Η διαμόρφωση ενός κλίματος τεχνητής αισιοδοξίας, με κέντρο την επανεκκίνηση τη οικονομικής δραστηριότητας μετά τα λοκντάουν, στη χώρα μας και στην Ευρώπη, παραμορφώνει την εικόνα που έχουμε για την πορεία της πανδημίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο ο κύκλος της πανδημίας δεν έχει κλείσει, αντιθέτως ο ρυθμός αύξησης κρουσμάτων και θανάτων είναι σταθερός. Αυτό που τροποποιείται είναι το επίκεντρο της πανδημίας, το οποίο αυτή την στιγμή βρίσκεται στις χώρες της αμερικανικής ηπείρου, μετακινείται σταδιακά και στην Αφρική, ενώ προηγουμένως πέρασε απ’ την Κίνα-Ασία και την Ευρώπη. Μέχρι αυτή την στιγμή ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων φτάνει τα 7,6 εκατομμύρια, με 1,3 εκατομμύρια νέα κρούσματα κατά τον μήνα Ιούνιο, ενώ ο συνολικός αριθμός θανάτων από Covid-19, ξεπερνά τις 425 χιλιάδες, με σχεδόν 50 χιλιάδες νεκρούς το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Στις ΗΠΑ, τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια, με τον συνολικό αριθμό νεκρών να φτάνει τις 110 χιλιάδες, αυξανόμενος κατά 500 ημερησίως. Η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση, στην ισχυρότερη χώρα της Δύσης, τροφοδοτεί όπως όλα δείχνουν και την κοινωνική κρίση, με τις συνέπειες της τελευταίας, να είναι πλέον εμφανείς, στις βίαιες αναταραχές, σε όλες τις πόλεις της χώρας, που ακολούθησαν τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Δεύτερη χώρα σε αριθμό κρουσμάτων είναι η Βραζιλία, με πάνω από 800 χιλιάδες κρούσματα, και 41.000 θανάτους, ενώ στην πρώτη 15άδα χωρών που έχουν πληγεί απ’ τον κορωνοϊό είναι τρείς ακόμη χώρες της αμερικάνικης ηπείρου, το Περού (215.000 κρούσματα / 6.100 θάνατοι), η Χιλή (154.000 κρούσματα / 2.600 νεκροί) και το Μεξικό (134.000 κρούσματα / 15.950 θάνατοι).

Στην τρίτη θέση των κρουσμάτων βρίσκεται η Ρωσία, μια χώρα στην οποία η εξάπλωση του ιού καθυστέρησε, λόγω της συντεταγμένης αντίδρασης του κράτους τον πρώτο καιρό καθώς και του μικρότερου βαθμού διασύνδεσης των βασικών της πόλεων με τον υπόλοιπο κόσμο. Τώρα φαίνεται να ακολουθεί την ίδια πορεία με τις υπόλοιπες χώρες το τελευταίο διάστημα, με τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων να ξεπερνούν τις 500.000, με τον αριθμό των θανάτων όμως να περιορίζεται στις 6.500, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως βρίσκεται στην πρώτη θέση στη διενέργεια τεστ, με 95.000 τεστ / ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Τις 300.000 φτάνουν τα καταγεγραμμένα κρούσματα, στην Ινδία, ενώ απ’ τις εκτός του δυτικού συστήματος χώρες, η Κίνα και το Ιράν που ήταν απ’ τις πρώτες χώρες που επλήγησαν απ’ τον κορωνοϊό φαίνεται να έχουν σταθεροποιήσει την κατάσταση, ενώ στην πρώτη 15άδα σε κρούσματα βρίσκονται ακόμα η Τουρκία και το Πακιστάν.

Δ. Γκ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!