Παρουσιάζουμε παρακάτω δύο ενδιαφέρουσες και σημαντικές πρωτοβουλίες (που αντιγράφουμε από τον ιστότοπο της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας – otoposmou.gr) που γεννήθηκαν μέσα στις κινητοποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη και δείχνουν έναν άλλο δρόμο ουσιαστικής ακηδεμόνευτης συμμετοχής, που μπορεί να καταστήσει την ίδια την κοινωνία πρωταγωνιστή και δημιουργό πολιτικών προτάσεων και τρόπων οργάνωσης.

Μήνυμα προς τους βουλευτές του νομού

Μετά το πέρας της συγκέντρωσης της 28ηςΦεβρουαρίου, που στην πόλη της Κατερίνης, μετατράπηκε σε λαϊκή συνέλευση που ενέκρινε ψήφισμα με συγκεκριμένα αιτήματα, οι οργανωτές της διαδήλωσης (δηλαδή οι περισσότεροι από 135 φορείς και συλλογικότητες που συντονίστηκαν για την οργάνωσή του) απέστειλαν την παρακάτω επιστολή προς τους βουλευτές του νομού, «εντέλλοντάς» τους να προβούν σε ενέργειες για την άμεση κύρωση του εκτελεστικού νόμου περί ευθύνης υπουργών.

«Προς τους βουλευτές Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας:

Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου
Φώντα Μπαραλιάκο
Σπυρίδωνα Κουλκουδίνα

Στις 28 Φεβρουαρίου 2025, στην Πλατεία Δημαρχείου Κατερίνης, πραγματοποιήθηκε Παμπιερικό Συλλαλητήριο για το έγκλημα των Τεμπών, με τη συμμετοχή άνω των 25.000 πολιτών.

Ένα από τα κύρια αιτήματα του συλλαλητηρίου, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από τους συμμετέχοντες μέσω ανάτασης της χειρός, αφορά την υποχρέωση των τριών κυβερνητικών βουλευτών της Πιερίας να καταθέσουν έως τις 17 Μαρτίου 2025 πρόταση στη Βουλή των Ελλήνων για την άμεση κύρωση του εκτελεστικού νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Σύμφωνα με την απόφαση της λαϊκής συνέλευσης, σε περίπτωση μη ικανοποίησης του αιτήματος, θα ανακοινωθεί νέο συλλαλητήριο στο τέλος του τρέχοντος μήνα, στο οποίο θα κληθείτε να παραβρεθείτε για να δώσετε εξηγήσεις στους πολίτες που σας εξέλεξαν.

Επιπλέον, σας ενημερώνουμε ότι βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με συγγενείς θυμάτων και από άλλες πόλεις, οι οποίοι στηρίζουν πλήρως το αίτημά μας και θα συμμετάσχουν ενεργά στις δράσεις που προγραμματίζονται, δίνοντας στον αγώνα μας πανελλαδικό χαρακτήρα.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

Εκ μέρους της Λαϊκής Συνέλευσης της 28ης Φεβρουαρίου 2025

Η Συντονιστική Επιτροπή».

Τ57 – Δίκτυο Υποστήριξης του Δικαστικού Αγώνα για τα Τέμπη

Μπορεί η κοινωνική δυναμική που εκφράστηκε στις μεγάλες συγκεντρώσεις, να πάρει πιο μόνιμες μορφές, επιμένοντας στον ακηδεμόνευτο χαρακτήρα και συμβάλοντας ουσιαστικά στον αγώνα για δικαιοσύνη και δικαίωση των θυμάτων των Τεμπών. Απαντώντας σε αυτό το ερώτημα, πολίτες και συλλογικότητες επιχειρούν να φτιάξουν ένα Δίκτυο Υποστήριξης Δικαστικού Αγώνα και να περιγράψουν τα επόμενα βήματα τους. Αντιγράφουμε από το site της πρωτοβουλίας.

«Μια νέα πανελλαδική πρωτοβουλία πολιτών δημιουργείται με στόχο τη στήριξη των οικογενειών των 57 θυμάτων του σιδηροδρομικού εγκλήματος των Τεμπών στον δύσκολο δικαστικό τους αγώνα. Το «Τ57 – Δίκτυο Υποστήριξης Δικαστικού Αγώνα» οργανώνει ομάδες πολιτών σε όλη τη χώρα, ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερή και δυναμική παρουσία τους έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας σε κάθε συνεδρίαση της δίκης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει πολλούς μήνες.

Στόχος είναι να υπάρχει πάντα ένας μεγάλος αριθμός πολιτών έξω από το δικαστήριο, ώστε οι οικογένειες των θυμάτων να μην είναι ποτέ μόνες. Ιδιαίτερη σημασία έχει η μαζική και ειρηνική παρουσία μας τις ημέρες που θα κληθούν να καταθέσουν υψηλά ιστάμενα πρόσωπα. Αυτές τις κρίσιμες στιγμές, οι φωνές μας θα ενώνονται για να απαιτήσουμε δικαιοσύνη, αποδίδοντας φόρο τιμής στις 57 ψυχές που χάθηκαν άδικα.

Για τον συντονισμό αυτής της προσπάθειας, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Μαρτίου, Πανελλαδική Συνάντηση στην Κατερίνη, όπου πολίτες από διαφορετικές πόλεις θα συναντηθούν για πρώτη φορά, προκειμένου να οργανώσουν το δίκτυο. Στη συνάντηση θα παραστούν και γονείς των 57 θυμάτων, οι οποίοι στηρίζουν και συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια.»

Η πρωτοβουλία αυτή υλοποιείται με πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ», μετά από προτροπή και σε συνεργασία με οικογένειες των θυμάτων. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά ή να δηλώσετε συμμετοχή στο site της ομάδας www.otoposmou.gr.

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!