Μιλά στο Δρόμο ο Μαρίνος Σιζόπουλος, πρόεδρος του ΕΔΕΚ

 

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος βρέθηκε τις τελευταίες μέρες στην Αθήνα και είχε σειρά επαφών με κόμματα και φίλους της Κύπρου με στόχο την ενημέρωση για όσα σχεδιάζονται για το κυπριακό πρόβλημα. Μίλησε σε μια πετυχημένη εκδήλωση που διοργάνωσε το κίνημα Άρδην (13/12/16 βλέπε αναλυτικό ρεπορτάζ Απόστολου Διαμαντή στο tvxs.gr) και εμφανίστηκε στην εκπομπή «επί του πιεστηρίου» (μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ). Οι ομιλίες του προξένησαν μεγάλη εντύπωση σε ένα κοινό στην Ελλάδα που δεν είναι πληροφορημένο για το τι παίζεται τούτες τις μέρες γύρω από το κυπριακό πρόβλημα.

Παρακάτω δημοσιεύουμε τη δήλωση που έκανε ο Μαρίνος Σιζόπουλος προς τον «Δρόμο».

 

Είμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή. Η ανησυχία μας επιτείνεται από το γεγονός ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ξεκαθαρίζει τι επιδιώκει, ακόμη και στο θέμα της παραμονής ή όχι του τουρκικού στρατού κατοχής. Σε ό,τι μας αφορά, η επιδίωξη της Κυπριακής Δημοκρατίας έπρεπε να είναι σαφής: Πρώτον, η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων πριν από την εφαρμογή της όποιας συμφωνίας, και δεύτερον η κατάργηση (και όχι αναθεώρηση) του καθεστώτος των εγγυήσεων. Και φυσικά θεωρούμε αδιανόητο στη λεγόμενη «πενταμερή διάσκεψη» να μην εκπροσωπεί ο πρόεδρος Αναστασιάδης την Κυπριακή Δημοκρατία κι όχι μια κάποια «κοινότητα».

Επιπλέον, πρέπει να διεκδικήσουμε τη συμμετοχή στη διάσκεψη και των 5 μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και της Ε.Ε., κι όχι μόνο των λεγόμενων εγγυητριών δυνάμεων. Μία βιώσιμη λύση δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των εποίκων, διότι αυτή είναι η διεθνής ψυχή του Κυπριακού. Δεν πρόκειται για μια δικοινοτική διαφορά, όπως καταντούν να παρουσιάζουν το ζήτημα, αλλά για κατοχή κυρίαρχου κράτους!

Το πρώτο που επείγει σήμερα είναι λοιπόν η διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία διάφορες δυνάμεις θα επιχειρήσουν να καταλύσουν με εργαλείο την επικείμενη «πενταμερή διάσκεψη». Ακριβώς για να αποτραπεί αυτό το καταστροφικό ενδεχόμενο ζητούμε από τον πρόεδρο Αναστασιάδη καταρχήν να κατοχυρώσει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία, έπειτα να επιδιώξει τη συμμετοχή Γαλλίας, Ρωσίας και Κίνας, και επίσης να οριστεί σαφώς η θεματολογία της διάσκεψης.

Σε αυτά καθοριστικός μπορεί να είναι ο ρόλος της Ελλάδας, η οποία επίσης οφείλει να θέσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της στη διάσκεψη, εκ των οποίων ουκ άνευ είναι η συμμετοχή, επισήμως, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως επίσης η κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων και η πλήρης και άμεση αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Δυστυχώς, το σχέδιο που προωθείται βρίσκεται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση: θεωρεί δεδομένη την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αντικατάστασή της από ένα αβίωτο κρατικό μόρφωμα το οποίο, σε συνδυασμό με τη διατήρηση του καθεστώτος των λεγόμενων εγγυήσεων και την παραμονή του στρατού κατοχής, θα οδηγήσει σταδιακά στην πλήρη τουρκοποίηση ολόκληρου του νησιού. Γι’ αυτό και ζητάμε από όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν σαφή θέση, εγκαταλείποντας τις όποιες ταλαντεύσεις.

Σήμερα δεν είναι καιρός για αδιαφορία και σύγχυση, ούτε για ανοχή της εκτρωματικής δήθεν λύσης που, σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας, προωθούν από κοινού ο πρόεδρος Αναστασιάδης και το ΑΚΕΛ. Και αυτών οι ευθύνες είναι βαρύτατες, αφού ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ απέρριψαν στην κυπριακή Βουλή ακόμη και τη διεξαγωγή της συζήτησης που πρότεινε το ΕΔΕΚ και τα υπόλοιπα κόμματα με θέμα την κατάργηση των εγγυήσεων και τη αποχώρηση του τουρκικού στρατού.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!