Ο αντικατοχικός ξεσηκωμός των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης και της Ιερουσαλήμ μπαίνει στο δεύτερο μήνα του. Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκαν μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις στο Αλ-Χαλίλ (Χεβρώνα), στην Ιερουσαλήμ, τη Ραμάλα, τη Βηθλεέμ και πολλές ακόμη πόλεις. Κυριάρχησαν συνθήματα ενάντια στους παράνομους εποικισμούς και τη ρατσιστική πολιτική του απαρτχάιντ, που συνεχίζονται από τη σιωνιστική κυβέρνηση του Νετανιάχου. Οι κινητοποιήσεις όμως είναι καθημερινές σε όλη την ιστορική Παλαιστίνη – δηλαδή και στη Γάζα και στα «ισραηλινά» εδάφη. Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται μια νέα γενιά που έχει σπάσει το φόβο και έχει χειραφετηθεί πια από την αδιέξοδη και ενδοτική γραμμή της «Παλαιστινιακής Αρχής» του Αμπάς. Με τον ξεσηκωμό της, η νεολαία απαντά στην κλιμάκωση της σιωνιστικής τρομοκρατίας, που αποσκοπεί στην «κάθαρση» πολλών από τα εναπομείναντα παλαιστινιακά εδάφη από τα οποία επιχειρεί να διώξει τους Παλαιστίνιους.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής προσπαθούν να πνίξουν στο αίμα αυτόν τον ξεσηκωμό, ώστε να αποφύγουν τη γενίκευσή του σε μια Τρίτη Ιντιφάντα. Μέχρι σήμερα 74 Παλαιστίνιοι έχουν βρει το θάνατο, στη μεγάλη πλειοψηφία τους άμαχοι και άοπλοι πολίτες – ανάμεσά τους 15 παιδιά και μια έγκυος, καθώς και ένα οκτάμηνο βρέφος, που πέθανε την περασμένη Παρασκευή στο χωριό Μπέιτ Φατζάρ, νότια της Βηθλεέμ, μετά από εισπνοή δακρυγόνων… Δύο χιλιάδες έχουν τραυματιστεί από πλαστικές αλλά και πραγματικές σφαίρες του κατοχικού στρατού, και σχεδόν 1.400 έχουν συλληφθεί και τεθεί σε επ’ αόριστον «διοικητική κράτηση» (δηλαδή φυλάκιση χωρίς δίκη) μέσα σε έναν μόλις μήνα. Από την άλλη πλευρά, 9 ισραηλινοί (σχεδόν όλοι στρατιώτες και ένοπλοι έποικοι) έχουν σκοτωθεί από νεαρούς Παλαιστίνιους που επιτίθενται εναντίον τους με μαχαίρια.

Μεταξύ άλλων, το διεθνές κίνημα BDS (Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυση, Κυρώσεις) καλεί τους πολίτες όλου του κόσμου να συμπαρασταθούν στην Παλαιστινιακή Αντίσταση εντείνοντας τις πιέσεις τους στα κράτη και τις μεγάλες εταιρίες ώστε να γενικευθεί το μποϊκοτάζ του Ισραήλ σε όλους τους τομείς. Από την πλευρά τους, οι αντιδραστικές αραβικές κυβερνήσεις δεν έχουν βγάλει ούτε καν μια προσχηματική ανακοίνωση αλληλεγγύης…

 

info

www.bdsmovement.net
intifadagr.wordpress.com

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!