ΓΥΡΙΖΕΙ

 Μετά την ανακήρυξη της Βενεζουέλας από τον Ομπάμα ως… «απειλής για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ»(!) έχει ξεκινήσει μια διεθνής εκστρατεία που καλεί τον Αμερικανό πρόεδρο να ανακαλέσει το σχετικό διάταγμα που εξέδωσε. Στην κινητοποίηση αυτή συμμετέχουν ήδη χιλιάδες άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο, από αρχηγοί κρατών έως απλοί πολίτες. Αυτό που τους ενώνει είναι η ανάγκη να ανακοπεί η βορειοαμερικάνικη επιθετικότητα, που το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί και στοχεύει ακόμη και στην ανατροπή δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων οι οποίες θεωρούνται «ενοχλητικές» για την Ουάσιγκτον.

Από το στόχαστρο του βορειοαμερικάνικου ιμπεριαλισμού δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί η Λατινική Αμερική, που από τα τέλη του περασμένου αιώνα άρχισε να αποτινάσσει το ζυγό των ΗΠΑ χάρη στην ορμητική δράση κοινωνικών κινημάτων και λαϊκών συμμαχιών. Η ανάδειξη προοδευτικών κυβερνήσεων αποτελεί εδώ και χρόνια καρφί στο μάτι της Ουάσιγκτον, που είχε συνηθίσει να θεωρεί το Νότο της αμερικανικής ηπείρου ως την πίσω αυλή της. Έτσι προσπαθεί και πάλι, με τη συνεργασία της τηλεκατευθυνόμενης εσωτερικής «αντιπολίτευσης», να χτυπήσει την μπολιβαριανή κυβέρνηση της Βενεζουέλας και να επαναφέρει την ντόπια ολιγαρχία στην εξουσία.

Πέρα από τη γελοιότητα της αντιμετώπισης της Βενεζουέλας ως απειλής για τις ΗΠΑ, το «εκτελεστικό διάταγμα» του… δημοκράτη και ειρηνιστή Ομπάμα συνιστά μια ακόμη ευθεία επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μιας ανεξάρτητης χώρας – και σαν τέτοια καταδικάζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Και στην Ελλάδα πολλοί βουλευτές και πολίτες έχουν ήδη υπογράψει το ακόλουθο κείμενο της διεθνούς καμπάνιας:

«Εμείς, οι υπογράφοντες και υπογράφουσες παρακάτω, απαιτούμε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να προχωρήσει στην άμεση κατάργηση του εκτελεστικού διατάγματος “Διακήρυξη Εθνικής Έκτακτης Ανάγκης αναφορικά με τη Βενεζουέλα”, που εκδόθηκε στις 9 Μαρτίου 2015 και χαρακτηρίζει τη Βενεζουέλα ως “ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή για την εθνική ασφάλεια”, παραβιάζοντας το δικαίωμα του κάθε Βενεζουελάνου πολίτη να χτίσει το μέλλον του, παραβιάζοντας την ανεξαρτησία του, την κυριαρχία του και την ειρήνη της επικράτειάς του. Ομοίως, υποστηρίζουμε όλες τις ενέργειες για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας της πατρίδας του Σιμόν Μπολιβάρ.»

Το κείμενο μπορεί να υπογραφεί από κάθε πολίτη και να αποσταλεί στην Πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα ταχυδρομικά (Χάριτος 6, Τ.Κ. 10675 Αθήνα) ή ψηφιακά (e-mail: [email protected]) ή με φαξ (210-6727464), μέχρι τη Δευτέρα 6 Απριλίου. Οι υπογραφές απ’ όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν και θα αποσταλούν στη Βενεζουέλα. Καλούμε τους αναγνώστες και τους φίλους του Δρόμου να στηρίξουν αυτή τη δίκαιη υπόθεση!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!