Για τη παράσταση Θεάτρου Φόρουμ Hotel Europa

Της Χριστίνας-Βαλεντίνας Θάνου

 

«Είμαστε όλοι ηθοποιοί …», έλεγε ο Augusto Boal (2009, Μήνυμα Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου) εμπνευστής του Θεάτρου του Καταπιεσμένου και του όρου spect-actor προσκαλώντας μας να καταρρίψουμε τις δυαδικότητες ηθοποιός-θεατής, καταπιεζόμενος- καταπιεστής, δρων και δέκτης.

Το Θέατρου του Καταπιεσμένου (ΘτΚ) είναι ένα συμμετοχικό, δημοκρατικό θεατρικό σύστημα, όπου τα θέματα της θεατρικής πράξης αναδύονται από την πραγματική ζωή των συμμετεχόντων. Θεατές και ηθοποιοί έχουν την ευκαιρία να δράσουν, να ανιχνεύσουν κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, να δοκιμάσουν τρόπους να τα επιλύσουν και στη συνέχεια να μεταφέρουν στη πραγματική ζωή όσα δοκίμασαν στη σκηνή, καθώς μία παράσταση φόρουμ συνεχίζεται στην πραγματική ζωή.

Η οικογένεια του ΘτΚ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το Θέατρο Φόρουμ (ή Θέατρο της Αγοράς – από την Αγορά της αρχαίας Ελλάδας).

Στις 16 και 17 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η παράσταση Θεάτρου Φόρουμ Hotel Europa στο πλαίσιο της εβδομάδας ΤΟgether – ένα αφιέρωμα στο ΘτΚ που οργανώνουν το δίκτυο ΤΟgether, ο Δήμος Χαλανδρίου, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και η Ατκβιστική Ομάδα ΘτΚ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου-Τμήμα Θεατρικών Σπουδών το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης και το Θέατρο Εμπρός.

Το έργο αναφέρεται στην ιστορία μιας μεσοαστικής οικογένειας που έχει επηρεαστεί από τη λιτότητα που έχει επιβληθεί από τις κυβερνήσεις και από την πίεση για περισσότερο κέρδος από τον τραπεζικό τομέα. Οι θεατές θα προσκληθούν να παρέμβουν στη δραματική πλοκή να εξερευνήσουν τα ιστορικά θεμέλια της παρούσας κρίσης και να διερευνήσουν συγκεκριμένες εναλλακτικές λύσεις για τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Στο επίκεντρο της αναζήτησης, της διεθνούς ομάδας εμψυχωτών που έχει ετοιμάσει το Φόρουμ, βρίσκεται η εξερεύνηση των ιδεολογιών και των αιτιών που βρίσκονται πίσω από την κοινωνικό-οικονομική κρίση και η αναζήτηση προτάσεων για την ευρωπαϊκή συνύπαρξη. Σε συνάφεια με το παραπάνω, αποτελεί βούληση της ομάδας να συνεισφέρουν, με την πολυετή διεθνή εμπειρία τους, στην προσπάθεια της ελληνικής κοινωνίας να ανακάμψει με την προοπτική μιας δημοκρατικής, ενεργούς και συμμετοχικής πολιτειότητας με εργαλείο το θέατρο. Καθώς «…το να είσαι πολίτης δεν σημαίνει ότι ζεις σε μια κοινωνία, σημαίνει ότι την αλλάζεις». (Μποάλ, 2009)

 

INFO

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Bárbara Santos (Βραζιλία/Γερμανία).

Μουσική διεύθυνση: Till Baumann (Γερμανία), μουσικός: Filipa Simões (Πορτογαλία).

Ηθοποιοί: Aleksander Bančić (Κροατία), Alessandro Tolomelli (Ιταλία), Anabela Rodrigues (Πορτογαλία), Antonio Masegosa (Ισπανία), Bastien Viltart (Γαλλία), Christoph Leucht (Γερμανία), Claudia Simone (Βραζιλία/Γαλλία), Giulia Allegrini (Ιταλία), Marijana Peršić (Κροατία), Δημήτρης Αποστολόπουλος (Ελλάδα).

Σχεδιασμός φωτισμού: Άγγελος Γουναράς.

Ήχος: Τάσος Μπότσιος.

Παραγωγή: Ακτιβιστική Ομάδα ΘτΚ.

16 Ιουνίου στο Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι, 9μ.μ.

17 Ιουνίου στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή, 9μ.μ.

Είσοδος Ελεύθερη.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!