Με πολλές αναρτήσεις, φωτογραφίες και βίντεο από γαλλικά μέσα ενημέρωσης αρκετά μπλογκ γράφουν για την εκρηκτική κατάσταση στη Γαλλία.
Αρκετοί αναρωτιούνται, γιατί η Γαλλία και όχι κι εμείς, όπως ο μπλόγκερ «Για ένα πουκάμισο αδειανό» βάζοντας τη μαντάμ Φουκαρώ… να αγανακτεί για τον μεσιέ Νικολά…
Το ερώτημα παραμένει και στη σοβαρή του εκδοχή και σε άλλα μπλογκ, παρομοιάζοντάς μας με «ραγιάδες», που δεν τολμούν να αντιπαρατεθούν με αυτούς που τους κλέβουν τη ζωή.

H μαντάμ Φουκαρώ και η κοινωνική κρίση στη Γαλλία

Για ένα πουκάμισο αδειανό – https://emptyshirt.blogspot.com/

«Τα ύστερα του κόσμου», ανέκραξε εκνευρισμένη η Μαντάμ Φουκαρώ, (γνωστή και ως Ψωροκώσταινα) παρακολουθώντας τα γεγονότα στη Γαλλία, συμπληρώνοντας με ύφος αποκαρδιωτικό: «Πάει, χάλασε και η Ευρώπη!».
Είναι γεγονός ότι η Μαντάμ Φουκαρώ είναι εκνευρισμένη στο έπακρο με τα καμώματα των Γάλλων εργαζομένων και ιδιαίτερα με την ανώριμη συμπεριφορά των μαθητών και σπουδαστών της χώρας, όχι τόσο για τα προβλήματα που δημιουργούν στους αγαπημένους της φίλους, Nicolas και Carla, αλλά για τη βεβήλωση που γίνεται στη μνήμη της Coco Channel.
H Μαντάμ Φουκαρώ δεν κρύβει ακόμη και την αγωνία της τόσο για τη ριζοσπαστικοποίηση του κοινωνικού κινήματος των Γάλλων διαδηλωτών όσο και για τις τυχόν οχλοκρατικές εκδηλώσεις, σε ορισμένους από τους πλέον ιερότερους χώρους του Παρισιού, όπως, κατάληψη από αριστερά στοιχεία του ξενοδοχείου RITZ στην Place Vendome, προξένηση φθορών στο λατρεμένο της HERMES της Rue du Faubourg Saint-Ηοnore και βανδαλισμούς στους Οίκους υψηλής ραπτικής της Avenue Montaigne.
Η Μαντάμ Φουκαρώ είναι, επίσης, έντονα προβληματισμένη γιατί οι Γάλλοι εργαζόμενοι δεν παραδειγματίζονται από την αξιοπρεπή στάση των Ελλήνων εταίρων τους. Θεωρούν τους εαυτούς τους πιο ευαισθητοποιημένους απέναντι στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της εποχής; Τι να πει και ο Έλληνας πολίτης, ο οποίος, δεν φτάνει που βιώνει την ανατροπή των εργασιακών του σχέσεων και την αποδόμηση του ασφαλιστικού του, εγκαλείται και από πάνω, για φαυλότητα και διαφθορά.
Τι να πει κανείς, ψιθύρισε η Μαντάμ Φουκαρώ και γι’ αυτά τα παλιόπαιδα, τα κακομαθημένα Γαλλάκια, με τις καταλήψεις των σχολείων τους και την κάθοδό τους στους δρόμους μαζί με τους απεργούς! Έχουν αυτά σπουδαιότερους λόγους από τους αντίστοιχους Έλληνες συνομήλικούς τους για να δημιουργούν κοινωνικές αναστατώσεις; Τίποτα δεν τους διδάσκει η ψύχραιμη αντιμετώπιση της ελληνικής νεολαίας, απέναντι στα σοβαρά προβλήματα του δύσκολου παρόντος και του αβέβαιου μέλλοντός της; Κούνησε με θλίψη το κεφάλι της, για την κατρακύλα της γαλλικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της νεολαίας της και άφησε να τις ξεφύγει ένας βαθύς αναστεναγμός: «Mon pauvre petit Nicolas!».

Ιστορίες συνομωσίας
vasiliskos2.blogspot.com

Μια ζωή ραγιάς για πάντα ραγιάς. Με την καμπουρίτσα να προεξέχει στην πλάτη και το χέρι απλωμένο στον αγά. Θα ακολουθήσουν καταγγελίες στους παλιο-καθηγητές που θα απεργούν, στους αλήτες-νέους που κάνουν παράνομες συγκεντρώσεις, στο συμμορίτη-συνάδελφο που παρακινεί τους υπόλοιπους για απεργία, στον ύποπτο-γείτονα που αγοράζει ύποπτα βιβλία και τέλος στον παππού που ακούει ακόμα αντάρτικα!
Να γίνουμε Τσε, είναι σχεδόν αδύνατον, να γίνουμε πάλι, όμως, περιπτεράδες της γειτονιάς που κάρφωναν στη δικτατορία το γείτονα, τι εφημερίδα πήρε, είναι πολύ εύκολο. Να καθαρίσουμε τους ανυπότακτους.
Εγώ θα πρότεινα να τους συλλαμβάνουμε οι ίδιοι και να τους οδηγούμε στο αυτόφωρο. Κι αν δεν συμμορφώνονται, να τους ρίξουμε κι ένα χέρι ξύλο. Γιατί αν καταντήσουμε έτσι, αύριο εκείνους που θα ξεσηκωθούν στα αλήθεια και θα εκθέσουν τη ζωή τους για το κοινό καλό, θα τους δείξουμε με το δάχτυλο.


Η Γαλλία ξεσηκώνεται κι η Ελλάδα εκπαιδεύει νεο-δοσίλογους
https://laestrygonia.blogspot.com/

Εικοσιπέντε χιλιάδες καταγγελίες στον ΣΔΟΕ από φίλους και συγγενείς για φοροδιαφεύγοντες. Μια άλλη κατηγορία κυνηγάει όποιον ανάβει τσιγάρο στα απαγορευμένα και τον καρφώνει. Η Γαλλία κατεβαίνει στους δρόμους για να διεκδικήσει αυτά που πάνε να της αρπάξουν κι η Ελλάδα εκπαιδεύεται δοσίλογος! Και δοσίλογοι τσάμπα. Άνθρωποι που αποφάσισαν να τιμωρήσουν τους «κακούς». Ο γείτονας που κοροϊδεύει την εφορία και ο άθλιος καπνιστής που βρομίζει τον τόπο.
Στην Ελλάδα του 2010 δεν υπάρχει λαϊκή διαμαρτυρία, εξέγερση, αντίσταση, υπάρχει τοπικό λιντσάρισμα. Μάλλον, τα γονίδια των χαφιέδων της Kατοχής ήταν τελικά πιο δυνατά από τα γονίδια των ανταρτών. Άλλωστε, αυτό είναι οφθαλμοφανές από όλη τη μεταπολεμική ιστορία. Η νοοτροπία της αρπαχτής, του γλειψίματος, του μικροαπατεωνίσκου, του κλεφταράκου της διπλανής πόρτας, του χαφιέ στη δουλειά, στο εργοστάσιο, του λακέ των πολιτικών έθρεψε δέκα εκατομμύρια λαό. Κάνανε το ίδιο και στα αφεντικά τους.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!