Στις 27-28-29 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί το 2ο Φεστιβάλ των Νέων ΣΥΡΙΖΑ.

Με κεντρικό σύνθημα Ανατρέπουμε το παρόν, Δημιουργούμε το μέλλον οι Νέοι και οι Νέες του ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξούν να διοργανώσουν ένα μεγάλο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός για τους ανθρώπους που σκέπτονται, αγωνιούν και προβληματίζονται.
Οι κεντρικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ, εκτός από την πολιτική ομιλία του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, θα επικεντρωθούν στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Συρία και την ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, στη διάλυση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και στο όραμα/σχέδιο της κυβέρνησης της Αριστεράς για την επόμενη μέρα του δημόσιου σχολείου, στα σύγχρονα αδιέξοδα της νέας γενιάς που μαστίζεται από την ανεργία, τη μετανάστευση, την απομόνωση, τη συντριπτική κατάρρευση των ονείρων της, αλλά και στo καθήκον που έχουμε για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου νεολαιίστικου ρεύματος χειραφέτησης και δημιουργίας σε μια Ελλάδα χωρίς τρόικες, μνημόνια και τοποτηρητές.
Η αντιπροσωπεία από το το Die Linke, o διανοητής Tariq Ali, νεολαίοι από τις χώρες της Αραβικής Άνοιξης, εργαζόμενοι από το κίνημα στα fast-food της Αμερικής, το κίνημα νέων ανέργων σε Ισπανία και Πορτογαλία δίνουν έναν ξεχωριστό τόνο στη φετινή διοργάνωση.

Μια πολιτική για τη νέα γενιά
Οι Νέοι και Νέες του ΣΥΡΙΖΑ, την επόμενη περίοδο, πρέπει να αναλογιστούμε τη δυσκολία της κατάστασης, να προσανατολιστούμε πώς θα αποκτήσουμε στενότερους δεσμούς με τους συνομηλίκους μας. Το φετινό φεστιβάλ θα πρέπει να υπηρετήσει αυτή τη διαδικασία. Να αποτελέσει μια διαδικασία πιο ουσιαστική, χειραφετητική, που να προσανατολίζει στην πολιτική συγκυρία τους νέους, πιο ανοιχτή στην απεύθυνση, πιο συμμετοχική στη διεύθυνση, πιο αισιόδοξη στο πνεύμα από ό,τι οι προηγούμενες.
Γίνεται όλο και περισσότερο φανερό ότι χρειαζόμαστε άμεσα και δίπλα-δίπλα στον φορέα του ΣΥΡΙΖΑ, να χαράξουμε μια πολιτική για τη νέα γενιά. Το φετινό φεστιβάλ θα πρέπει να αποτυπώσει και αυτήν την κατεύθυνση.  Πού θα δομηθεί το πολιτικό ρεύμα αριστερής διεξόδου στη νεολαία; Ποια η συμβολή μας στην ανατροπή της μνημονιακής κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου; Με ποιο τρόπο θα ανασχέσουμε τη διαρροή «εργαζόμενων του μυαλού» προς το εξωτερικό και το σύνθημα Εγώ θα μείνω θα γίνει πράξη; Τι προτείνουμε για την πολιτιστική αναγέννηση της νέας γενιάς και μια σειρά νέων αξιακών προτύπων που θέτουμε για την οργάνωση της καθημερινότητας των νέων ανθρώπων; Πώς απαντάμε στην αυξανόμενη επιρροή της νεοφασιστικής Χρυσής Αυγής σε στρώματα νεολαίας; Ποιος ο ρόλος των νέων στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου; Ποιοι είναι οι νέοι τρόποι συμμετοχής, ποιο πολιτικό σύστημα θα μπορούσε να χωρέσει την όλο και αυξανόμενη διάθεση των νέων για συμμετοχή, έλεγχο στις αποφάσεις, καθολική δημοκρατία στον τόπο; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα πρέπει να αρχίσουν να απαντώνται.
Ένα μεγάλο κάλεσμα συμμετοχής και συστράτευσης είναι αναγκαίο. Το φεστιβάλ μας θα πρέπει να υπηρετήσει αυτήν την ανάγκη. Να γίνει εφαλτήριο για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, για να σπάσει στη νέα γενιά η αφασία, η αναμονή και η ανάθεση. Πάμε μαζί, γιατί αλλιώς αυτή η χώρα θα διαλυθεί, αυτός ο τόπος θα γίνει προτεκτοράτο των ευρωπαϊκών και όχι μόνο γερακιών, γιατί δεν μας αξίζει τίποτα λιγότερο από το να ανατρέψουμε το παρόν και να δημιουργήσουμε το μέλλον.

* Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε
να ενημερωθείτε από την ομάδα Φεστιβάλ Νέων ΣΥΡΙΖΑ, στο Facebook

Κ.Ντ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!