Διαβάστε όλα τα άρθρα του αφιερώματος στο Resistance Festival 2015:

Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα: Για την Αριστερά του 21ου αιώνα 

Είπαν για το RESISTANCE (διεθνείς καλεσμένοι)

Σαμίρ Αμίν : «Δυο φορές Έλληνας»

Σημαντική στιγμή η εκδήλωση για τη «γερασμένη Ευρώπη» 

Απόγνωση και ελπίδα στη γειτονιά μας

Εναλλακτική ενημέρωση

 

 

Τελικά, οι δεκάδες εθελοντές της κοινότητας του Resistance Festival χρειάστηκε πολλές στιγμές να υπερβάλουν όλοι εαυτόν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της φετινής διοργάνωσης, αφού η προσέλευση κόσμου ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη. Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ, μετατρέποντας φέτος το Resistance σε ένα ιδιαίτερα μεγάλης εμβέλειας γεγονός.

Με τον πλούσιο προβληματισμό στις πολιτικές εκδηλώσεις, με τις συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις -και με όλα τα παράλληλα δρώμενα- το φεστιβάλ και φέτος αποτέλεσε έναν τόπο συνάντησης και συζήτησης που χάρισε γόνιμες, δημιουργικές αλλά και ευχάριστες στιγμές σε άντρες και γυναίκες, μεγαλύτερους, νεότερους και παιδιά, που πέρασαν από τη Γεωπονική Σχολή της Αθήνας στις 19-21 Ιουνίου.

Συνολικά, πρέπει να μιλήσουμε για ένα τριήμερο το ποίο σύμφωνα με τους διοργανωτές, αποτέλεσε «ένα μεγάλο και ιδιαίτερο πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και κινηματικό γεγονός». Είναι χαρακτηριστικό από την άποψη αυτή το σχόλιο που ανήρτησε το e-tetRadio, ένας από τους χορηγούς επικοινωνίας του φεστιβάλ: «Δεν ήταν μόνο οι συναυλίες και οι πολιτικές συζητήσεις, ήταν όλη η αίσθηση αλληλεγγύης, ήταν το συναίσθημα, ήταν η διάθεση για ελευθερία και αντίσταση».

Είναι γεγονός και πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι μιλώντας με όσους εργάστηκαν για το φεστιβάλ, αποκομίζει κανείς την εντύπωση ότι αυτό που συνέβη «ήταν κάτι περισσότερο από μια πετυχημένη διοργάνωση. Τούτες τις ώρες που η αδιέξοδη διαπραγμάτευση και η σκιά ενός νέου μνημονίου απλώνουν ένα πέπλο απελπισίας πάνω από τη χώρα, το φετινό Resistance Festival αποτέλεσε ένα ελπιδοφόρο γεγονός διεξόδου, τόσο στο πολιτικό όσο και στο πολιτιστικό πεδίο».

Βγάζοντας, μάλιστα, ένα γενικότερο συμπέρασμα η Κοινότητα του Resistance, που είχε την ευθύνη της διοργάνωσης, σημειώνει ότι το φεστιβάλ απέδειξε πως «δεν εξαντλήθηκε στην ελληνική κοινωνία η δυνατότητα για μια μεγάλη αλλαγή που να δίνει πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική διέξοδο στη χώρα και το λαό μας, αλλά αντιθέτως παραμένει παραπάνω από ζωντανή και προσπαθεί να εκδηλωθεί όποτε της δίνεται χώρος και περιεχόμενο».

Όπως ανακοινώνουν, δε, οι διοργανωτές στο απολογιστικό μήνυμά τους: «Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσους ήρθαν, με όποιο τρόπο, στο Resistance Festival 2015. Μας τίμησαν ιδιαίτερα με την παρουσία τους. Ελπίζουμε να πέρασαν όλοι καλά και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα όλους όσοι δούλεψαν σε όλα τα “πόστα” για να μπορέσει να “λειτουργήσει” το φεστιβάλ. Από τις διεθνείς αποστολές μέχρι την καθαριότητα του χώρου. Όλος αυτός ο κόσμος είναι η ψυχή του Resistance Festival, είναι αυτοί που το κάνουν πραγματικότητα. Χωρίς αυτούς, απλά, δεν θα είχε γίνει τίποτα από όσα ζήσαμε το τριήμερο. Ελπίζουμε όλοι όσοι βρέθηκαν στην Γεωπονική να έφυγαν παίρνοντας κάτι μαζί τους από όλα όσα προσπαθήσαμε να δώσουμε πολιτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και κινηματικά… Αυτή προσπαθούμε να είναι πάντα η ουσιαστική συνεισφορά του Resistance Festival.

Και για να μην ξεχνιόμαστε… Το Resistance Festival 2016 έχει ήδη αρχίσει… “Όσοι πιστοί αντισταθείτε…”. Ραντεβού του χρόνου, λοιπόν!

 

Σημαντικό πολιτικό γεγονός

Σημαντικές προσωπικότητες -διανοούμενοι και πολιτικοί αγωνιστές- συμμετείχαν στις συζητήσεις με τρόπο που δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται πράγματι στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και των ελπίδων των αγωνιζόμενων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο. Όλοι αυτοί στηρίζουν την ελληνική Αριστερά και την ελληνική κυβέρνηση στον αγώνα εναντίον της νεοφιλελεύθερης ευρωκρατίας. Ταυτόχρονα, όμως, ανησυχούν για την έκβαση αυτού του αγώνα· επισημαίνουν αντιφάσεις και λάθη· και περιμένουν από εμάς να σταθούμε στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων.

Το περιβάλλον του Resistance και το πλαίσιο των συζητήσεων ήταν τέτοιο που επέτρεψε σε όλους τους καλεσμένους να εκφράσουν την ανησυχία τους και τις κριτικές τους παρατηρήσεις με άνεση και χωρίς δισταγμούς. Και παρά την επισήμανση των δυσκολιών και των προβλημάτων, το γεγονός αυτό ενίσχυσε την εμπιστοσύνη και τους δεσμούς αλληλεγγύης με τη χώρα μας και με τις προσπάθειες της Αριστεράς και του αγωνιζόμενου ελληνικού λαού.

Επιπλέον, μέσα απ’ αυτόν τον χωρίς σκοπιμότητες, ειλικρινή και βαθύ προβληματισμό που επικράτησε στις συζητήσεις, δόθηκε και στις χιλιάδες ανθρώπων και εξίσου προβληματιζόμενων αγωνιστών που τις παρακολούθησαν, η ευκαιρία ενός ψύχραιμου αναστοχασμού πέρα από εύκολες φαντασιακές διεξόδους. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο συμβολής στην πολιτική και ιδεολογική ωρίμανση του κόσμου των κινημάτων και των αγωνιστών, ώστε να μην απογοητευτούν και να μην παραδοθούν υπό το βάρος αναπάντεχων δυσκολιών.

Το μέτρο της εμβέλειας του φεστιβάλ φαίνεται όχι μόνο από το ενδιαφέρον που έδειξαν οι χιλιάδες συμμετέχοντες, αλλά και από το γεγονός ότι ξένα και ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης ενδιαφέρθηκαν να συνομιλήσουν και να πάρουν δηλώσεις ή συνεντεύξεις από πολλούς εκ των καλεσμένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντιπρόεδρος της Βολιβίας, Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα έδωσε συνέντευξη στην ελληνική δημόσια Ραδιοτηλεόραση, ενώ πλάνα από το φεστιβάλ μετέδωσε και η βολιβιανή τηλεόραση.

Διεθνείς αντιπροσωπείεςΣημειώνεται για το τέλος, ότι στο Φεστιβάλ πήραν μέρος πολλές διεθνείς αντιπροσωπείες, από: Νορβηγία, Γαλλία, Τουρκία και Κουρδιστάν, Τυνησία, Ισπανία, Χώρα των Βάσκων, Παλαιστίνη, Βενεζουέλα, Καναδά κ.ά., τονίζοντας και από αυτή την πλευρά τη σημασία του Resistance. 

* Κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό από τις πολιτικές εκδηλώσεις έχει αρχίσει ήδη να αναρτάται στις ιστοσελίδες του Δρόμου και του Resistance. Ένα ολοκληρωμένο και ενδιαφέρον υλικό, τροφή για σκέψη.

 

 

 

 

Ανέβασε τον πήχη και στην πολιτιστική αντίσταση

Πέρα από την αναμφισβήτητη πολιτική του σημασία, το φετινό Resistance Festival υπήρξε κι ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, συνεχίζοντας και διευρύνοντας την καλή παράδοση των προηγούμενων διοργανώσεων, ιδίως σε ό,τι αφορά τη νεολαία.

Οι διοργανωτές δηλώνουν ιδιαίτερα χαρούμενοι για την προσέλευση χιλιάδων νέων, αγοριών και κοριτσιών που παρακολούθησαν τις μουσικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ. Νέοι, που δύσκολα θα περνούσαν τις πόρτες μιας κομματικής ή στενά πολιτικής εκδήλωσης, ήρθαν στο Resistance Festival χωρίς δυσκολία και χωρίς την αίσθηση ότι κάποιος προσπαθεί να τους εντάξει σ’ ένα προκατασκευασμένο πλαίσιο.

Σταδιακά, χρόνο με το χρόνο, το Resistance Festival αναζητεί εκείνη τη σχέση πολιτικής και πολιτισμού που θα μπορέσει να αγγίξει τις ευαισθησίες και τα ενδιαφέροντα των νέων ανθρώπων. Το μυστικό ήταν και πάλι η επιλογή συγκροτημάτων και μουσικών διεθνούς φήμης, που μακριά από εύκολα κλισέ συνδυάζουν το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο με το αυθεντικό ήθος και τις αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της προσφοράς και του αγώνα για τα δικαιώματα (τα δικά μας και των άλλων). Το φετινό Resistance Festival ανέβασε τον πήχη και σ’ αυτό το πεδίο.

Che Sudaka - Φώτο: Τέτα Γεωργακοπούλου

babazula

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!