Φεύγει ο Οδυσσέας Βουδούρης από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Παραιτήθηκε γιατί διαπίστωσε ότι η δυνατότητα συνεισφοράς του, εξαντλήθηκε. Αρνήθηκε, προς τιμήν του, να παραμείνει στην καρέκλα και προτίμησε να επιστρέψει στο χειρουργικό τραπέζι, όπου τον περιμένουν οι ασθενείς του.

Πασιχαρής πρέπει να είναι ο Γιάννης Μουζάλας με τον εαυτό του. Πέντε ολόκληρους μήνες κρατάει τις δομές φιλοξενίας χωρίς Διοίκηση για να βολεύει τα «μουζαλόπαιδα» (συγγνώμη για την έκφραση, αλλά στους καταυλισμούς είναι το παρατσούκλι των εγκάθετων του υπουργού), ως «συντονιστές». Και από συντονισμό πάμε άριστα. Όπως στο «Ελληνικό», όπου τα βράδια κατέληγαν εκατοντάδες μερίδες φαγητού στη χωματερή, γιατί οι «συντονιστές» είχαν… μετρήσει λάθος τους πρόσφυγες.
Τι κι αν υπάρχουν ακόμη μέχρι και σήμερα «προσωρινοί διοικητές» στα λεγόμενα camps, οι οποίοι, με την εύνοιά του, καλούν την αστυνομία για να πετάξει έξω, με χειροπέδες, αλληλέγγυους συντρόφους. Τι κι αν τον ενημέρωναν με αγωνία οι ίδιοι οι σύντροφοι για τις αυθαιρεσίες και τα άλλα αντίστοιχα θλιβερά που συμβαίνουν κλιμακούμενα και γενικευμένα στους χώρους ευθύνης του, εννοείται πάντα μετά από πολλές και κοπιώδεις προσπάθειες ώστε να καταδεχτεί να τους συναντήσει.

Το σκεφτόταν για να υπογράψει, ως μη όφειλε, την εφαρμογή του νόμου 4375/2016, που διευκολύνει μια σειρά από ζητήματα. Με το δίκιο του, άλλωστε. Δεν ήταν δα και η συγγνώμη στον Δένδια και την εφαρμοσμένη στις πλάτες και τα κεφάλια μας, πολιτική του. Έχει και τη διαδικαστική εξουσία. «Ίσιωσε» η πλάτη του.

Μια άλλη σκέψη είναι ότι ίσως ήθελε να προστατέψει από κακοτοπιές τον γενικό γραμματέα του υπουργείου του και να μην επιτρέψει να κριθεί, όχι από μόνον το αποτέλεσμα της προσπάθειας αλλά και από την ίδια τη διαδρομή. Περίεργο!

Από τους πρόσφυγες. Από τους μετανάστες και τις μετανάστριες. Από τους ευαίσθητους και ευαισθητοποιημένους ανθρώπους που προφέρουμε με όρους αλληλεγγύης, υπακούοντας σε σπουδαίο κοινωνικό πρόταγμα για συμμετοχή και δράση. Από όλες και όλους εμάς θα πρέπει να ζητήσει την συγχώρεσή του ο κύριος υπουργός. Αλλά επειδή μας αρέσει να είμαστε ανυπάκουοι και περήφανοι, ας μην περιμένει ανταλλαγή φιλοφρονήσεων όπως έγινε με τον Δένδια.
Γιατί, στα υπόγεια είναι η θέα

Υ.Γ. Να θυμηθεί να μη ποινικοποιεί αυθαίρετα ο κύριος υπουργός τους παράτυπους ή χωρίς χαρτιά μετανάστες, ονομάζοντας τους «παράνομους» και μάλιστα επιμένοντας στην λέξη, όπως έκανε και σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, επιμένοντας πως είναι νομικός ο όρος. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι.
Απλώς, κάτι περίεργοι νταήδες, αγοραίοι τύποι που κυκλοφορούν ως περιφερόμενοι σερίφηδες επιμένουν να τον χρησιμοποιούν.

Χ.Ρ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!