφορούν περιοδικά με τη μέθοδο της υπενοικίασης. Στο πλευρό του «πτωχού» Ανεμοδουρά, όχι όποιος κι όποιος – ο ίδιος ο Στ. Ψυχάρης, ο οποίος μπορεί να μην «αντέχει» το κόστος των δικών του εκδόσεων, αναλαμβάνει να ξελασπώσει όμως το συνάδελφό του (και συνέταιρό του στην ΑΡΓΟΣ Α.Ε.).
Και φυσικά οι απολύσεις συνεχίζονται με τον ΠΗΓΑΣΟ να απολύει δημοσιογράφους και διοικητικούς και τα σωματεία να κωλυσιεργούν να αναπτύξουν αγώνες. Η τελευταία απόφαση της ΕΣΗΕΑ να ετοιμάσει απεργιακή κινητοποίηση μεγάλης διάρκειας, ως απάντηση στις ορέξεις των εκδοτών που με τη μορφή non paper κατέθεσε ο πρόεδρος των εκδοτών Στ. Ψυχάρης, είναι μια θετική κίνηση, η οποία όμως μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Γιώργος Κατερίνης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!