Τη Δευτέρα το βράδυ μεταδόθηκαν δύο εκπομπές. Στην Ανατροπή του Γ. Πρετεντέρη, στο Mega, το θέμα ήταν η βία και καλεσμένος ανάμεσα σε άλλους ο συνταγματολόγος καθηγητής Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ το Star μετέδιδε συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον Ν. Χατζηνικολάου.

Ο Γ. Κατρούγκαλος είχε να αντιμετωπίσει μια σειρά μνημονιακούς εκπροσώπους και κυρίως τους Θ. Πάγκαλο και Γ. Μιχελάκη. Σε ήρεμο τόνο και χωρίς να αποπροσανατολίζεται από διάφορες κραυγές, έθεσε ουσιαστικά ζητήματα χωρίς την κενολογία, τον καθωσπρεπισμό και το πλαίσιο που συνήθως επιβάλλονται σε τέτοια πάνελ.

Χρησιμοποιώντας μερικά λογικά επιχειρήματα έδειξε τον «εννοιολογικό αχταρμά» όσων εκτοξεύονται ισοπεδωτικά περί «βίας», υπερασπίστηκε την αγωνιζόμενη κοινωνία και ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στο πολιτικό σύστημα και τους συγκεκριμένους εκπροσώπους του.

Αναφερόμενος στον Θ. Πάγκαλο είπε: «Όποιος εκτίθεται στην πολιτική θα πρέπει να απολαμβάνει του έπαινου όταν του χρειάζεται, του ψόγου, ακόμα και της καζούρας όπως σας αξίζει και εσάς κ. Πάγκαλε ως εκπροσώπου του συστήματος αυτού που έριξε τη χώρα στα βράχια». «Η μοναδική νέμεση που έχει η χώρα αυτή τη στιγμή, είναι ακριβώς ότι απαλλαγήκαμε από πολιτικούς σαν και εσάς».

Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε, μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής του κόμματος, σε μια σειρά ερωτήματα, παρουσιάζοντας θέσεις και προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί κανείς να του καταλογίσει μια μεγάλη αστοχία σε κάτι και πολύς κόσμος που τον παρακολούθησε μπορεί να έμεινε σχετικά ευχαριστημένος, ακόμα και αν δεν επρόκειτο για υποστηρικτές ή φίλους του κόμματος.

Τα 15 λεπτά της παρέμβασης του Γ. Κατρούγκαλου προκάλεσαν πάντως περισσότερη συζήτηση, αίσθηση και αντιδράσεις από όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και δημιούργησαν ένα γεγονός. Διάφοροι «θιγμένοι» από όσα είπε ο συνταγματολόγος, έφτασαν να σκέφτονται μήπως πρέπει να διωχθεί ποινικά ως αυτουργός βίαιων ενεργειών! Αλλά κυρίως πολύς κόσμος ευχαριστήθηκε με την παρουσία του και σχολίασε θετικά τη στάση του.

Το πολιτικό σύστημα προσπαθεί να ανασυσταθεί χαρακτηρίζοντας βίαιη κάθε αντίδραση εναντίον του. Οι πολίτες αναζητούν μια πιο αποφασιστική και αιχμηρή στάση απέναντί του και δεν ανέχονται τους πιο προκλητικούς εκπροσώπους του να τους κουνάνε το δάχτυλο την ίδια στιγμή που συνεχίζουν να καταστρέφουν τη χώρα, αφού την έριξαν στα βράχια…

Γιώργος Παπαϊωάννου

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!