Δεκατέσσερα χρόνια μετά το λουκέτο που έβαλε στο εργοστάσιο ελαστικών της στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου η Goodyear, οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να αγωνίζονται, διεκδικώντας με κάθε μέσο το… αυτονόητο: να εφαρμοστεί η νομοθεσία και οι αποφάσεις των δικαστηρίων, ειδικά η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έκρινε το 2006 τις απολύσεις παράνομες.

Τον Ιούλιο του 1996, οι 350 εργαζόμενοι λάμβαναν την απόλυσή τους ενώ βρίσκονταν στην πρώτη ημέρα της άδειάς τους, με μια πρωτοφανή καταπάτηση όλης της εργατικής νομοθεσίας. Παρά το ειδικό καθεστώς προνομίων που απολάμβανε η αμερικανική πολυεθνική με το νόμο 2687/53 Περί Προστασίας του Ξένου Κεφαλαίου, παρά τη μεγάλη κερδοφορία της, παρά τις ειδικές ρυθμίσεις που τις έκανε η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη μονοπώληση των κρατικών προμηθειών, φαίνεται ότι στην απόφαση της διοίκησης της εταιρίας πρυτάνευσαν άλλα κριτήρια. Ο προσανατολισμός της σε χώρες με μειωμένο κόστος εργασίας (την ίδια περίοδο ανέπτυσσε εργοστάσια στο Μαρόκο, την Πολωνία και την Τουρκία) την οδήγησε να θυσιάσει μια επένδυση τριάντα χρόνων. Την εποχή που έκλεισε το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης ήταν η μόνη εταιρία που παρήγαγε ελαστικά στην Ελλάδα (η ιταλική Pirelli είχε αποχωρήσει από το 1991) και κατείχε μερίδιο 35% στην εγχώρια αγορά.
Οι εργαζόμενοι, με επιμονή και συνεχείς κινητοποιήσεις, κατόρθωσαν να πετύχουν δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν. Μάλιστα το 2006 με μια πρωτοφανή απόφαση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έβγαλε τις απολύσεις παράνομες και τους επιδίκασε μισθούς υπερημερίας. Τον περασμένο Ιούνιο ο Άρειος Πάγος έβγαλε άκυρες τις απολύσεις για τους πρώτους επτά μήνες και υποχρέωσε τόσο την εταιρία όσο και το ΙΚΑ να κολλήσουν τα αντίστοιχα ένσημα. Κι ενώ άνοιξε ο δρόμος για να αρχίσουν, επιτέλους, να λαμβάνουν μέρος αυτών που δικαιούνται, η επιχείρηση έκανε ένσταση στο ΙΚΑ για να μην αποδώσει τα ένσημα.
Την Κυριακή, 12/9, οι εργαζόμενοι στη γενική τους συνέλευση αποφάσισαν μαζικές παραστάσεις στις εκδικάσεις των ενστάσεων της εταιρίας στο ΙΚΑ Νέας Ιωνίας Θεσσαλονίκης (27 έως 30 Σεπτεμβρίου), όσο και μαζική κάθοδο στην Αθήνα, στις 5 Οκτωβρίου, όπου εκδικάζεται έφεση της εταιρίας ενάντια σε πρωτόδικη απόφαση που δικαίωνε τους εργαζόμενους. «Οι εργαζόμενοι είναι συσπειρωμένοι στο σωματείο, παρ’ ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια και συμμετέχουν μαζικά σε όλες τις κινητοποιήσεις», μας λέει ο γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στην επιχείρηση Κώστας Στάγκος. «Απόδειξη ότι στην πρόσφατη συνέλευση συμμετείχαν πάνω από 200 άτομα. Και να σκεφτείτε ότι, μέχρι σήμερα, δεν έχουν κερδίσει ακόμα τίποτα». Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του σωματείου: «Καταγγέλλουμε εκείνους τους κρατικούς μηχανισμούς και την κυβέρνηση και ορισμένα πολιτικά κόμματα (ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-ΛΑΟΣ) που όταν το ΔΝΤ και η ΚΟΜΙΣΙΟΝ αποφασίζει κάτι, τρέχουν άμεσα να το εφαρμόσουν, ενώ στη δικιά μας περίπτωση που έχουμε απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, εδώ και μία τετραετία, που έβγαλε τις απολύσεις μας άκυρες και είναι υποχρεωμένη η εργοδότρια εταιρία να πληρώσει μισθούς υπερημερίας και ένσημα, να κάνουν την πάπια!».
Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν ακόμα να προχωρήσουν σε ξαφνικές καταλήψεις δημόσιων κτιρίων και κτιρίων αμερικανικών συμφερόντων, σε μια προσπάθεια να πιέσουν την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις αποφάσεις. Να σημειωθεί, επίσης, ότι απ’ αυτές τις αποφάσεις θα κερδίσει και το ΙΚΑ μεγάλα ποσά, ενώ αφήνουν υπαινιγμούς για πιέσεις… υπεραντλαντικού τύπου.

Γιώργος Κατερίνης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!