Déjà vu η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου

 

Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι τον ενδιαφέρουν σιδηρόδρομοι, νερό και ενέργεια. Είμαστε στο 2013 και ο κ. Ολάντ μόλις έχει συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Όχι, δεν ζούμε κάποιο déjà vu, και το 2015 για τον ίδιο λόγο ήρθε: γαλλικές «επενδύσεις», σε μια χώρα κατεστραμμένη από την παρατεταμένη ύφεση έξι ετών, χρυσή ευκαιρία να αγοράσεις όταν ο άλλος έχει ανάγκη. Όσο πιο μεγάλη η ανάγκη του, τόσο πιο μεγάλη η ευκαιρία σου – 250.000 σπίτια υπολογίζεται ότι ξεπουλήθηκαν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της Κατοχής σε εξευτελιστικές τιμές ή ανταλλάχτηκαν με τενεκέδες λάδι και τρόφιμα. Ήταν τόσο εξόφθαλμη η εκμετάλλευση, που μετά τον πόλεμο τα δικαστήρια δικαίωσαν τους ιδιοκτήτες απέναντι στους μαυραγορίτες.

Μα σε ποια δικαστήρια να προσφύγουμε σήμερα; Σε ποιο Δίκαιο; Το μήνυμα ότι το μόνο Δίκαιο είναι το Δίκαιο του Ισχυρού έχει ήδη σταλεί από τις Βρυξέλλες, η συνθηκολόγηση του περασμένου Ιούλη δεν είχε στόχο μόνο την Ελλάδα, ήταν το πανευρωπαϊκό μήνυμα προς όλους τους λαούς της Ευρώπης: κοιτάξτε τι έπαθαν οι Έλληνες, κοιτάξτε τι σας περιμένει.

 

Τα φιλέτα και το φίλεμα

Και τώρα ήρθαν οι «φίλοι» να μας επισκεφθούν, ήρθαν να μας θυμίσουν πόσο πολύ μας στήριξαν στις δύσκολες ώρες. Κι εμείς σαν φιλότιμοι και υποχρεωμένοι που αισθανόμαστε θα πρέπει να ανταποδώσουμε τη βοήθεια. Φτωχός αλλά φιλόξενος λαός ο ελληνικός, ακόμη κι αν δεν έχει κάτι να σου δώσει, θα σε φιλέψει από το φαγητό στο πιάτο του. Έτσι και μια χώρα που δεν της έμεινε τίποτα, προσφέρει τα τελευταία της εργαλεία που την κρατούν ακόμη όρθια: ενέργεια, νερό, λιμάνια, μονοπώλια, κερδοφόρες επιχειρήσεις για κερδοφόρους επιχειρηματίες που μας κουνάνε το δάχτυλο ότι το κράτος δεν μπορεί.

Από την πολιτική διπλωματία στη διπλωματία της οικονομίας, όπου πρόεδροι κρατών σε ρόλο μεσίτη περιφέρουν εκπροσώπους πολυεθνικών σε χώρες με το δικό τους μεσιτικό γραφείο -ΤΑΙΠΕΔ- το οποίο έχει αναλάβει τη φασίνα για τους πελάτες. Στις αποσκευές του κ. Ολάντ και οι κολοσσοί της ιδιωτικής ύδρευσης παγκοσμίως, SUEZ και Veolia, μόνο που δεν λένε ότι το 25% της SUEZ ελέγχεται έμμεσα από το γαλλικό κράτος! Την ίδια στιγμή που στη Γαλλία πάνω από 40 πόλεις επανακρατικοποιούν τα νερά τους και απορρίπτουν τους ιδιώτες, εμείς τους καλωσορίζουμε. Δεν μας φτάνουν τα παραδείγματα των άλλων, πρέπει να ξεπουλήσουμε κι εμείς, να καταστραφούν οι υποδομές και η ποιότητα και μετά να τους διώξουμε. Επαναστατικότατο! Έτσι κρατάς και το κίνημα σε εγρήγορση, μη μας κατηγορήσουν ότι καθόμαστε. Μιλάμε για εταιρείες που η εικόνα τους έχει αμαυρωθεί παγκοσμίως λόγω της πολιτικής τους για πλήρη εκμετάλλευση της ανάγκης μας για νερό και υγιεινή. Άνθρωποι της Veolia δήλωσαν ότι όταν υπάρχουν μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις θα πρέπει οι κυβερνήσεις είτε να πωλούν κατά πολύ ακριβότερα είτε να κάνουν καλύτερη διαχείριση οι ίδιες.

 

Γοητεία και σκισμένα πουκάμισα

Δεν γνωρίζουμε αν σε όλο αυτό που μας παρουσιάζουν ως γαλλική βοήθεια, τελικά είναι έτσι ή μήπως το ανάποδο. Ο Ολάντ αποδείχθηκε τραγικά ανεπαρκής απέναντι στη γερμανική πολιτική και η «βοήθεια» προς την Ελλάδα μάλλον καλό του έκανε χρησιμοποιώντας μας ως το βατράχι ανάμεσα στις οπλές των βουβαλιών που μαλώνουν. Η γαλλική φινέτσα του και η γοητεία του προς το γυναικείο φύλλο κρίθηκε ανεπαρκής στην κ. Μέρκελ για να υψώσει από μόνος του ανάστημα. Την ίδια στιγμή τα σκισμένα πουκάμισα των αφεντικών της Air France και οι 3.000 εργαζόμενοι προς απόλυση στοιχειώνουν την καθημερινότητα του Γάλλου Προέδρου. Πρέπει να βρει εναλλακτικές απέναντι στη δική του κρίση, οικονομική και πολιτική. Και ποια καλύτερη εναλλακτική από το shopping therapy, και μάλιστα σε μια χώρα outlet.

Τελικά μάλλον μας χρειάζεται παρά τον χρειαζόμαστε τον μουσαφίρη μας…

 

Ο Γιώργος Αρχοντόπουλος είναι πρόεδρος των εργαζομένων της ΕΥΑΘ και μέλος της κίνησης SOSτε το Νερό

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!