Επιμέλεια: Γιώργος Κυριακού

► «Μακεδόνας» ή Βούλγαρος ήταν ο ποιητής Νικόλα Βαπτσάροφ; Στα εγκαίνια σκοπιανού συλλόγου στη Βουλγαρία με το παραπάνω όνομα, όπου παρευρέθηκε και ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE Χρίστιγιαν Μίτσκοσκι, οι διαδηλωτές φώναζαν «η Μακεδονία είναι Βουλγαρική». Στα Σκόπια δεν εγκρίθηκε η ίδρυση ενός νέου Βουλγαρικού Συλλόγου. Ο πόλεμος των Συλλόγων συνεχίζεται.

► Οι βουλευτές του κ. Ράμα πιστεύουν ότι οι φάκελοι του προηγούμενου καθεστώτος πρέπει να φυλάσσονται κλειδωμένοι, επειδή δεν μπορεί να τους χειριστεί η κοινωνία. Πριν κάποιες μέρες ισχυρίστηκαν ότι ένας από τους καθηγητές που διαδήλωναν ήταν «ασφαλίτης». Τελικά, τους χειρίζονται οι σωστοί άνθρωποι!

► Οι καθηγητές των αλβανικών πανεπιστημίων ζητούν αυξήσεις 50% και επιστροφή των διδάκτρων που πληρώνουν οι φοιτητές. Μαζί τους.

► Μετά από καταγγελίες (αρεστές στον ύπατο αρμοστή Σμιτ) αποφασίστηκε να καταμετρηθούν εκ νέου οι ψήφοι των 640.000 Σερβοβόσνιων. Ο ηγέτης τους Ντόντικ διοργάνωσε διαμαρτυρία με χιλιάδες διαδηλωτές στην Μπάνια Λούκα, λέγοντας να ακολουθήσουν τα βήματα του Γκαβρίλο Πρίντσιπ, ο οποίος εκτέλεσε τον αρχιδούκα Φραντς Φερδινάνδο το 1918! Το τι επακολούθησε τότε το ξέρουμε. Δεν ξέρουμε όμως τι θα επακολουθήσει τώρα…

► Υπάρχει, λένε, αισιοδοξία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις διαδικασίες ένταξης της Βοσνίας στην Ε.Ε. Έτοιμοι με τα νυστέρια τους οι χειρουργοί των Βαλκανίων και τα νέα (;) επιτελεία που θα παίξουν τον ρόλο του αναισθησιολόγου.

► Διχασμένο το Βουλγαρικό Κοινοβούλιο για την υποστήριξη προς την Ουκρανία: «Κατά τη διάρκεια των συνόδων κορυφής του ΝΑΤΟ, δεν έχω συναντήσει ποτέ καμία κριτική στη Βουλγαρία», είπε ο θεωρούμενος φιλορώσος πρόεδρος Ράντεφ. Αυτή τη φορά η παλάντζα γέρνει προς τη λάθος πλευρά. Αύριο;

► Οι Σερβοκοσοβάροι δήλωσαν ότι θα στήσουν οδοφράγματα εάν η κυβέρνηση του Κοσόβου επιχειρήσει να τους επιβάλει την αλλαγή των σερβικών πινακίδων οχημάτων με κοσοβάρικες. Ακονίζονται νυστέρια ή συνεχίζεται ο πόλεμος της πινακίδας;

► Η «Πλατφόρμα για την Κριμαία», μια πρωτοβουλία των Δυτικών εταίρων της Ουκρανίας, συναντήθηκε εκ νέου, αυτή τη φορά στην Κορατία. Ο Κροάτης πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς, που θεωρείται «μαύρο πρόβατο» και ύποπτος για φιλορωσισμό, δεν συμμετείχε στη συνάντηση, δηλώνοντας: «Βλέπω πολύ κυνισμό και ανεντιμότητα απέναντι στον φτωχό ουκρανικό λαό, και δεν θέλω να είμαι άλλος ένας ποζεράς»!

► Ο δικός μας πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που πόζαρε στην ίδια συνάντηση με βιντεομήνυμα, τόνισε: «Το απαραβίαστο των συνόρων είναι το θεμέλιο της μεταπολεμικής Ευρώπης». Άλλος ένας που… διάβαζε όταν έγινε η εισβολή στην Κύπρο και η επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!