Αφιερωμένο στις ανωμαλίες του πολιτικού βίου της χώρας μας από την εποχή του ιδιώνυμου και τη δικτατορία του Μεταξά, είναι το τ.102 του περιοδικού Ουτοπία.

Ανάμεσα στα άρθρα του ξεχωρίζουμε: Το σύγχρονο φασιστικό φαινόμενο και οι αιτίες του (Δ. Μπελαντής). Οικονομική κρίση της δεκαετίας του ’30 και η άνοδος των ναζί στη Γερμανία, αναφέρεται το άρθρο του Κ. Παλούκη. Ο Ι. Χανδρινός καταγράφει τη δράση της Χ στην Κατοχή και τον Εμφύλιο. Το άρθρο του Δ. Δεμερτζή διερευνά τη δράση και την ιδεολογία του Ιερού Δεσμού Ελλήνων αξιωματικών στην περίοδο 1944-1952.
Δημοσιεύονται ακόμη άρθρα για την αντιμετώπιση και τη διέξοδο από την κρίση, των συνταγματολόγων Γ. Κασιμάτη και Γ. Κατρούγκαλου. Ακόμη, επίκαιρο άρθρο του Ευτύχη Μπιτσάκη για τις κινήσεις αλληλεγγύης προς τα θύματα της κρίσης, άρθρο το οποίο αναδεικνύει τη διαφορά μεταξύ ελεημοσύνης και ανθρώπινης, αγωνιστικής αλληλεγγύης, και επισημαίνει τον ειδικό ρόλο που οφείλει να αναλάβει η Αριστερά.
Το τεύχος εικονογραφείται με έργα του ζωγράφου και χαράκτη Γιάννη Στεφανάκη, επιλεγμένα από τη ζωγράφο Μαρία Κοκκίνου. Για το έργο του Στεφανάκη, γράφει ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης. Τέλος, όπως πάντα, το τεύχος ολοκληρώνεται με το χρονικό του βιβλίου.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!