Του Γιώργου Κυριακού

► Στην Αγγλία το Κοινοβούλιο εξέτασε τα αίτια της μετανάστευσης των Αλβανών στη χώρα. Γιατί δεν ρωτάνε τον τέως πρωθυπουργό τους Τόνι Μπλερ, που είναι και ακριβοπληρωμένος συνεργάτης του κ. Ράμα;

► Ποιες Βρυξέλλες, ποιο Βερολίνο, ποιο Παρίσι; «Η Τουρκία είναι το κλειδί για τη σταθερότητα της Ευρώπης» δήλωσε ο κ. Ράμα μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, που έλαβε χώρα αμέσως μετά τη σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων. Οποία λεπτότης!

► Μετά την Τουρκία ο κ. Ράμα επισκέφθηκε και το Αζερμπαϊτζάν. Έτσι, για να μην υπάρχει απορία για τη σταθερότητα που μας τάζουν στην Ε.Ε. Απλά πρέπει να φερόμαστε ευγενικά (αλλιώς υπάρχει και το αρμενικό παράδειγμα).

► Καλά-καλά δεν αφίχθη στα Σκόπια, μετά την επιτυχημένη θητεία της στα Τίρανα,  η Ελληνίδα πρέσβειρα κα Φιλιππίδου, και απέσπασε συγχαρητήρια για την ίδρυση του «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας» στην Ελλάδα. Νόστιμο ψάρι οι Πρέσπες τελικά.

► Η αστυνομία του Μαυροβουνίου συνέλαβε τον… ειδικό εισαγγελέα καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, Σάσα Καϊντένοβιτς, ως μέλος της συμμορίας Κάβατς. Πάλι πέφτουμε από τα σύννεφα.

► Η Βουλγαρία θα στείλει την πρώτη στρατιωτική βοήθειά της στην Ουκρανία, αφού το κοινοβούλιο ενέκρινε έναν κατάλογο όπλων. Ελαφρύς οπλισμός. Κατάλληλος για ξεκαθαρίσματα στη γειτονιά.

► Η κυβέρνηση της Κροατίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αγοράσει το γαλλικό σύστημα αεράμυνας Mistral της εταιρείας MBDA, έναντι 72.000.000 ευρώ. Δείγμα κι αυτό της σιγουριάς ότι στην Ε.Ε. ξεμπερδέψαμε με τους πολέμους.

► Διαρροή ύδατος στον αντιδραστήρα Κοζλοντούι της Βουλγαρίας. Αυξημένα τα ποσοστά της πράσινης ραδιενέργειας…

► Ο Βούλγαρος πρόεδρος Ράντεφ ζήτησε από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin να ξεκινήσει προγράμματα βιομηχανικής συνεργασίας και μεταφοράς τεχνολογίας. Για τα λεφτά αιστήματα των εξοπλισμών ρωτήστε κι από εδώ κ. Ράντεφ.

► «Η ταχύτερη απεξάρτηση από τον λιγνίτη θα αυξήσει τους πόρους που θα λάβει κάθε κράτος στα Δυτικά Βαλκάνια», υπογραμμίζουν τα ευαγή ιδρύματα Green Tank και CEE Bankwatch Network. Αντί για «κάθε κράτος», διάβαζε «οι εργολάβοι των ΒΑΠΕ και των πράσινων πυρηνικών».

► Η Γαλλία έστειλε στη Ρουμανία βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό: αντιαεροπορικά συστήματα Mamba και άρματα μάχης Leclerc. Αργότερα θα σταλεί και μια μοίρα μαχητικών αεροπλάνων Rafale, ενώ έχουν ήδη πάει εκεί 750 Γάλλοι στρατιώτες. Εκτός αυτών, οι Ρουμάνοι έχουν και το σύστημα Patriot SM-3, και «φιλοξενούν» πάνω από 3.000 Αμερικανούς στρατιώτες. Ιδού μια ελεύθερη χώρα!

► Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έλαβε το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ε.Ε. Η λέξη «χώρα» είναι το ανέκδοτο.

► Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, φώναζαν στον Τσίπρα «Πρόεδρε γερά, να φύγει η Δεξιά». Τι να μας πουν οι άλλοι Βαλκάνιοι ρε φίλε…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!