Θητεία τυμβωρύχου εκτελεί ο Ιοβόλος

 

«Σήμερα που αναρωτιόμαστε με τρόμο πώς μπορεί να υψώνονται φράχτες για τους χιλιάδες ξεριζωμένους της Συρίας και όλων των άλλων λαών που ρημάζονται από τους πολέμους, σε μία εποχή που οι φόβοι μας για το μέλλον μεγαλώνουν, πιστεύουμε ότι το Θέατρο μπορεί με βιωματικές τεχνικές διδασκαλίας και προσεγγίσεις να διαμορφώσει τις συνθήκες για την ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και μαθητών στα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες. Με οδηγό ένα ελεύθερο μοντέλο επικοινωνίας, διαλόγου και συμμετοχής των νέων που εμπνέεται από τις γλώσσες των τεχνών, το θέατρο μπορεί να παρέχει τους τρόπους και τα μέσα, για να σπάσουμε τη σιωπή και να εναντιωθούμε στον ρατσισμό και την ξενοφοβία δείχνοντας έμπρακτη αλληλεγγύη ως ενεργοί πολίτες και δημιουργώντας μικρές οάσεις δημοκρατίας».

Με αυτά τα λόγια, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, καλεί εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες, θεατρολόγους, φοιτητές και μαθητές να συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση στις 27 Νοεμβρίου, όπως έχει καθιερωθεί από το 2008.

Με αφορμή τη χθεσινή ημέρα, λοιπόν, το Δίκτυο προτρέπει να διοργανωθούν τις επόμενες ημέρες πρωτοβουλίες σε σχολεία, πανεπιστήμια, θέατρα και δημόσιους χώρους που θα τονίζουν την πολύμορφη σημασία του Θεάτρου στην Εκπαίδευση για τη διάδοση της ανθρωπιστικής παιδείας, τη διασφάλιση της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα των νέων, των παιδιών, των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων και των λαών που απειλούνται από τη βία, τον ρατσισμό και τον πόλεμο.

Το θέατρο στην εκπαίδευση κρατά έναν καθρέφτη απέναντι στον κόσμο και με αυτή την έννοια ο πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο/Δράμα στην Εκπαίδευση (IDEA) σημειώνει σε μήνυμά του ότι «Το θέατρο στην εκπαίδευση συνιστά τόπο συνάντησης του ανθρώπου με τον άνθρωπο».

Για το 2015, στην Ελλάδα, οι δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση έχουν τον γενικό τίτλο Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2015: κι αν ήσουν εσύ; είναι αφιερωμένες στους πρόσφυγες και πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Σε διάφορες πόλεις της χώρας θα οργανωθούν ημερίδες, με ελεύθερη είσοδο, με σχετικές συζητήσεις και βιωματικές δράσεις. Μεταξύ αυτών:

– Στην Αθήνα, Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015, Ημερίδα με βιωματικά εργαστήρια και παρουσιάσεις.

– Στη Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 4 & Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015, Διημερίδα με βιωματικά εργαστήρια, παρουσιάσεις και δρώμενα.

– Στην Πάτρα, Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015, Ημερίδα με βιωματικά εργαστήρια και παρουσιάσεις.

– Στα Τρίκαλα, Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015, Δρώμενα.

– Η Ημερίδα στην Αθήνα πραγματοποιείται στο 72ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, Ακταίου 2-4 και Επταχάλκου, Θησείο (ώρες: 09:00-19:15).

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!