ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Γιώργο Κρατημένο.

Για οργισμένη κοινωνία που στρέφεται εναντίον ολόκληρου του πολιτικού συστήματος κάνει λόγο, μιλώντας στο Δρόμο, ο Χρήστος Καπάταης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης κεντρικού τομέα Αθήνας με την Ελεύθερη Αττική.

Επίσης, αναφέρεται στις διεργασίες εντός του ΠΑΣΟΚ, μιλά για την πραγματικότητα που έχει στο στόχαστρο κυρίως τη νέα γενιά και σημειώνει ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της 7ης Νοέμβρη το Μέτωπο έχει πλέον χαράξει τη δική του ελπιδοφόρα πορεία, η οποία θα συσπειρώνει όλο και περισσότερο κόσμο.

Ποιο είναι το κλίμα που διαμορφώνεται; Τι εισπράττετε από τις περιοδείες σας;

Το κλίμα από τις πρώτες μέρες μέχρι σήμερα έχει σοβαρή διαφοροποίηση. Στην αρχή έχω την εντύπωση ότι δεν μας πολυξέρανε. Τώρα η αλήθεια είναι ότι μας ξέρουν πολλοί περισσότεροι. Υπήρχε γενικότερα μία σύγχυση, δεν αντιλαμβανόταν ο κόσμος περί τίνος πρόκειται, δηλαδή, τι είναι αυτές οι εκλογές, για τι πράγμα ψηφίζουμε κ.λπ. Και βέβαια, υπήρχε και πολύ μεγάλη σύγχυση με τα ψηφοδέλτια, τα οποία είναι πάρα πολλά. Αγνοούσαν ποιος είναι πού και τι λέει. Στην πορεία, βέβαια, τα πράγματα έγιναν καλύτερα, παρά το γεγονός ότι τα ΜΜΕ μας έχουν σχεδόν αποκλεισμένους. Νομίζω ότι το κλίμα σήμερα είναι καλύτερο. Αντιλαμβάνεται ο κόσμος ποια είναι η διαφοροποίησή μας και τι λέμε. Γενικά τώρα ο κόσμος είναι οργισμένος και στρέφεται εναντίον όλων – άσχετα από το ποιος φταίει. Η οργή, δηλαδή, του κόσμου δεν έχει σχηματοποιηθεί και νομίζω ότι δεν πάει προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, πράγμα που για να γίνει θέλει πάρα πολλή δουλειά. Προς το παρόν δεν ξέρουν ποιος τους φταίει και γιατί. Αυτό αντιλαμβάνομαι και έχω την εντύπωση ότι πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ σ’ αυτήν την κατεύθυνση προκειμένου ο κόσμος να αντιληφθεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

Ακούγεται και γράφεται από πολλούς ότι ενδέχεται να δούμε ένα νέο ρεκόρ αποχής από τις εκλογές. Τι θα λέγατε ως Ελεύθερη Αττική, ως Μέτωπο στον κόσμο που σκέφτεται να μην ψηφίσει;
Αρχικά, πρέπει να πούμε ότι έχουν γίνει πολλές απεργιακές κινητοποιήσεις. Προσπαθήσαμε μέσα απ’ αυτές να εκδηλώσουμε την αντίθεσή μας στα μέτρα και σε ό,τι άλλο συμβαίνει. Το σίγουρο είναι ότι εκδηλώθηκε μία αντίδραση, αλλά όχι αυτή που έπρεπε. Όμως, οι εκλογές είναι μια ευκαιρία για το λαό να στείλει ένα πάρα πολύ δυνατό μήνυμα. Και το μήνυμα αυτό να πάει προς όλες τις κατευθύνσεις. Από τη μια πρέπει να πάει στα ψηφοδέλτια του δικομματισμού, των αποκλειστικά υπεύθυνων για τη σημερινή κατάσταση. Και από την άλλη, πρέπει να σταλεί ένα πάρα πολύ ισχυρό μήνυμα και στους υπόλοιπους διεκδικητές, οι οποίοι νομίζουν ότι επειδή είπαν απλά ένα όχι στο Μνημόνιο… καθάρισαν. Τα πράγματα για μας είναι λίγο διαφορετικά. Εμείς λέμε όχι στο Μνημόνιο αλλά λέμε όχι και στους εκφραστές του Μνημονίου. Λέμε ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει. Εγώ έχω και μία λίγο διαφοροποιημένη άποψη από τους υπόλοιπους συντρόφους μου. Εγώ πιστεύω ότι η κυβέρνηση αυτή, όπως και η προηγούμενη, που ευθύνονται για τη συγκεκριμένη κατάσταση, όχι απλά πρέπει να φύγουν, αλλά πρέπει να λογοδοτήσουν. Πρέπει να πάνε μπροστά στο φυσικό δικαστή. Και οι εκλογές είναι μια ευκαιρία να φανούν οι προθέσεις.

Ακούμε από την πλευρά του ΣΥΝ ότι το ψηφοδέλτιο Μητρόπουλου αποτελεί την έκφραση της συνάντησης της ριζοσπαστικής Αριστεράς με το σοσιαλιστικό χώρο. Εσείς που προέρχεστε από το ΠΑΣΟΚ, ήσασταν υποψήφιός του στην πιο κεντρική περιφέρεια, γιατί δεν είστε στο ψηφοδέλτιο Μητρόπουλου;

Είπα και προηγουμένως ότι η διαφορά της Ελεύθερης Αττικής από όλα τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια είναι ότι εμείς έχουμε ως στόχο όχι μόνο να καταγγείλουμε το Μνημόνιο ή να διορθώσουμε κάποιες πτυχές του ή να στείλουμε κάποιους ανθρώπους να πείσουν το Ραγκούση, αλλά θέλουμε να καταδικαστούν οι εκφραστές του. Στόχος μας είναι να φύγει η κυβέρνηση. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά μας με το συνδυασμό του κ. Μητρόπουλου. Ποτέ δεν καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης και ποτέ δεν ζήτησε την ανατροπή της.

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν κινήσεις που δείχνουν ότι ένα μεγάλο κομμάτι του συγκροτημένα αποχωρεί και πηγαίνει προς την πλευρά Δημαρά ή Μητρόπουλου;

Για να υπάρχει συγκρότηση πρέπει να υπάρχει και δομή κόμματος. Το ΠΑΣΟΚ εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από την εποχή Σημίτη, δομή κόμματος δεν έχει. Λειτουργούν φέουδα, λειτουργούν βουλευτικά γραφεία, λειτουργούν παρέες και κλίκες. Άρα, είναι μάλλον αδύνατο να εκφραστεί συντεταγμένα κάποια αντίθεση. Οι μεμονωμένες αντιδράσεις θα εκφραστούν πιστεύω στο μέλλον και θα σχηματοποιηθούν. Και είμαι βέβαιος ότι δεν μπορούν να σχηματοποιηθούν μέσα στο ΠΑΣΟΚ.
Ό,τι γίνει, θα γίνει έξω από το ΠΑΣΟΚ. Και μην ξεχνάμε ότι 30 χρόνια τώρα οι πελατειακές σχέσεις, οι δεσμεύσεις και εξαρτήσεις είναι πάρα πολύ ισχυρές. Και το να καλέσουμε τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ να ξεβολευτεί είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Αλλά πιστεύω ότι ακριβώς επειδή θα ξεβολευτούν από την πραγματικότητα θα το κάνουν. Και θέλω να απευθύνω ένα κάλεσμα προς τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ: Θέλω να καλέσω τον κόσμο που κάποτε πίστεψε στις βασικές αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, της κοινωνικής απελευθέρωσης και της εθνικής ανεξαρτησίας και τις έχει μέχρι σήμερα σημαία του, να κοιτάξει μέσα στην καρδιά του και στην ψυχή του για να δει αν το σημερινό ΠΑΣΟΚ έχει καμία σχέση με όσα πιστέψαμε και για όσα αγωνιστήκαμε κάποτε. Θέλω να τους καλέσω να χτίσουμε όλοι μαζί το όνειρο της μεγάλη Αριστεράς, να χτίσουμε όλοι μαζί τη μεγάλη Αριστερά που τολμά, τη μεγάλη Αριστερά που θέλει, τη μεγάλη Αριστερά που μπορεί.

Αυτό που μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει είναι ότι το Μέτωπο και η Ελεύθερη Αττική απευθύνονται με ιδιαίτερη έμφαση στη νεολαία. Τι μήνυμα θα στέλνατε στους νέους ανθρώπους σήμερα;

Το μήνυμα το έχει στείλει από την πρώτη μέρα ο σύντροφος Α. Αλαβάνος. Η δήλωσή του ότι εμείς θα πάμε φυλακή προκειμένου οι νέοι να βρουν δουλειά, νομίζω είναι η επικεφαλίδα που πρέπει να βάζουμε πριν πούμε οτιδήποτε. Σήμερα, σαφέστατα το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει η ελληνική κοινωνία είναι η ανεργία. Και δεν μπορούμε να καταδικάσουμε μια ολόκληρη γενιά στην υποχρεωτική μετανάστευση, στην ανεργία και τη μιζέρια. Θεωρώ ότι η νέα γενιά είναι αυτή που θα κάνει την τομή και θα δούμε σύντομα τη δυναμική παρουσία της.

Η επόμενη μέρα για το Μέτωπο και την Ελεύθερη Αττική ποια είναι;
Εγώ θεωρώ ότι θα είναι η επόμενη μέρα πρώτα απ’ όλα για την κοινωνία. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα βγάλει η κάλπη, έχω την εντύπωση ότι πλέον το Μέτωπο χαράζει μια σταθερή πορεία. Χαράζει μια πορεία σύγκρουσης με το κατεστημένο και όσοι αντιληφθούν ότι η συγκεκριμένη πορεία είναι και αυτή που μπορεί να φέρει τη χώρα στην επόμενη μέρα, θα συνταχθούν γρήγορα με αυτήν την προσπάθεια.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!