Μάιτε Αραμέντι Ιμπαϊέτα

Sortu, Χώρα των Βάσκων

 

«Είμαστε υπερήφανοι που παίρνουμε για άλλη μια φορά μέρος στο Resistance Festival. Νομίζω ότι ήταν μια πολύ πλούσια εμπειρία το να καταλάβουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Επίσης, αισθανθήκαμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν μετανεοφιλελεύθερο κόσμο. Θέλω ακόμη να πω ότι αισθανόμαστε Έλληνες και ότι έχετε όλη την υποστήριξή μας. Θα είμαστε μαζί σας».

 

 

 

Ερτουρούλ Κιουρτσιού

Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών-HDP, Τουρκία

 

«Είχα τις ημέρες αυτές την ευκαιρία να συναντήσω και να μιλήσω με τους οργανωτές του φεστιβάλ και μου δόθηκε επίσης η δυνατότητα να ανταλλάξω απόψεις για την εγχώρια πολιτική και τη διεθνή πολιτική. Θέλω, επίσης, να πω ότι σήμερα ήταν μια εξαιρετική μέρα με αυτή την πολύ μεγάλη διαδήλωση μπροστά από το Κοινοβούλιο (ενν. τη διαδήλωση της Κυριακής). Είμαι ευτυχής που βλέπω αυτή την πολιτικά ζωηρή κοινωνία. Θέλω να ευχηθώ κουράγιο και σύνεση στον ελληνικό λαό για να αντιμετωπίσει αυτή την τεράστια καταστροφή που υφίσταται η χώρα και για την οποία δεν είναι υπεύθυνος. Υπεύθυνη ήταν η βλακώδης διαχείριση της οικονομίας από τις δεξιές κυβερνήσεις. Επομένως, γιατί θα έπρεπε ο λαός να πληρώσει το τίμημα; Υποστηρίζω με όλη μου την καρδιά την αντίσταση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα. Ακόμη κι αν πρέπει να υπάρξουν τακτικές κινήσεις, πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα το πλεονέκτημα είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού και η αντίσταση πάντα νικάει στο τέλος».

 

 

Μούνα Ματάρι

Λαϊκό Μέτωπο, Τυνησία

 

«Ήταν δύο πολύ έντονες μέρες συζητήσεων, είχαμε πραγματικά πολύ ωραίες ανταλλαγές ιδεών και μοιραστήκαμε πολλές εμπειρίες. Συνειδητοποιήσαμε, με όλα αυτά που ακούσαμε, ότι και στην Τυνησία βρίσκουμε την ίδια δυναμική στα κοινωνικά κινήματα και είμαστε μαζί ενάντια στην εξουσία των ευρωπαϊκών τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι φίλοι μας και οι αντίπαλοί μας είναι οι ίδιοι. Είμαστε μαζί σας, μοιραζόμαστε την ίδια ελπίδα, ξέρουμε ότι οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες και έχουμε πολύ μεγάλο βάρος ευθύνης, όμως δεν έχουμε άλλη επιλογή γιατί πρέπει να παλέψουμε για την αξιοπρέπεια. Μείνετε όρθιοι, αν μείνουμε όρθιοι μαζί, θα καταφέρουμε να ξανακάνουμε αυτόν τον κόσμο έναν τόπο των λαών και όχι των τραπεζών».

 

 

Ντανιέλε Ομπόνο

Μέτωπο της Αριστεράς, Γαλλία

 

«Είναι ένα πολιτικό γεγονός πολύ σημαντικό. Έχει συγκεντρώσει πάρα πολύ κόσμο και έγιναν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις, όπως αυτή του αντιπροέδρου της Βολιβίας, αλλά και όσες ακούστηκαν στη συζήτηση του Σαββάτου για τη γερασμένη Ευρώπη. Είδα γύρω μου μια πολύ ωραία συλλογική ατμόσφαιρα. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη που συμμετείχα στο φεστιβάλ, γιατί αυτό μου επιτρέπει να μπορώ να συνομιλώ με τους Έλληνες συντρόφους και να καταλαβαίνω καλύτερα την κατάσταση, τα προβλήματα, τα θέματα που τίθενται σήμερα στις δυνάμεις της Αριστεράς και στον ελληνικό λαό. Αισθάνομαι μεγάλο σεβασμό και θαυμασμό για την αντίσταση του ελληνικού λαού και για όλες τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν δημιουργήσει αυτή την πλειοψηφία ενάντια στη λιτότητα και ενάντια στην τρόικα. Και ελπίζω ότι θα συνεχίσουν να αντιστέκονται γιατί είναι επίσης μια αντίσταση που είναι και δική μας. Σε όλη την Ευρώπη οι λαοί κοιτάζουν αυτό που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα και ελπίζουν ότι ο ελληνικός λαός θα καταφέρει να ανοίξει έναν άλλο δρόμο, πράγμα που θα αποτελεί ένα σημαντικό χτύπημα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη».

 

Όλα τα άρθρα του αφιερώματος στο Resistance Festival 2015 εδώ

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!