Οι Ιστορίες Αδέσποτων, από σήμερα και κάθε Σάββατο, θα φιλοξενούνται στην εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς, η οποία με την έναρξη αυτής της συνεργασίας, δείχνει έμπρακτα την ευαισθησία της και στον τετράποδο πληθυσμό της χώρας, που έπεσε κι αυτός θύμα της οικονομικής και πολιτιστικής κρίσης που περνά τα τελευταία χρόνια ο τόπος μας. Άλλωστε, τ’ αδέσποτα ζώα έχουν «δεμένες» τις ζωές τους με το… δρόμο, αφού εκεί γεννιούνται, εγκαταλείπονται ή σώζονται.

Το πρώτο θέμα που επέλεξαν οι Ιστορίες Αδέσποτων να παρουσιάσουν στο Δρόμο της Αριστεράς αφορά την καταδίκη ενός 85χρονου άντρα από το χωριό Κνωσός του Ηρακλείου Κρήτης, ο οποίος, αφού πρώτα οδήγησε τη σκυλίτσα του σε πλήρη παράλυση, εξαιτίας της ασιτίας, την έδεσε μέσα σε σακί και στη συνέχεια την πέταξε σε κάδο σκουπιδιών, τον Ιανουάριο του 2014, σε περιοχή κοντά στη Λεωφόρο Κνωσού.

Ένα έγκλημα που δεν έμεινε ατιμώρητο χάρη στους αυτόπτες μάρτυρες που δεν δίστασαν να καταγγείλουν την αποτρόπαια πράξη του 85χρονου στις αστυνομικές Αρχές. Η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε τη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου, στο Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, το οποίο απέρριψε κάθε ελαφρυντικό λόγω γήρατος και ασθένειας του κατηγορουμένου και τον καταδίκασε με ποινή φυλάκισης 18 μήνες με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 8.000 ευρώ. Εις βάρος του 85χρονου κατέθεσαν πέντε μάρτυρες, και μόνο ο γιός του ήταν μάρτυρας υπεράσπισης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο πατέρας του υπεραγαπούσε τη σκυλίτσα του, τη Λίζα.

Η γραμματέας και δικηγόρος του φιλοζωικού σωματείου «Ζωόφιλη Δράση», Καλλιόπη Μαραβελάκη, μιλώντας στις Ιστορίες Αδέσποτων δήλωσε ότι οι προσαυξήσεις κατά την πληρωμή της χρηματικής ποινής των 8.000 ευρώ φθάνουν το 110%, συνεπώς ο 85χρονος οφείλει να καταβάλει το ποσό των 16.800 ευρώ στη ΔΟΥ Ηρακλείου. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι μόλις καθαρογραφεί η καταδικαστική απόφαση, αυτή θα κατατεθεί στο Α.Τ. Ηρακλείου ζητώντας την επιβολή του διοικητικού προστίμου των 30.000 ευρώ, όπως ξεκάθαρα ορίζει ο νόμος 4039/2012 στο άρθρο 21.

Ο Ηλίας Βοσκάκης, ο οποίος ήταν μάρτυρας κατηγορίας, ήταν εκείνος που έβγαλε το δύστυχο ζώο από τον κάδο και ειδοποίησε το φιλοζωικό σωματείο «Ζωόφιλη Δράση», το οποίο παρευρέθηκε στη δίκη ως πολιτική αγωγή.

Το ζώο μεταφέρθηκε στο Δημοτικό Κυνοκομείο Ηρακλείου όπου του έγινε ευθανασία, καθώς κρίθηκε η κατάστασή του μη αναστρέψιμη. Η κτηνιατρική γνωμάτευση που συμπεριλήφθηκε στη δικογραφία ανέφερε το εξής: «Το σκυλί είχε απώλεια βάρους, απίσχναση και παράλυση άκρων που οφείλεται στο γεγονός ότι στο ζώο είχε πολύ καιρό να χορηγηθεί τροφή, φαρμακευτική αγωγή και ιατρική περίθαλψη».

Τις φωτογραφίες της σκυλίτσας είδε στο Διαδίκτυο ο Παναγιώτης Ανδρεάδης, ο οποίος αναγνώρισε το θηλυκό Ροτβάιλερ του ηλικιωμένου γείτονά του στο χωριό Κνωσός, και χωρίς κανέναν ενδοιασμό τον κατήγγειλε στο Α.Τ. Ηρακλείου. Όπως ανέφερε στην αστυνομία, στο παρελθόν είχε βρει κι αυτός τη σκυλίτσα παρατημένη δίπλα σε κάδο σκουπιδιών στη Λεωφόρο Κνωσού, αλλά τότε ο 85χρονος ισχυρίστηκε ότι το είχε σκάσει από το σπίτι (άγνωστο πώς, αφού ήταν παράλυτη) και ότι θα τη μετέφερε στον κτηνίατρο. Κάτι που αποδείχθηκε ότι δεν έπραξε. Αντιθέτως, μετά από λίγο καιρό την πέταξε στον κάδο σαν να είναι σκουπίδι, χωρίς ζωή.

 

www.istoriesadespoton.gr

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!